Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Beginnende moestuinier? Hier mijn tien beste tips!

Ben je beginnende moestuinier en weet je niet hoe je aan de slag moet? Ik geef je mijn tien beste tips zodat jij het beste uit je moestuin kan halen.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Zaaien of planten kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Sommige moestuiniers zweren bij alle gewassen zelf te zaaien. Anderen verkiezen liever om plantjes te kopen. Of vind je een combinatie van beide leuker? Ik zaai de meeste gewassen zelf, maar ik start ook soms met een plantje dat ik gekocht, gekregen of geruild heb. Er zijn verschillende redenen waarom ik soms met een zaadje of plantje start. Er bestaan gewassen die je niet als plantje kan kopen, denk maar aan aardappelen die je als pootaardappel (een klein aardappeltje) aankoopt en zelf moet planten. Je zal daarom nooit aardappelplantjes in de winkel vinden, alleen pootaardappelen. Knoflook is gelijkaardig: je steekt knoflookteentjes in de grond en bij sjalotten een klein sjalotje. Deze groeien vervolgens uit tot grotere exemplaren.

Fruit van de maand

Fruit van de maand – Frambozen – Juli

Frambozen behoren tot de rozenfamilie en zijn technisch gezien samengestelde vruchten. Dit betekent dat ze bestaan uit een cluster van kleine steenvruchten die aan een kern zijn bevestigd. Elke individuele bolletje binnen een framboos is eigenlijk een aparte vrucht met een zaadje erin, wat bijdraagt aan de unieke textuur en smaak.

Fruit van de maand

Fruit van de maand – Kersen – Juni

Kersen komen in verschillende variëteiten en kleuren voor, waaronder zoete kersen (Prunus avium) en zure kersen (Prunus cerasus). Zoete kersen zijn vaak rood tot donkerrood van kleur, terwijl zure kersen variëren van helderrood tot donkerpaars. De diversiteit aan kleuren en smaken voegt een extra dimensie toe aan de kersenervaring.

Fruit van de maand

Fruit van de maand – Aardbeien – Mei

Ontdek de verrassende feiten achter een van 's werelds favoriete vruchten - de aardbei. Hoewel aardbeien vaak worden beschouwd als bessen, zijn ze eigenlijk geen echte bessen volgens de botanische definitie. Aardbeien behoren tot de zogenaamde "samengestelde vruchten" omdat de eetbare delen van de vrucht ontstaan uit de zaadjes op het oppervlak van de bloeiende plant. Naast hun unieke botanische kenmerken zijn aardbeien ook rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt, helpt bij de collageenproductie en de gezondheid van de huid bevordert. Een portie aardbeien kan een aanzienlijk deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine C leveren.

ACD®

Therapeutisch tuinieren in de ACD® serre van UZ Gent

De ACD®-serre van UZ Gent is voorzien op maat van rolstoelgebruikers: zonder drempels, met verharde grond, brede deuren aan twee zijden en zaaischappen op stoelhoogte.

ACD®

Groene beleving op je oude dag in de ACD® serre van Residentie Budalys

Het zicht op de tuin en de ACD® serre dragen bij aan het welzijn en woongeluk van de bewoners in Kortrijk, vertelt woonassistent Els Stragier.

ACD®

Deze ACD® serre helpt leerlingen verantwoordelijkheid nemen en angsten overwinnen

Enkele jaren geleden werd de tuin van BuSO De Hoge Kouter in Kortrijk volledig vernieuwd en werd een grote dubbelkap ACD® serre geïnstalleerd, die in drie zones werd onderverdeeld.

Groente van de maand

Groente van de maand – Spinazie – April

Ontdek de veelzijdigheid en voedingskracht van spinazie, een groene groente die een onmisbare aanwinst is voor een gezond dieet en gevarieerde maaltijden. Spinazie staat bekend om zijn indrukwekkende voedingsprofiel. Deze groene bladgroente zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer, calcium en antioxidanten. Het regelmatig consumeren van spinazie kan bijdragen aan een gezond dieet en het algemene welzijn bevorderen.

Groente van de maand

Groente van de maand – Prei – Maart

Ontdek de rijke wereld van prei - een groente met een indrukwekkende geschiedenis en talloze voordelen voor de gezondheid. Prei heeft een lange geschiedenis van consumptie en wordt al duizenden jaren door verschillende culturen gebruikt. Oude beschavingen zoals de Romeinen en de Egyptenaren waardeerden prei als een belangrijke voedselbron. Als lid van de ui-familie heeft prei een unieke groeiwijze. Het groeit in lange cilindrische stelen met witte, eetbare delen aan de basis en groene bladeren aan de top. Prei kan worden geteeld uit zaden of door het planten van prei-zaailingen.

Groente van de maand

Groente van de maand – Witloof – Februari

Ontdek de verborgen schatten van witloof - een groente die niet alleen verrassend is in zijn teeltproces, maar ook in zijn rijke geschiedenis en voedingswaarde.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Voor alle tomatenliefhebbers : mijn beste tips

Tomaten. Sommige mensen kunnen er niet genoeg van krijgen, en anderen halen hun neus op bij de gedachte alleen. Ik hou van zelfgekweekte tomaten. Niets beter dan een spaghetti met verse, zongerijpte tomaten uit mijn ACD® serre. Een zomerse salade met friszure green zebra tomaten kan er ook altijd in! Ik deel graag met jullie mijn tips om de lekkerste tomaten te oogsten uit jouw serre.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Het wordt een natte lente..

Als er één ding is waar moestuiniers geen vat op hebben, is het wel het weer. De voorbije maand heeft het zeer veel geregend, en daar zien de moestuinen van af. Meestal heb ik in februari al de eerste groenten gezaaid in mijn verhoogde moestuinbakken, maar de grond lijkt nu wel modder. In de volle grond is het niet beter. Ik zaaide er al erwtjes, maar bij een hevige regenval spoelden ze weg. De resterende erwtjes lagen niet meer onder de aarde en werden vervolgens opgepeuzeld door een familie muizen. Ook dat is de natuur, denk ik dan maar. Hopelijk hebben ze genoten van de maaltijd.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

De bodem: het begin van een rijkelijke oogst!

Het belang van een goede bodem wordt vaak onderschat. Wanneer een tuin aangelegd wordt, ligt de focus op de beplanting, gazon zaaien of grasrollen uitleggen. Nadien is het echter moeilijk om de bodem te verbeteren. Een goede bodem is belangrijk zodat de planten zich goed voelen, optimaal voedingsstoffen kunnen opnemen en dus goed kunnen groeien.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Tips voor een serre die spik en span is

Het grote voordeel van een serre is dat je jaarrond kan tuinieren. Zelfs wanneer het buiten vriest, sneeuwt, hard regent of waait, is de temperatuur in je serre aangenaam. Om deze reden zullen groenten zoals sla, snijbiet, winterkervel en zelfs radijsjes nog groeien in de wintermaanden.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Recept: Zelfgemaakte pesto

In de zomer kan ik massa’s basilicum uit mijn ACD® serre oogsten. Ideaal om zelf pesto te maken! In de ACD® serre is het lekker warm, de basilicum is beschermd tegen regen en temperatuurschommelingen, waardoor deze heel goed groeit.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Denk aan je winterteelten

Pepers bestaan er in alle vormen en maten: pittige, zoete, kleine, ronde … Zelf eet ik graag milde pepers om er een lichtpikante chili saus van te maken. Maar hoe kweek je eigenlijk deze lekkernij in je eigen ACD® serre?

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Stappenplan: hoe pepers kweken in je ACD® serre?

Pepers bestaan er in alle vormen en maten: pittige, zoete, kleine, ronde … Zelf eet ik graag milde pepers om er een lichtpikante chili saus van te maken. Maar hoe kweek je eigenlijk deze lekkernij in je eigen ACD® serre?

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Tuinieren in de herfst: goed voor je gezondheid!

Wanneer ik ’s avonds thuis kom, is het al bijna schemer. En ook ’s morgens lijkt het alsof de zon zich gedurende een lange tijd verstopt. De tuin lijkt in winterslaap te gaan, waardoor de meeste moestuiniers ook de neiging hebben om minder tijd in de moestuin te vertoeven. Maar niets hoeft minder waar te zijn, zelfs in de herfst kan je blijven tuinieren. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een dikkere jas en eventueel een sjaal bij gruw herfstweer. Steek die handen uit de mouwen en ga lekker aan de slag!

ACD®

Zaaikalender voor groenten in de moestuin en serre

Ontdek de volledige zaaikalender van ACD®: een handig overzicht van januari tot en met december dat aangeeft wanneer je wat kan zaaien in je moestuin, zowel in de serre als in de volle grond.

ACD®

Ontdek de wereld van tuinieren met ACD®: van moestuin voor beginners tot uitgebreide groentetuin

Tuinieren staat synoniem voor een wereld aan mogelijkheden, van moestuin tot serre. Ontdek stap voor stap hoe je start met tuinieren en wat de opties zijn voor jouw tuin.

ACD®

Tuinieren in bakken: perfect voor wie een moestuin wil aanleggen, maar weinig plaats heeft

Heb je een kleine tuin of enkel een balkon of terras, maar wil je toch je eigen groenten kweken? Geen probleem, want moestuinieren in bakken kan perfect! Ontdek onze tips om een moestuin aan te leggen in bakken.

ACD®

Veelgestelde vragen over tomaat kweken l ACD®

Van starten met zaaien in de winter tot of je tomaat moet kweken in een kas of in de openlucht. Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over tomaat kweken in jouw moestuin!

ACD®

Wat plant je onder glas? Ontdek onze plantenkalender voor je serre

Welke groenten, fruitsoorten en bloemen kun je kweken in de serre? Wat plant je in de serre vanaf augustus? En kun je nog planten in de serre in de winter? Ontdek onze plantenkalender voor de serre inclusief extra tips!

ACD®

Welke moestuinplanten kun je kweken in jouw tuin?

Je eigen groenten kweken zet verse voeding op tafel, verkleint je impact op het klimaat en heeft een positieve impact op je gezondheid. Wil je er graag mee starten, maar weet je niet welke moestuinplanten je kunt kweken in jouw tuin?

ACD®

Een moestuin aanleggen in 4 stappen

Kriebelt het in je groene vingers en wil je een eigen moestuin aanleggen? Van wanneer je een moestuin kan aanleggen tot welke benodigdheden je nodig hebt om te beginnen. In deze blog helpen we beginners op weg!

ACD®

Hoe leg je een eigen groentetuin aan? 5 tips voor beginners.

Een groentetuin aanleggen biedt veel voordelen, maar vraagt ook om voorbereiding én toewijding. In deze blog delen we 5 tips voor beginners in de moestuin, van welke groenten kweken tot een zaai- en plantkalender maken.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Moestuinactiviteiten in maart

Het weer is wisselvallig in maart. Wat regen, zelfs sneeuw, en we hebben zelfs al wat zomerse lentedagen gehad. Deze weersveranderingen maken het nogal moeilijk om buiten al aan de slag te gaan, maar in je ACD® serre kan je al volop beginnen voorbereiden en zaaien!

Greetje Janssen - Gewoon Greetje

Veelgestelde vragen met antwoorden over mijn tuinkas

Afgelopen zomer kwam een grote wens van mij uit: We kregen een grote tuinkas! Tot die tijd had ik natuurlijk al mijn mini muurkas. Hoewel ik uit deze kleine kas ook elke keer weer een mooie oogst kon halen, liep ik ook wel tegen de beperkingen van de ruimte aan.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Hoe kan je de bodem verbeteren?

De bodem verbeteren? Aangezien je de serre niet van plaats kan verzetten, dien je goed zorg te dragen voor de bodem. In deze bodem zitten ook veel wormen en andere insecten die alles in topconditie houden, vergeet ook niet om voor hen zorg te dragen.

ACD®

Verwarming serre

Serres zijn passieve zonverzamelaars en ze doen heel goed werk! In de serre stijgt de temperatuur heel sterk als de zon er op schijnt. Zonder ventilatie en/of afscherming kan de temperatuur zo oplopen dat deze dodelijk is voor de planten.

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Serre opruimen in het najaar – deel 1

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby serre op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn serre opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

ACD®

Witloofwortels kweken

Het kweken van witloof bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat van het zaaien tot het rooien van de gekweekte witloofwortel. Witloof is een donkerkiemer, ook de zaden worden met een fijn laagje afgedekt om ze van het licht af te schermen.

ACD®

Aardbeien bemesting

Ik teel aardbeien en ik wil graag meer weten over bemesting.

Madame ZsaZsa

Na regen komt zonneschijn

Na regen komt zonneschijn. Maar soms sta je wel heel lang voor het raam naar buiten te kijken....

Madame ZsaZsa

Het oerwoud

“Moet ik anders eens passeren met mijn bosmaaier?” vroeg mijn man gisteren. Met andere woorden: De serre staat er voor het moment nogal florissant bij!

Madame ZsaZsa

De serre in het voorjaar

In het begin van het jaar kan het zowat alle kanten op, het kan vriezen, het kan dooien en er zitten zeker ook dagen tussen waarbij de lente in het land is.

Madame ZsaZsa

Over krulkoppen en andere problemen, wat de tomaten ons leren in juni

Er is nog nooit een moestuinier geweest die zei: Nu weet ik alles! Pas op, er zijn er wel die het denken, dat hebt ge overal. Maar meestal zijn zo’n mensen net slim genoeg om die gedachte niet uit te spreken.

Madame ZsaZsa

De serre eind augustus

Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Goede voornemens

Toen ik vanmorgen wakker werd, leek het of de zon iets sneller opkwam dan enkele weken geleden. Het begint te kriebelen: ik wil naar buiten. Zaaien. Verspenen. Alles zien groeien.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Voorzaaien

Ik kan binnen niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® serre als voorzaaiplaats.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Moestuinieren met kinderen

Heb je in de moestuin fleurige sierbloemen geplant voor de bijtjes, kan een kleine ukkepuk er niet aan weerstaan ze één voor één met veel zorg te plukken en in een vaasje te stoppen. Betekent dit dat moestuinieren met kinderen onmogelijk is?

Madame ZsaZsa

DE WINTER IN DE SERRE

Ach, het had allemaal zo mooi kunnen zijn. In het najaar van vorig jaar lagen de kaarten zelfs perfect. Maar toen kwamen de slakken...

ACD®

Rozenteelt in de serre

De roos blijft de "koningin van de bloemen". De oneindige keuze aan rassen en variëteiten van rozen stelt de rozenliefhebber in staat om aan zijn eisen te voldoen voor alle situaties en voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Kweek de sappigste tomaten in je eigen ACD® Prestige serre

Een serre zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een serre zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken.

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Zaden en plannen voor het nieuwe seizoen

Het nieuwe moestuinseizoen is voor mij nu dan echt van start gegaan. Om jullie mee te nemen in dit proces, heb ik een onderscheid gemaakt in drie verschillende stappen.

ACD®

Groente van de maand januari: schorseneren

Schorseneren zijn inheems in het Middellandse Zeegebied. Ze behoren tot de Asteraceae familie. Het bevat gemiddeld 80% water, weinig lipiden (0,5%) en eiwitten (1,4%), 15% koolhydraten: voornamelijk inuline, maar ook vezels en 1% minerale elementen. Hun consumptie is meestal een ingeblikt of ingevroren product; de teelt wordt niet beoefend in onze tuinen omdat het een goed aangepaste bodem vereist, en de voorbereiding (schoonmaken, schillen, ...) wijst veel koks af.

Madame ZsaZsa

Het voorjaar in de hobbyserre, haal eruit wat erin kan zitten!

Het is altijd weer een plezier om in de hobbyserre binnen te komen, zeker overdag. Het minste zonnestraaltje, en die zijn er zeker wel in de eerste maanden van het jaar warmt de hobbyserre al snel op tot een aangename plaats om werken!

ACD®

Spinazie in de serre

Spinazie, afkomstig uit Centraal-Azië en Perzië, werd ooit door de Arabieren "Prince of Vegetables" genoemd. Het werd in Frankrijk geïntroduceerd ten tijde van de kruistochten. Tijdens de Renaissance werd spinazie geteeld in koninklijke tuinen. Er wordt gezegd dat Lodewijk XIV er een bevoorrechte plaats voor heeft gereserveerd aan zijn tafel. Er wordt gezegd dat het enkele therapeutische eigenschappen heeft vanwege het hoge ijzergehalte en het hoge vitamine A-gehalte.

Madame ZsaZsa

De hongerkloofpasta

Een heel jaar door valt er overvloedig te oogsten uit onze moestuin. Meerdere gezinnen zouden hier dagelijks een heerlijke avondmaaltijd kunnen samenstellen.

ACD®

Een aardappel in de serre

De aardappel, afkomstig uit Zuid-Amerika, is een van de meest verbouwde groenten in onze tuinen. Het neemt zelfs een plaats in, in de rotatie van onze gewassen. Het komt zelden voor dat we deze groente niet elke dag in verschillende vormen eten (gewoon, frieten, aardappelpuree,...).

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

De eerste tomaten in de serre

Wat een ontzettend lekker weertje is het toch. De zon en lekker buiten zijn doen mij echt heel erg goed. Ik kan dan ook niet stil zitten en bedenk ieder vrij moment wel iets om te doen...

ACD®

Bodemdesinfectie: voor de teelt in een serre

Kweken in een tuinserre levert over het algemeen na enkele jaren van gebruik groeihinder op. Inderdaad, mono-cropping of gebrek aan vruchtwisseling veroorzaakt noodzakelijkerwijs bodemvermoeidheid, een ophoping van plagen en ziekten en een hoog zoutgehalte.

ACD®

Veldsla in de serre

Deze wintergroente behoort tot de Valerianaceae familie. De wetenschappelijke naam is Valerianella olitora. Het is een inheemse plant die al heel lang wordt gebruikt. Afhankelijk van de regio wordt het boursette, sweetie, raiponce, tarwesalade, hazenoor genoemd. In Zwitserland heet het rampon en in Engeland heet het veldsla. Het is niet ongewoon om hem na de oogst op de velden te vinden, maar de teelt ervan dateert pas uit de 17e eeuw. Veldsla is rijk aan vitaminen en wordt in salades gegeten; alleen of gemengd met andere groenten zoals cichorei of rode bieten.

ACD®

Vorstbestrijding: bijvoorbeeld in de serre

De winter is aangebroken en we moeten ons beschermen tegen de kou. We mogen echter niet de planten vergeten die het slechte weer van de winter zullen moeten doorstaan.

ACD®

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas (of gehard glas) wordt gemaakt door een warmtebehandeling, gevolgd door een snel afkoelingsproces dat de sterkte van het glas verbetert en de manier waarop het breekt verandert.

ACD®

Hoeveel kost een serre?

Er zijn serres voor elk budget, afhankelijk van individuele factoren zoals: functie, afwerkingsgraad, ...

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Kleurrijke ijsblokjes voor een zonnige zomerdag

Heb je deze zomer een leuk familiefeest of bbq onder vrienden gepland? Niets leuker dan een glimlach op het gezicht te toveren van de mensen om je heen! Verras je gasten met kleurrijke ijsblokjes gemaakt met eetbare bloemen uit je eigen tuin. Het recept is heel eenvoudig:

ACD®

Wat doet vochtigheid in een serre?

Als planten groeien, absorberen ze water via hun wortels en geven het als waterdamp af via hun poriën. Ze zweten, net als wij. De mate waarin dit gebeurt is sterk afhankelijk van het vochtgehalte van de lucht in de serre. Hoe droger het is, hoe sneller de planten zullen verschijnen

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Serre opruimen in het najaar – deel 2

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby serre op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn serre opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

ACD®

8 tips bij het plaatsen van je ACD® serre

Wanneer je aan iets nieuws wil beginnen, moet je starten bij nul. Dat geldt ook voor wie wil starten met moestuinieren in een serre. Omdat mensen vaak de vraag stellen hoe de montage van een serre en alles vooraf gebeurt, geven we acht chronologische tips & tricks rond dat topic.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

De moestuin van Sofie

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je serre. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Gezonde groenten uit je eigen serre met respect voor de natuur: tips en tricks

Moestuinieren is zorg dragen voor de natuur. Samen met de natuur ervoor zorgen dat je lekkere groenten en fruit op je bord kan toveren. Wil je graag op een respectvolle en verantwoorde manier groenten in je ACD® serre kweken? Ik deel graag mijn tips!

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Een vreemde zomer

Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

De herfst komt eraan

Voor vele mensen betekent de herfst ook het einde van het moestuinseizoen. Planten die het graag warm hebben, zoals puntpaprika, zoete aardappel, tomaat en aubergine stoppen het eerst met groeien.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Recept: zonnige focaccia

Kan je niet wachten tot de winter voorbij is? Met dit focaccia recept haal je in no time de zomer terug in huis, zelfs op een koude herfstdag! Wedden dat je je in Toscane waant?

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Meer dan een ruimte om groenten te kweken

Eten we vanavond pasta met verse tomatensaus? Of maken we een chili met pepers en andere groenten? Als dessert een meloen? Of liever een frisse kiwano? In volle zomer, maar ook in de herfst en winter, is er ruim keuze voor iedereen van het gezin.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Combinatieteelt in de moestuin

Bij combinatieteelt combineer je verschillende gewassen in je moestuin. Je kweekt ze in één en hetzelfde bed, in rijen of kriskras door elkaar. Een goede combinatieteelt zorgt voor een tuin in harmonie met veel nuttige insecten. Bovendien kan deze techniek zorgen voor meer opbrengst per oppervlakte, waar zowel jij als je planten gelukkiger gaan worden.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Een serre geeft je planten een voorsprong!

Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden.

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Kweek zelf eens gember!

Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is zeer gezond en ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Eveneens heeft het een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn. Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken dankzij je ACD® serre!

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

De kortste keten: van je serre naar je keuken

Groenten en fruit reizen vaak rond de wereld voordat de eindbestemming wordt bereikt. Het is goed om even stil te staan waar onze voeding allemaal vandaan komt. We zijn gewend om in de winter mooie rode aardbeien te kunnen kopen. Om deze aardbeien te kunnen kweken is veel zon en warmte nodig: ze komen uit een ver land en leggen vele kilometers af voordat ze bij ons op het bord liggen. Het transport creëert veel CO2 en heeft een nadelig effect op het milieu.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Pompoentijd!

Oktober is traditiegetrouw de maand van de pompoenen. Je ziet ze volop aan de deuren liggen ter decoratie en voor Halloween, deze sierpompoenen zijn heel speciaal met grillige vormen en kleuren. Er bestaan uiteraard ook eetbare pompoenen. Ik vind de soort Galeux d’Eysines een prachtige, eetbare pompoen met kleine ‘pindanootjes’ op de schil.

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Flashback naar de zomer!

Flashback naar de zomer De (na)zomer is nu echt voorbij. Bomen verliezen hun bladeren, en de zomergroenten zijn verdwenen uit de moestuin. Buiten kolen, winterharde kruiden, uien en knoflook is de moestuin in winterslaap. In mijn ACD® serre groeien er wel nog veel groenten zoals sla, winterkervel en winterkervel. Deze blog wil ik opdragen aan de mooie zomer met een recept dat je zal doen watertanden.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Gesuikerde viooltjes

Viooltjes zien er niet alleen super mooi uit, ze zijn ook eetbaar. Let wel dat je de viooltjes liefst zelf zaait, ofwel planten koopt bij een gespecialiseerde handelaar die niet bespoten zijn met pesticiden. Ik deel graag mijn recept van gesuikerde viooltjes met jullie. Het ziet er niet alleen uit als een kunstwerkje, maar geeft ook je bakgerechten een speciale en zoete toets.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Stek zelf je aardbeien

Je kan ervoor kiezen om planten te kopen in een gespecialiseerd tuincentrum, maar als je zelf al aardbeien hebt staan (of je hebt vrienden en kennissen met aardbeien) kan je makkelijk zelf stekken nemen.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Moestuinieren in een droge zomer

Afgelopen zomer was echt heel droog. In Ukkel viel er in juli en augustus samen slechts 23 mm neerslag, ofwel 23 liter per vierkante meter. Dit was voornamelijk te merken aan gazons: de mooie, groene vlakten verkleurden eerst geel, dan bruin. Vaste planten hebben een dieper wortelgestel en kunnen langer zonder neerslag, maar ook bij hagen werden na verloop van tijd de toppen van de takken en twijgen dor en bruin.

Madame ZsaZsa

De serre in februari

Het is een groot gerief om over extra zaairuimte te kunnen beschikken in het voorjaar!

ACD®

“ACD®, al meer dan 30 jaar lang, buiten leven met het comfort van binnen.”

ACD® mocht vorig jaar 30 kaarsjes uitblazen en zetten de evolutie die ons bedrijf doormaakte even op een rijtje. Van een trendy showroom, tot een uitgebreid dealernetwerk, enz...

Madame ZsaZsa

Najaar in de serre

De eerste vorst roept onherroepelijk een halt toe aan de tomaten, paprika’s, pepers, komkommers en alle andere warmteminnende groenten die nog in je serre staan.

Angelo Dorny

De serre in het najaar

Ga zorgeloos de winter in...

Madame ZsaZsa

Bladjespuree…

Van het een komt het ander...

Madame ZsaZsa

6 Komkommers

Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen.

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

De moestuin in december

Na een mild najaar, met temperaturen zelfs tot 20 graden in oktober, is het nu plots koud. Tijd om opnieuw die sjaal, muts en handschoenen boven te halen en in de tuin te duiken! Ook in december zijn er nog moestuinklusjes die kunnen gebeuren.

Madame ZsaZsa

Hoe behandel je best je tomaten?

Benieuwd hoe je tomaten in een serre best kan behandelen?

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Schaduwdoek: Een must have voor je hobby serre

De vorige keer zei ik het ook al, maar wat is het toch ontzettend lekker weer. Veel zon, een lekkere temperatuur en avonden die steeds langer worden. Met deze hoeveelheid zon is een schaduwdoek echt een aanrader.

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

3 tips tegen droogte in de moestuin

2020 is het derde jaar op rij dat Nederland een uitzonderlijke droogte meemaakt waardoor de diepe waterreserves steeds verder uitgeput raken. Ieder moment dat er een paar regendruppels uit de lucht komen vallen, ben ik ontzettend blij.

ACD®

Ontdek onze muurserres en hun voordelen

Op zoek naar een serre die praktisch en plaatsbesparend is, maar ook mooi? Ontdek ACD® muurserres. Van grote modellen met schuine wanden tot een mini muurserre.

ACD®

Serrebenodigdheden en accessoires

Op zoek naar serrebenodigdheden? Ontdek onze voordeelpakketten en praktische accessoires om jouw moestuin en serre in te richten. Van hordeuren en schaduwdoeken tot kachels en noppenfolie.

ACD®

Wat kun je doen met je serre in de winter? Ontdek 5 mogelijkheden

Ga zorgeloos de winter in...

ACD®

Moestuinieren in de serre voor beginners: alles wat je moet weten

Ontdek als beginner op deze pagina de belangrijkste weetjes over serres: van soorten serres en de inrichting van je serre tot welke groenten je erin kunt kweken.

ACD®

Tips en tricks om groenten te kweken in een moestuin

Zin om je eigen groenten te kweken in een moestuin? Of je nu in volle grond, in bakken of in een serre kweekt: wij delen onze beste tips en tricks om succesvol van start te gaan met je eigen groententuin.

ACD®

8 tips bij het plaatsen van je ACD® serre

8 tips bij het plaatsen van je ACD® serre

ACD®

Zelf groenten kweken: hoe begin je hieraan?

Heb je eindelijk de smaak te pakken van het moestuinieren? Dan wil jij als beginner waarschijnlijk graag weten hoe je een eigen groenten- en fruitkweek het beste aanpakt. In vier grote stappen staat jouw eerste moestuin geplant.

ACD®

Een serre kopen van a tot z: alles wat je moet weten

Wil je een serre kopen om je moestuinplannen verder uit te breiden? Of je nu op zoek bent naar een miniserre of een groot model, een zwarte serre of een felgekleurde. Ontdek alles over een serre kopen bij ACD®!

ACD®

Wat is een serre? Ontdek het hier

Misschien heb je er al aan gedacht om een serre te plaatsen. Maar wat is een serre nu eigenlijk en wat is het verschil met een veranda of een tuinkamer? Ontdek het hier.

ACD®

Van fundering tot de ideale plek: veelgestelde vragen over een serre plaatsen

Ga je een serre kopen? Super! Dan kijk je er vast al naar uit om te genieten van je eigen kweek. Maar first things first. Voor je de serre plaatst moet je enkele praktische zaken op een rij zetten.

ACD®

Je moestuin naar een volgend level tillen? Ontdek de verschillende soorten serres en welke het best past bij jouw tuin

Droom je van een eigen serre? Ontdek hier de verschillende soorten serres en welke jij kunt kopen afgestemd op je beschikbare ruimte en moestuinplannen.