Het is een groot gerief om over extra zaairuimte te kunnen beschikken in het voorjaar. Want niet alleen in de zomer is het dringen in de serre, ook in het voorjaar is er een nijpend plaats tekort.
Drie jaar geleden schafte ik mij tegelijk met de serre ook een zaaibak en werktafel aan. Dat extra niveau om te zaaien komt nu heel goed van pas en in de zomermaanden kunnen er potten met pepers en paprika’s op.

In februari vul ik de zaaibak met twee zakken zaai- en stekgrond en dan is het een komen en gaan van zaailingen. De grond in de zaaibak warmt sneller op waardoor alles veel sneller kiemt.
Uien, vroege kolen, prei… deze keer vulde ik de volledige lengte met bloemen en wanneer die verspeend worden is de zaaibak weer leeg voor pompoenen, courgettes, basilicum, late kolen ed.

Niet alle groenten zaai ik voor in de bak, erwten, peultjes en bonen worden in potjes gezaaid, ze groeien zo snel en wortelen zo diep dat ze beter in een hoog potje gezaaid worden dat dan al na een paar weken gelijk zo de grond in kan. Al die potjes staan op de werktafel die iets breder is dan de zaaitafel, anders had ik er daarvan misschien wel twee gekocht. Het blijft wikken en wegen!

Op alle lege plaatsen in en onder de zaaibakken is er gelukkig nog wat plaats over, daar kunnen dan alle potten en bakken met groenten terecht. De groenten die hier in gezaaid worden blijven hierin tot ze geoogst worden, bietjes, wortels, raapjes, radijsjes, allerlei blaadjes, aardappelen en kruiden. De uien en sjalotten daar gebruiken we enkel het groen van, voor later zijn er buiten zijn uien en sjalotten genoeg.