Denk je bij tuinieren enkel aan het gras maaien en de haag snoeien? Think again. Want tuinieren staat synoniem voor een wereld aan mogelijkheden. Wie ecologisch tuiniert, maakt van zijn tuin een waar paradijs voor biodiversiteit. Bloemen voor de bijen en vlinders, mulch voor bodemverbeteraars, struiken waar egels zich in verstoppen en bomen voor de vogels…

In een groentetuin kweek je bovendien jouw eigen voedsel om het hele jaar door van te genieten. Ook fruit kan een plekje krijgen in de moestuin met bomen, bessenstruiken, aardbeienplantjes en zelfs druiven in een .

Experimenteer je graag in de keuken? Dan is een kruidentuin zeker ook iets voor jou. En die hoeft helemaal niet groot te zijn. In een bak of pot op je terras kweek je makkelijk kruiden zoals bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, tijm en peterselie.

Tip! Wil je ook munt kweken? Zet die dan in een aparte bak, want munt kan flink woekeren.

Waarom tuinieren goed is voor jou én je omgeving

Ecologisch tuinieren biedt verschillende voordelen, zowel voor de mens als voor het klimaat, de leefomgeving en de natuur.

Ten eerste verkleint je eigen groenten kweken je ecologische voetafdruk. Het voedsel dat je in de supermarkt koopt heeft al een hele weg afgelegd voor het bij jou komt en dat transport is vervuilend voor het klimaat. Door te tuinieren en je voedingsketen drastisch te verkleinen – korter dan van je moestuin naar je keuken kan niet – draag je jouw steentje bij aan een groenere wereld.

Tuinieren is ook goed voor jou. Dagelijks in je tuin bezig zijn zorgt voor extra beweging wat goed is voor je fysieke gezondheid. Wist je dat je met een uurtje tuinieren al zo’n 300 calorieën verbrandt? Maar niet alleen je lichamelijke, ook je mentale gezondheid heeft baat bij tuinieren in een (moes)tuin. Van de verbinding met de natuur, de slow vibes van iets zien groeien en de frisse buitenlucht word je rustig en gelukkiger. Extra fijn is het wanneer tuinieren een hobby is die je kunt delen met je gezin. Quality time gegarandeerd!

Voor kinderen heeft tuinieren ook een educatief aspect. Het is namelijk iets heel anders om groenten in de supermarkt te kopen dan om bijvoorbeeld zelf tomaat te kweken. Door te tuinieren krijgen kinderen meer respect voor waar hun voedsel vandaan komt en verbind je hen opnieuw met de voedingsketen én de natuur.

Tuinieren het hele jaar door

Tuinieren is niet enkel een hobby voor in de lente en zomer. Wie écht aan de slag gaat in de (moes)tuin kan zich het hele jaar door bezighouden. Tuinieren start namelijk al in januari, wanneer je de tuin voorbereidt voor het komende kweekseizoen. In februari kun je de eerste planten beginnen voorzaaien en vanaf april/mei mogen ze naar buiten. Oogsten doe je, afhankelijk van wat je plant, soms zelfs tot in november!

Iedereen kan tuinieren

Twijfel je of tuinieren wel iets voor jou is? Denk je dat je tuin te klein is of dat een moestuin aanleggen  niet mogelijk is omdat je enkel een balkon hebt? Of dat je niet het juiste gereedschap in huis hebt om te tuinieren? Niets is minder waar. Want iedereen kan beginnen met tuinieren!

Heb je niet veel plaats, dan kun je bijvoorbeeld een kleine moestuin aanleggen in houten of plastic bakken. Tuinieren in bakken  is net zo fijn als in de volle grond en je kunt nog veel soorten groenten kweken. Naast een groentetuin in bakken kun je ook fruitbomen, bloemen en kruiden in potten op je terras zetten.

Tip! Moestuin met serre aanleggen

Er bestaan grote én miniserres die jouw tuin naar een volgend level tillen. De warme, beschutte serre zorgt ervoor dat je meer en langer kunt kweken. Welke groenten, bloemen en fruitsoorten zet je in de serre? Kun je een koude serre gebruiken in de winter? En wat kun je nog planten in de serre vanaf augustus?

Wil je goed voorbereid beginnen met tuinieren? Schaaf dan je groene kennis bij met moestuinboeken, magazines en podcasts of volg een cursus tuinieren voor beginners. Dergelijke workshops vind je onder andere bij Velt en Groei & Bloei.

Tuinieren: stap voor stap

Kriebelen je groene vingers? Tijd om stap voor stap te beginnen met tuinieren!

  • Bepaal welke moestuinplanten je wil kweken. Ga je enkel groenten planten of ook fruit en andere gewassen? Start in ieder geval met makkelijke groenten zoals wortelen, sla en radijzen en breid je moestuin stap voor stap uit.
  • Maak een planning op waarin je bepaalt wanneer je jouw moestuin gaat aanleggen, maar ook een zaaikalender die aangeeft wat je wanneer kan zaaien, planten en oogsten.
  • Teken een moestuinplan uit, ofwel een plattegrond van je moestuin zodat je goed weet wat je waar gaat zetten.
  • Sla gereedschap om te tuinieren in of leen dit van een familielid, vriend of buur.
  • Koop zaden en/of moestuinplantjes in een tuincentrum of online in een webshop voor tuinieren. Klaar om van start te gaan!

Op zoek naar nog meer tips om te tuinieren en zelf een moestuin aan te leggen? Ontdek ons stappenplan ‘tuinieren voor beginners’ .