Fruit van de maand

Groente van de maand

Angelo Dorny is al zijn hele leven lang in de ban van de natuur. Die passie voor groen combineert hij het liefst met urenlang kookplezier, als het even kan.

Voor Angelo is de tuin een onuitputtelijke bron van rust en sereniteit, een wonderbaarlijke plek om te bekomen van een drukke dag. Al van kindsbeen af houdt hij er ook van om te schrijven, zijn ervaringen en bevindingen te delen met al wie er nood aan heeft.

Vandaag de dag is het zijn beroep geworden en heeft hij het geluk duizenden mensen te kunnen enthousiasmeren met wat hij het liefst doet.

 

Angelo Dorny

Els Deschepper

Els de Schepper studeerde in 1990 af aan Studio Herman Teirlinck en startte een jaar later haar tv-carrière als presentatrice en actrice. Haar hart ligt echter in het theater waar ze furore maakt met haar onewomanshows. Sinds 1993 brengt ze elke twee jaar een nieuwe onewomanshow naar de culturele centra en grote zalen in Vlaanderen. Ook dramatische rollen zijn haar niet vreemd. Zo speelde ze onder andere de hoofdrol in PIAF (over het leven van Edith Piaf). 

Naast theater heeft Els de Schepper een grote passie voor tuinieren en alles wat biologisch is. “Als je al jaren op natuurlijke wijze groenten kweekt  en geniet van het geluid en het gevoel van 

in de natuur bezig te kunnen zijn – zoals ik – en als je schoonheid in de wereld wil brengen dan mag een mooi ingerichte tuin niet ontbreken,” vertelt ze. “En zeker een serre waar je nagenoeg het hele jaar je eigen groenten in kan kweken.” In de tuin bezig zijn, geeft Els de Schepper rust en zaligheid. En is voor haar vooral een manier om te ontstressen, om zich terug te trekken uit de hectiek van het soms turbulente leven van alledag.

“Als je dan nog eens fijne mensen – zoals het team van ACD® – mag ontmoeten in je zoektocht naar een nieuwe serre, dan kies je gewoon automatisch voor die prachtige serres van hen. Bovendien heb ik ondervonden dat hun kwaliteitsvolle serre mij meer opbrengst bezorgt. Schoonheid, efficientie, vriendelijkheid en rust omschrijven niet alleen de serres van ACD®, maar ook de visie van ACD®.”

Mijn naam is Greetje Janssen, getrouwd met Dirk en moeder van 3 kinderen. Ruim 4 jaar geleden zijn wij naar het oosten van Nederland verhuisd voor meer rust en ruimte. We zijn altijd al gek op tuinieren en natuur. Op deze plek kunnen wij nog meer de natuur in trekken, tuinieren en steeds  meer zelfvoorzienend gaan leven.

In de loop van de jaren is onze tuin steeds meer een eetbare tuin geworden. Er staan fruit- en notenbomen, we hebben een moes- en kruidentuin en kweken ook ons eigen kleinfruit en plukbloemen.

Uit de tuin halen we niet alleen onze voeding, maar bijvoorbeeld ook remedies bij kleine kwalen, materiaal om creatief te kunnen verwerken en decoratie voor in huis. 

Online ben ik vooral op Instagram actief als @GewoonGreetje. Vrijwel dagelijks inspireer ik mensen met posts over tuinieren, groener/duurzamer leven en de natuur. Op mijn website plaats ik regelmatig een blog.

Daarnaast geef ik, zowel online als offline, advies over de eetbare tuin en groener leven.

Greetje Janssen - Gewoon Greetje

Guillaume Desfaucheux

Guillaume Desfaucheux is gepassioneerd door agro-ecologie en groente- en fruitplanten.

Op zijn kleine boerderij in Corrèze, gelegen op een heuvel op 480 meter hoogte, geniet hij vooral van het kweken van vaste planten. Maar brengt hij ook veel tijd door in zijn eenjarige moestuin.

Guillaume is een grote fan van serres en hun vermogen om een ideaal microklimaat voor planten te creëren. Hij kweekt vroege groenten, maar ook citrusvruchten en andere vaste planten.

Op de blogs Terra Potager en Le potager permacole leert hij jou met veel enthousiasme moestuinieren.

Mme Zsazsa schrijft –altijd met groenten in de hoofdrol- al zo’n 15 jaar blogs, boeken en columns voor kranten en magazines. Maar veel liever dan binnen te zitten maakt ze overdag haar handen vuil in de moestuin en serre terwijl ze mijmert over het eten dat ‘s avonds op tafel komt.

Madame ZsaZsa

Mélanie Guisset

Mijn naam is Mélanie Guisset en ben radiopresentatrice bij RTBF, ik ben 40 jaar oud en ik heb 3 kinderen en woon op het platteland met mijn gezin.

Ik ben een ecologisch verantwoorde contentmaker op Instagram, onder de naam Melting Green. Ik begon 4 jaar geleden met tuinieren en het werd al snel een passie.

Ik heb een moestuin van ongeveer 300 vierkante meter met 3 kassen. Ik kweek veel groenten en fruit en hecht veel belang aan biodiversiteit en respect voor mijn omgeving. Ik tuinier biologisch, en maak graag recepten met alles wat ik kweek.

Mijn moestuin is echt mijn passie! In het zonnige zuiden van Nederland verbouw ik sinds 2015 mijn eigen groenten, kruiden en bloemen. Via mijn social media kanalen wil ik al mijn ervaringen en oogsten met jullie delen. In mijn eerste jaar heb ik vooral veel geëxperimenteerd, omdat alles nieuw was en ik de moestuinwereld nog moest leren kennen.

Ik kwam er achter dat tuinieren echt mijn passie is. Ik kan uren in de tuin werken en kom dan helemaal tot rust. In deze tijd heb ik ontzettend veel geleerd en ik blijf bezig met het uitproberen van nieuwe dingen! Ik ben trots op mijn moestuin en deel graag alles wat ik meemaak. Niet alleen mijn oogst, maar ook de beestjes die ik tegenkom, mijn nieuwe gereedschappen, video’s van mijn kippen en mooie bloemen langs de weg of op vakantie. Samen met jullie, mijn mede-moestuiniers, hoop ik dat we een mooie en kleurrijke wereld kunnen behouden!

Myrna Creemers - Mijn moestuin Mijn Passie

Sofie Maes - De moestuin van Sofie

Welkom in De Moestuin van Sofie.

Tuinieren is mijn passie en ik hou ervan om buiten aan de slag te zijn. Met mijn handen in de aarde en mijn gezicht in het zonnetje voel ik me op mijn best.

De moestuin bevat voornamelijk traditionele groenten zoals pompoenen, courgetten, snijbiet, prei en kruiden; maar ook soorten die je in een standaard tuin niet vindt. Tomaten zijn mijn echte passie: kleine, grote, ronde, hartvormig…

In mijn ACD® Prestige serre van iets minder dan 10 m² staan voornamelijk tomaten, paprika’s, aubergines en pepers.

Alles wordt met liefde gekweekt, met respect voor de natuur, de vlinders en de bijen. 

Tom Deseyn is de oprichter van www.moestuinweetjes.com en het YouTube kanaal Moestuin TV. Tom heeft als missie om iedereen in de moestuin te krijgen. Een plaats waar het goed toeven is, waar je lichaam en geest energie krijgt. Bovendien krijg je er lekker eten en een betere planeet voor terug.

Toen Tom in 2022 verhuisde naar een huis met grotere tuin, ruilde hij zijn folietunnel in voor een ACD® S310H. Tijdens het bladeren in het inspiratieboek keken zijn dochtertjes Sam en Ella mee over zijn schouder. Toen Tom bij de kleurenpagina belandde, schreeuwden zijn twee oogappels in koor ‘Rooooze !!’. Roze it was. Een gewaagd maar tegelijk zeer geslaagde keuze.

“Als ik in de moestuin aan het werken ben en mijn dochtertjes zijn rondom mij in hun roze prinsessenkasteel aan het ravotten, voel ik me heel warm van binnen. En dat komt niet enkel door de zonnestralen ????

Beste groeten en veel succes in je moestuin,

Tom

Tom Deseyn

Tom Monnat - Tom le Jardinier

“Tom Le Jardinier begon op zeer jonge leeftijd zijn eigen groenten te kweken. Het was bij zijn grootvader dat de kleine tuinman zijn handen vuil maakte. Zo heeft Tom voor de opleiding tuinbouw gekozen.

Tom deelt nu zijn kennis en moestuintips op sociale netwerken, via Youtube tot Instagram, en Facebook, aan iedereen die zijn handen in de grond wil steken om zijn eigen groenten te kweken.”