Wat een moestuinjaar, 2021. Wat een mooie zomer moest worden, werd er ééntje van overvloedige regen, windvlagen en uitzonderlijk een straaltje zon. Veel mensen maken zich zorgen over tomaten die bruin geworden zijn. Of ze nog te redden vallen.. Spijtig genoeg wijst dit meestal op de schimmel, Phytophtora infestans, die zeer hardnekkig is en binnen een mum van tijd heel je tomatenoogst naar de knoppen helpt. Of er zijn moestuiniers met witte aanslag op de bladeren van hun courgette- en pompoenplanten. In dit geval gaat het om meeldauw, een schimmel die ervoor zorgt dat de fotosynthese en dus energievoorziening van de planten niet goed meer kan verlopen. Anderen hadden dan weer last van slakkenvraat. Door het natte weer vinden slakken het fijn om zich naar je gewassen te verplaatsen en in een mum van tijd alles kaal te vreten. Vooral gewassen met malse en smakelijke bladeren, zoals sla, snijbiet en verse kruiden, moeten eraan geloven.

Waarom een serre in een regenachtige zomer?

Een serre beschermt je planten tegen hevige wind en regen. Bovendien worden dankzij de serre de zonnestralen nog beter en efficiënter: op een regenachtige zomerdag is één zonnestraaltje al voldoende om de temperatuur te doen oplopen naar 30 graden of meer, ideaal voor de groei van gewassen die het graag warm hebben zoals rode puntpaprika, zoete aardappel, pepers en tomaten. Door het gebruik van een ACD® thermometer kan ik nauwkeurig nagaan hoe warm het gedurende de dag geworden is (maximum temperatuur), maar kan ik ook in één oogopslag nagaan wat de temperatuur ’s nachts geweest is. Deze temperaturen worden automatisch bijgehouden, en door een makkelijke druk op de reset-knop worden de waarden opnieuw op nul gezet. Handig toch?

De moestuin in augustus

Augustus is ook een ideale maand om je voor te bereiden op het najaar. Zo kan je bijvoorbeeld winterbloemkool zaaien. Ik gebruik hiervoor zaaitrays die ik vul met biologische potgrond en ik plaats 1 zaadje in 1 gaatje. Zo hoef ik later niets meer te verspenen en wortels uit elkaar los te peuteren. Ook kan je nog volop sla zaaien en zelfs radijsjes. Deze laatste kan je trouwens in je serre het hele jaar door kweken. Van bloemen kan je ook nog genieten deze maand : de dahlia’s staan volop in bloei, maar ook andere plukbloemen zoals cosmos en lathyrus doen het nog steeds goed. Pluk regelmatig bloemen weg zodat de planten gestimuleerd worden om nieuwe aan te maken.