Onderzoek van onder andere de British Ecological Society en Plos wijst uit dat verbinding met de natuur ons fysiek en mentaal welzijn verbetert. Dat weten we bij ACD®. We inspireren daarom niet alleen onze klanten om tot rust te komen en gezonde voeding te kweken in een hobbyserre bij hun thuis, maar zetten ook in op sociale projecten waarin onze serres hun rol dienen als therapeutisch microklimaat.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in de therapeutische tuin van UZ Gent, waar revaliderende patiënten de mogelijkheden van hun nieuwe realiteit ontdekken. Ergotherapeut Sarah Vercaemer vertelt: “De tuin met serre is een plek waar patiënten vertoeven en genieten van de buitenlucht, met of zonder hun bezoek. Daarnaast maakt het deel uit van de revalidatie. Patiënten die in een rolstoel zijn beland, exploreren in de tuin wat zij allemaal wel nog kunnen. Moestuinieren in verhoogde bakken en in de aangepaste serre bijvoorbeeld.”

 

De ACD®-serre van UZ Gent is voorzien op maat van rolstoelgebruikers: zonder drempels, met verharde grond, brede deuren aan twee zijden en zaaischappen op stoelhoogte.

“In de serre zijn we ook in de herfst- en wintermaanden bezig met voorzaaien, wintergroenten kweken … Revalidatie stopt immers niet als het buiten kouder wordt.”Sarah werkt zelf vaak met patiënten die na een hersenletsel kampen met aandachts- en geheugenproblemen.

 

“Voor hen helpt de tuin om terug routines aan te leren, verantwoordelijkheid op te nemen en taken te plannen. Tuinieren brengt daarnaast bepaalde prikkels naar boven die revaliderende patiënten helpt hun bewustzijn terug op te nemen.”

“Het proces van zaadje tot plant is iets dat toewijding vraagt, maar ook zingeving blaast in het revalidatieproces,” glimlacht Sarah. Ze vertelt over een patiënt die vreesde dat ze door haar letsel haar moestuin moest opgeven. “De hoop die onze aangepaste tuin haar gaf, trok zij door naar de motivatie voor haar volledig herstel.”

 

Ook hoorde Sarah al van patiënten dat de tuin hen het gevoel geeft iets nuttig te doen tijdens hun revalidatie. “Als je niet constant tussen de muren van het ziekenhuis blijft, voelt die periode heel anders aan. Zeker wanneer je effectief iets hebt kunnen bijdragen door onder andere verse groenten te kweken of fruitbomen te planten. Patiënten doen dat graag en het helpt hen om fysieke revalidatie-oefeningen langer vol te houden.”