Afgelopen zomer kwam een grote wens van mij uit: We kregen een grote tuinkas! Tot die tijd had ik natuurlijk al mijn mini muurkas. Hoewel ik uit deze kleine kas ook elke keer weer een mooie oogst kon halen, liep ik ook wel tegen de beperkingen van de ruimte aan.

Grootschalig voorzaaien was geen optie, heel veel verschillende soorten tomaten pasten ook niet in de ruimte en een uitbreiding van bijvoorbeeld courgettes, pepers en paprika’s kon ik wel vergeten. Die grote kas zou dit wel allemaal mogelijk gaan maken.

En meer dan dat, weet ik nu! Zo hebben we in de kas ook een heerlijke zitplek gecreëerd, groeien er jaarrond groenten en kruiden en kan ik in de winter mijn kuipplanten laten schuilen voor de kou. De nieuwe kas biedt nog meer dan we voor mogelijk hadden gehouden. Het klinkt als een droom die uitkomt en dat is het gewoonweg ook!

Serre en inrichting

Op Instagram laat ik regelmatig plaatjes zien van onze kas. Je kunt er ook bijna niet omheen bij het maken van een foto in de tuin, want de kas heeft een prominente plek bij de moestuin gekregen. Steevast krijg ik vragen over de kas. Deze vragen heb ik verzameld en beantwoord ik in dit artikel allemaal. Zo is alle informatie makkelijk terug te vinden en kan je het er later nog eens bij pakken.

Ik begin gelijk maar met de meest gestelde vraag…

1. Hoe groot is de kas? En hoe hoog? Dit zijn de maten op een rijtje:

Breedte: 3,80 m
Lengte: 5,93 m
Nokhoogte: 2,53 m
Goothoogte:1,72 m
Oppervlakte: 22,53 m2

2. Van welk merk is de kas? En welke typenummer?

Onze kas is van het merk ACD®. Het typenummer van onze kas is S208H-B.

3. Heb je de kas zelf geplaatst? Zo ja, wat is je ervaring daarmee?

Wij hebben de kas inderdaad zelf geplaatst. Of eigenlijk….vooral Dirk heeft de kas geplaatst. In 3 dagen tijd was deze klus geklaard, van het vlak maken van de ondergrond tot het monteren van de laatste accessoires. Af en toe had hij wat hulp nodig met iets vasthouden, maar verder kon hij de kas alleen in elkaar zetten. Nu wil ik niet opscheppen natuurlijk, maar Dirk is wel echt heel handig en doet de meeste klussen in en om ons huis zelf. Het plaatsen van de kas viel hem dan ook echt mee. Voor de minder handige mensen of als je geen tijd hebt, kun je ook kiezen voor het laten plaatsen van de kas.

4. Waarom heb je voor schuine wanden gekozen?

Met schuine wanden is de kas uiterst stabiel, heeft de kas een betere warmte- en lichtopvang, een iets groter grondoppervlak en ik vind schuine wanden zelf vooral heel mooi. Het doet mij denken aan eeuwenoude kassen op landgoederen.

5. Waarom staat de kas scheef in jullie tuin?

De kas staat uiteraard waterpas, maar ik denk dat je het over de positie ten opzichte van de moestuin hebt. Allereerst staat de kas met de voorzijde naar het zuiden gericht. Dat is het meest ideale om het zonlicht op te vangen. Daarnaast heeft het met het ontwerp van het achterste gedeelte van onze tuin te maken. In het midden van dit gedeelte van de tuin is een rond terras gesitueerd.

De moestuin, pluktuin, kas, hottub en speeltoestellen zijn daar in een cirkel omheen geplaatst. De kas staat dus met de voorzijde naar het terras toe gericht. Wij houden niet zo van strakke lijnen, hokjes en vakken. Het mag allemaal wat speels in onze tuin. Ronde lijnen in de tuin maken de aanblik vriendelijker.

Ook vinden wij het zicht op de kas vanuit ons huis mooier als de kas iets scheef staat. Het is een mooi model en dat mag gezien worden!

6. Heb je water en elektriciteit in de kas?

Op dit moment hebben we nog geen elektriciteit in de kas, maar dat gaan we wel aanleggen. Water is er al wel. We hebben de regenpijp van de kas aangesloten op een regenton en zo hebben we altijd water bij de hand. We hebben bewust gekozen voor een regenton van Rondomton met een karakteristieke uitstraling. Een mooie kas verdient een mooie regenton 😉

7. Ik zie dat je twee schuifdeuren hebt. Waarom heb je voor deze brede deuren gekozen?

In deze kas zitten zelfs 3 schuifdeuren. Je ziet twee deuren aan de voorzijde, maar aan de achterzijde hebben we ook nog een schuifdeur laten plaatsen. Ik heb bewust voor de bredere doorgang aan de voorkant gekozen, zodat de kruiwagen ook makkelijk naar binnen kan rijden. Ook vind ik het fijn om een bredere ingang te hebben voor als ik meerdere mensen tegelijkertijd in de kas mag ontvangen.

8. Hoe lucht je de kas?

– Door de deuren aan de voorzijde open te zetten.
– Door de 4 dakramen te openen (gaat automatisch).
– Door de extra deur aan de achterzijde open te zetten.

9. Hoe lucht je de kas in de winter?

Goede vraag, want ook in de winter groeien er planten in onze kas. Luchten is dus ook zeker in de winter nodig. De automatische raamopeners werken bij ons niet in de winter. Deze hebben we uitgeschakeld om het kapot vriezen te voorkomen. We moeten dus zelf aan luchten denken. Ik zet de achterdeur van de kas overdag open. Voor deze opening hebben we een hordeur. Op die manier voorkom ik dat muizen enz van mijn plantjes snoepen. Voor zonsondergang doe ik de deur weer dicht.

10. Waarvoor dienen de versieringen op het dak?

Door deze nokversiering gaan vogels niet op de nok zitten en heb je dus minder last van vogelpoep op de ramen. Daarnaast vind ik deze nokversiering ook nog eens heel mooi. Die wilde ik dus echt graag op mijn kas hebben.

11. Gaat de kat niet op de planten liggen in de kas?

Onze kat (jaja, die met die eigen hashtag op Instagram: #jannesdekat) gaat niet op de planten liggen. Als we zelf niet in de kas aanwezig zijn, hebben we altijd de deuren of de hordeur gesloten. Dit doen we om muizen en dergelijke op afstand te houden, maar de kat kan dan dus ook niet in de kas. Als we wel in de kas aan het werk zijn, staat er vaak wel een deur open. Jannes komt dan ook weleens gezellig naar binnen wandelen, maar heeft niet de behoefte om tussen de planten te gaan liggen. Daar is geen opvoeding aan te pas gekomen, hij doet het gewoon niet.

Serre

 

12. Hoe kies je de perfecte plaats voor een kas?

Een kas plaats je op een zonnige plek met de nok in de zuid-noord richting om maximaal van de warmte te kunnen profiteren. Zorg ook voor een beschutte plek door bijvoorbeeld een haag te plaatsen. Hiermee verklein je de kans op schade door storm.

13. Wat kost een kas van ACD®?

Een ‘gewone’ kas start rond de 2000 euro. Een grote kas kost uiteraard meer, maatwerk (bijvoorbeeld 2 deuren of een extra deur aan de achterzijde) kost uiteraard ook meer. Tegen meerprijs zijn ook accessoires voor in de kas aan te schaffen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een sierlijst op het dak, zaaitafels en schappen in mijn kas. Voor specifieke prijsopgaves kan je mailen naar info@acd.eu of langsgaan bij een verkooppunt bij jou in de buurt.

14. Wat vind je van de prijs-kwaliteits verhouding? Jouw kas is prijzig. Is jouw kas het bedrag waard?

Tijdens mijn zoektocht naar een kas, heb ik op meerdere aspecten gelet. Niet alleen op de kwaliteit, maar ook op de bedrijfsvoering van een merk. Ik kwam uit bij ACD® en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van de kassen van ACD® echt heel goed. Als ik het vergelijk met mijn muurkas (van een ander merk), kassen van andere merken en met de kas van mijn ouders zie ik grote
verschillen.

Het materiaal is bijvoorbeeld steviger, de deuren sluiten beter en fijner, het systeem is makkelijk in elkaar te zetten en de kas is tot in de kleine details netjes afgewerkt. Ook vind ik het fijn dat ik allerlei accessoires voor in de kas bij kan bestellen. Ik heb zelf nog geen nadelen aan de kas ondervonden. Ik vind het zeker
de investering waard!

Ook de bedrijfsvoering en service van ACD® vind ik een pluspunt. Ik ben zelf in de showroom en in de werkplaats van ACD® geweest en heb met eigen ogen kunnen zien hoe ACD® zo duurzaam mogelijk met materialen en verpakking om probeert te gaan. Zij kiezen voor een zo groen mogelijke bedrijfsvoering, maken nog steeds stappen en daar sta ik helemaal achter. Sinds een tijdje mag ik mijzelf nu ook ambassadeur van ACD® noemen en daar ben ik trots op. Ik ben nu ambassadeur van een merk waar prijs kwaliteit verhouding, service en bedrijfsvoering goed zijn en ik helemaal achter kan staan!

15. Is de kas ook in andere kleuren te bestellen?

Zeker, ik heb gekozen voor een zwarte kas, maar er zijn heel veel meer kleuren mogelijk. Inspiratie is te vinden op de website van ACD®. Neem ook eens een kijkje op de Instagrampagina van Moestuinweetjes en MijnmoestuinMijnpassie. Zij hebben beiden gekozen voor een opvallende kleur!

16. Welke functie heeft jouw kas? Gebruik je hem alleen voor voorzaaien?

De kas is inderdaad heel geschikt voor het opkweken van gezaaide plantjes. Daar gebruik ik deze ruimte ook voor, maar zeker niet alleen daar voor. In het voorjaar vind je vooral bakken met voorgezaaide plantjes in de kas. In deze zomer en herfst staat de kas vol met tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, kruiden en een aantal eetbare bloemensoorten.

Langs de wanden groeien druiven. In het najaar kweek ik in de kas nog een aantal groentesoorten, die het in de moestuin niet meer doen op dat moment. Je kunt denken aan paksoi, andijvie en slasoorten. In de winter vind je in de kas onder andere nog de vaste kruidensoorten, winterpostelein en weeuwenteelt.

De kas is echter niet alleen een plek om planten te laten groeien. Het is voor ons ook een fijne plek om ons rustig even terug te trekken met een kop thee en een boek of met elkaar aan de tafel te eten, als het buiten al guur is en in de kas nog aangenaam.

Ook is het een fijne werkplek gebleken. Ik zit graag met mijn laptop in de kas te werken. Het is dus een multifunctionele ruimte voor ons.

17. Ik kan zo’n grote kas niet kwijt. Wat nu?

Tot in de zomer van 2021 had ik natuurlijk ook geen grote kas. Ik had al wel onze muurkas. Dit is echt een kleine kas met een grondoppervlakte van ruim 2 m2. In het voorjaar zette ik hier onze zaailingen in en in de zomer, als de plantjes in de tuin uitgeplant konden worden, maakten de kastjes met bakken plaats voor zo’n 12 tomatenplanten en 1 of 2 komkommerplanten. Tot in de herfst konden we genieten van de vruchten uit de kas.

Hoewel de muurkas echt niet groot is, was de oogst toch elk jaar weer een groot succes. In de herfst haalde ik de tomatenplanten weer uit het kasje en zette ik de niet-vorstbestendige kuipplanten in deze ruimte. Ik durf dus wel met zekerheid te zeggen dat ook een kleine kas een enorme toevoeging kan zijn.

18. Heb je de muurkas nog? Of heb je die verkocht?

We hebben even getwijfeld of we de muurkas zullen gaan verkopen. Vooralsnog hebben we besloten om deze ook te houden. Aankomende zomer gaan we beide kassen gebruiken en kijken of dat de muurkas nog ‘nodig’ is. Verkopen is zeker nog een optie uiteindelijk.