Je eigen groenten kweken in een moestuin biedt verschillende voordelen. Het zorgt niet alleen voor lekker verse groentjes, maar is ook financieel interessant. Zelf groenten kweken komt op lange termijn namelijk goedkoper uit dan aankopen in de supermarkt. Bovendien is moestuinieren een fijne bezigheid voor je fysieke én mentale gezondheid. En maakt het deel uit van een duurzame levensstijl omdat je kiest voor de kortste voedingsketen zonder onnodig transport.

Zie je het helemaal zitten om zelf groenten te kweken in een moestuin, maar ben je nog op zoek naar advies? Wij helpen je graag verder met boeiende tips en tricks waarmee jouw moestuinavontuur een succes wordt!

Groenten kweken in een serre, in de volle grond of in bakken

Heb je al bepaald hoe je jouw groententuin gaat opbouwen en waar je groenten wil kweken? Je kunt ervoor kiezen om groenten te kweken in de volle grond, maar ook in bakken en/of in een serre. Dat hangt af van jouw beschikbare oppervlak, grondsoort en moestuinplannen.

Moestuinieren in een serre

 

 

Zie jij moestuinieren als een levensstijl op lange termijn? Dan is kan het slim zijn om te investeren in een serre. Maar wat is een serre nu precies? Deze tuinkamer van glas creëert een eigen, beschut microklimaat waarmee je het kweekseizoen verlengt en zo zelfs in je serre in de winter groenten kunt kweken. En ook zuiderse zonnekloppers zoals tomaten, paprika en zelfs meloenen een plek geeft in jouw moestuin. Een ACD® serre wordt steeds in de grond verankerd en voorzien van fundering.

→ Lees ook: dé gids voor een serre voor beginners

Er bestaan verschillende soorten serres waardoor er ongetwijfeld een match is voor jouw tuin. Open vlakte met veel plek, maar ook veel wind? Dan is een serre met schuine wanden een goed idee, omdat die de wind beter geleid én voor een optimale lichtinval zorgt. Een serre met rechte wanden laat dan weer toe om ook verticaal te tuinieren door met legplanken, werktafels en andere serre-accessoires te werken. Heb je minder beschikbare ruimte? Dan is een muurserre goed voor jou, die je aanbouwt tegen je gevel en zo dus plek bespaart.

 

Een moestuin in volle grond

 

 

Voor wie genoeg plaats heeft is een moestuin planten in volle grond een goed idee. Zo hebben jouw planten namelijk extra veel ruimte om te wortelen, te groeien en jou te voorzien van hun lekkere vruchten. Maar de volle grond heeft ook als voordeel dat je minder moet investeren in inrichting, dat de bodem reeds voorzien is van natuurlijke voedingsstoffen en dat de grond minder snel uitdroogt.

Weet jij welke grondsoort er in jouw tuin ligt? Ook dat is van belang wanneer je groenten wil kweken in volle grond. Korrelige zandgrond laat namelijk veel lucht door, maar houdt minder goed water en voedingsstoffen vast. Kleigrond is dan weer net het tegenovergestelde: vochtig en voedingsrijk, maar niet luchtdoorlatend. Afhankelijk van welke groenten je in jouw moestuin wil moet je de grond in je tuin dus misschien nog verrijken met tuinaarde om de ideale mix te bereiken.

Houd er bij groenten kweken in de volle grond ook rekening mee dat je de gewassen niet moeiteloos kunt verplaatsen. Bovendien zijn ze onderhevig aan weersomstandigheden en moet je dus extra bescherming voorzien bij vries- of stormweer.

Groenten kweken in bakken

 

 

In een kleinere tuin of op een terras zorgt groenten kweken in bakken en potten voor een fijn alternatief. Je hebt namelijk écht geen gigantische oppervlakte nodig om van je zelfgekweekte groenten te kunnen genieten. Tuinieren in bakken is plaatsbesparend en bovendien flexibel, want je kunt de bakken en potten verplaatsen wanneer je wilt.

In bakken hebben je planten echter minder plaats om te groeien en geen rechtstreeks contact met de vocht- en voedingsrijke natuurlijke bodem. Ze zijn dus erg afhankelijk van jou om voldoende water en voeding te krijgen.

Vraag je je af welke groenten je in moestuinbakken kunt kweken? Bonen en erwten zijn groenten die relatief weinig water nodig hebben en kun je dus goed op bijvoorbeeld een overdekt terras kweken. Ook maïs, aubergine, zoete aardappel en snijbiet zijn groenten die over het algemeen weinig water nodig hebben. Mits voldoende verzorging kun je ook sla, tomaat, paprika, snijbiet, courgette, radijzen en zelfs komkommer prima in potten kweken.

 

Makkelijke groenten om te kweken in je moestuin

Onderschat als beginnend moestuinier niet hoeveel tijd en moeite er in een moestuin kruipen. Kies om te beginnen een kleine hoeveelheid gewassen die makkelijk te kweken zijn. Goede groenten voor beginners zijn:

  • Sla
  • Courgette
  • Wortel
  • Radijs
  • Boontjes
  • Tomaten (liefst in de serre)
  • Paprika’s en pepers
  • Pompoenen

Dit zijn relatief makkelijke groenten voor je moestuin. Maar let op: ook zij hebben jouw tijd en toewijding nodig! Ben je al iets meer gevorderd en wil je bijzondere groenten kweken in je moestuin? Kies dan eens voor ‘vergeten groenten’ zoals pastinaak, raapjes en rode biet. Of ga voor unieke fruitsoorten zoals kiwibes, honingbes en muismeloen. Heb je een serre? Dan kun je ook de exotische weg inslaan en verschillende soorten tomaten, druiven of zelfs kiwi’s kweken.

Het belang van een moestuinkalender

Wanneer je groenten gaat kweken in je tuin is het belangrijk om een kalender op te maken zodat je geen enkele stap in het proces vergeet. Een moestuinkalender geeft aan wanneer je welke gewassen gaat zaaien, uitplanten en wanneer je hun vruchten kunt oogsten.

Eerst bepaal je dus welke groenten je in je moestuin wil kweken. Daarna zoek je hun ultieme zaai-, plant- en oogstmoment op in een algemene zaaikalender. Noteer dit voor jouw moestuin op een aparte jaarkalender, in je moestuinschriftje of zet het gewoon in je (digitale) agenda.

Tip! Maak naast een moestuinkalender ook een moestuinplan. Daarvoor teken je een plattegrond van je tuin waarop je aangeeft welke gewassen je waar gaat kweken. Dat is niet alleen handig wanneer je begint met zaaien en planten, maar helpt je ook om aan combinatieteelt te doen. Zo voorkom je dat je groenten bijeen zet die een ongunstig effect op elkaar hebben en kies je juist voor de best mogelijke indeling van jouw moestuin.