Ga je een serre kopen? Super! Dan kijk je er vast al naar uit om te genieten van je eigen kweek. Maar first things first. Voor je de serre plaatst moet je enkele praktische zaken op een rij zetten. Waar in je tuin ga je jouw serre zetten? Heb je een vergunning nodig om een serre te plaatsen? Welke fundering voorzie je en hoe ga je de serre verankeren? Op deze én andere veelgestelde vragen geven we hieronder een antwoord.

Welke serre kies ik?

Er zijn verschillende soorten serres. Een eerste vraag is of je kiest voor een muurserre of een vrijstaande serre. Een muurserre is plaatsbesparend, maar zorgt natuurlijk voor minder zaai- en plantruimte. Denk goed na over hoe groot je serre moet zijn: misschien kies je vandaag voor een serre voor beginners, maar groeit je hobby al snel uit tot een bezigheid waar je meer ruimte voor nodig hebt.

Verder kun je ook kiezen tussen een serre met schuine wanden of rechte wanden. Hoewel er esthetisch vaak voor een serre met rechte wanden wordt gekozen, biedt een schuinewandserre extra voordelen:

 • Verminderde winddruk
 • Meer lichtinval
 • Meer en betere licht- en warmteopvang
 • Goedkoper per m2

Weet je welk type serre je wilt en hoe groot ze moet zijn? Dan rest er je enkel nog te kiezen uit de talloze RAL-kleuren waarin de aluminium ACD® serres beschikbaar zijn! Tip: kies voor een harmonieuze look hetzelfde RAL-kleur als je raamkozijnen. Of ga voor een tijdloze, zwarte serre uit onze Blackline-collectie.

Heb ik een vergunning nodig om een serre te plaatsen?

Volgens de algemene regel van de Vlaamse Overheid valt een serre onder de vergunningplicht. Maar de meeste serres krijgen hiervoor een vrijstelling, rekening houdend met de voorwaarden. Check zeker of dat voor jouw situatie ook het geval is én zoek op of jouw gemeente misschien bijkomende voorwaarden heeft.

Waar in mijn tuin plaats ik mijn serre?

Ga je een hobbyserre plaatsen? Dan is het natuurlijk heel belangrijk om te weten waar in je tuin je dat gaat doen. Daarbij moet je rekening houden met verschillende aspecten.

 • Het uitzicht. Hoewel je serre vooral functioneel is, is het ook een stijlvolle toevoeging aan je tuin die gezien mag worden. Geef je serre dus een mooi, zichtbaar plekje in de tuin.
 • Het zonlicht. Vermijd plekken met te veel schaduw. Plaats je serre idealiter met de lange zijde naar het oosten en de korte zijde (met de deuropening) naar het zuiden. Zo profiteer je maximaal van de opkomende zon en vermijd je de té felle zuiderzon.
 • De wind. Kies voor een beschutte plaats, bijvoorbeeld dicht bij een haag of muur die toch de zon niet wegneemt. Een onbeschutte serre koelt te snel af tijdens koude nachten én is vatbaarder voor stormschade.
 • De afstand tot je woning. Hoe korter je voedingsketen, hoe beter! Een serre dicht bij je woning zul je bovendien sneller een dagelijks bezoekje brengen.

Heb ik een fundering nodig voor mijn serre?

Ja, een fundering heb je nodig om je serre te beschermen tegen de druk van de grond. Zonder fundering kan de winterse vorst je serre de hoogte in duwen, terwijl het wegtrekken van het grondwater in de zomer je serre juist zou doen verzakken. Een fundering is dus heel belangrijk!

Je kunt kiezen voor een zelfdragende aluminiumfundering. Dit heeft verschillende voordelen:

 • ACD®-serres zijn standaard voorzien van een zelfdragend aluminiumprofiel met dubbele koker en voldoende grondankers. Je moet de aluminiumfundering voor je serre dus niet apart kopen.
 • Een aluminiumfundering voor je serre is makkelijk en snel (zelf) te plaatsen.
 • De grond in je serre wordt met een zelfdragende aluminiumfundering niet afgesloten van de grond buiten de serre, waardoor je de grond niet moet vernieuwen.
 • Een zelfdragend profiel kun je verplaatsen, handig als je de serre bijvoorbeeld wil meenemen als je verhuist.

Loopt je tuin schuin af of kun je om een andere reden niet de zelfdragende aluminiumfundering gebruiken? Kies dan voor een betonfundering, bijvoorbeeld met betonnen plaatjes. Het is immers belangrijk dat je serre waterpas staat voor een optimale stevigheid.

Houd er bij een betonfundering rekening mee dat ze 60 à 70 centimeter in de grond moet komen (net onder de vorstgrens) en dat het oppervlak tot 1 cm schuin moet aflopen zodat het regenwater kan aflopen. Bovendien kun je een serre met betonfundering niet verplaatsen of meenemen als je verhuist.

Hoe wordt mijn serre verankerd?

Je serre vastzetten in de grond gebeurt met ankers in de hoeken van de serre. Die worden diep in de grond vastgemaakt en vervolgens wordt de put waar het anker zit opgevuld met beton.

Je ACD® serre verankeren? Zo doen we dat!

Wat moet ik voorbereiden voor het plaatsen van mijn serre?

Voor het plaatsen van je serre maak je de grond klaar. Zorg dat de plek waar je serre komt leeg is, vlak en stevig ligt en spit eventueel de aarde eens om – dat is makkelijker als de serre er nog niet staat, dan nadien!

Kan ik de serre zelf monteren of moet ik die laten plaatsen?

Wij leveren jouw ACD® serre als zelfbouwpakket. Met onze tips en instructies kun je makkelijk je serre zelf opbouwen. Ben je niet zo handig of neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan kun je in België ook kiezen om je serre te laten plaatsen door onze ervaren monteurs.

Bekijk onze volledige videohandleiding voor het zelf monteren van je ACD® serre:

 

Is je serre geplaatst? Super! Dan kun je nu je serre inrichten met extra accessoires. En natuurlijk beginnen met je eigen groenten kweken!

Wil je persoonlijk advies over het plaatsen van jouw ACD® serre?
Kom langs in ons Experience Center in Roeselare. Ons team helpt je graag verder met tips en tricks op maat van jouw tuin.