Zelf groenten kweken biedt tal van voordelen. Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Daarnaast zijn je zelfgekweekte groenten veel kwaliteitsvoller, want ze zijn onbespoten, op het rijpste moment geplukt en vers uit je tuin naar je bord gebracht. Als dat nog niet genoeg voordeel was, is zelf groenten kweken ook duurzamer.. De kortste voedingsketen is namelijk van je tuin naar je keuken en daar komt helemaal geen vervuilend transport bij aan te pas.

Stap 1: maak een zaai- en oogstkalender

Alvorens je zelf groenten gaat kweken, is het handig om een algemene zaai- en oogstkalender te checken. Zo een kalender geeft aan wanneer je welke groenten best zaait of plant en wanneer het tijd is om ze te oogsten. Wanneer je niet zaait of plant in de juiste periode kunnen je groenten niet ten volle groeien en dat is zonde.

Plan je je allereerste moestuin? Begin dan met enkele groentesoorten en wees niet overmoedig: hoe meer groentjes hoe meer werk! Nadat je een keuze hebt gemaakt, kun je je eigen zaai- en oogstkalender maken voor een helder overzicht.

Wist je dat je het hele jaar door kunt zaaien, planten en oogsten? In de winter bijvoorbeeld beschermen groenten zoals sla je bodem tegen koude. Want een kale bodem op koude dagen is zeer kwetsbaar, zo zouden regen en wind de vrije loop kunnen gaan. Te veel water, bijvoorbeeld, kan bodemerosie veroorzaken. Dan wordt de bovenste vruchtbare bodemlaag weggespoeld.

Stap 2: kies welke groenten je wilt kweken

Wil je graag veel verschillende groenten en fruit kweken in je moestuin? Dat kan absoluut! Hoe groter je moestuin, hoe groter de mogelijkheden. Enkele makkelijke groenten om te kweken voor beginners zijn:

  • Radijzen: deze knapperige lekkernij heb je al in drie weken tijd! Doordat ze zo snel groeien, hebben ze weinig aandacht nodig en eet je ze op nog voor kleine insecten de kans krijgen.
  • Tuinkers en andere kiemgroenten zijn ideaal voor beginnende moestuiniers. De zaden kiemen al na één dag en na amper een week zijn de kiemplantjes oogstbaar. Zo heb je gemakkelijk en snel resultaat. Voor mensen zonder tuin is het ook mogelijk om deze groenten binnenshuis te kweken.
  • Courgettes zijn supermakkelijk te kweken! Ze verwachten enkel voldoende grond en water. Extra leuk: aan courgettes groeien bloemen die je ook kunt opeten! Zaai wel niet té veel, want het kan je kilo’s courgette opleveren.
  • Sperziebonen zijn ook heel eenvoudig om te kweken. Je kunt ze tussen mei en juli voorzaaien, om in de zomer te oogsten. Let op: deze bonen zijn erg gevoelig aan slakken. Om die te vermijden kun je eierschalen verspreiden rond je plant, daar durven ze niet over kruipen.
  • Tomaten zijn ook makkelijke groenten om zelf te kweken. Je zet ze best in de volle zon, zo groeit je tomatenplant binnen de drie maanden. En mocht je kunnen, plant de tomaten in een zak want ze zijn erg gevoelig aan ongedierte en schimmels.

Wil je naast traditionele groenten ook enkele bijzondere groenten kweken? Deze vijf groenten geven een originele toets aan jouw moestuin én zijn makkelijk te kweken:

  • De Parijse wortel is een populaire Franse wortelsoort. Deze soort heeft een zoete toets en wordt twee tot vier cm groot. Wortelen zijn over het algemeen gemakkelijke groenten om te kweken in de moestuin. Je zaait de Parijse wortel best in het voorjaar rechtstreeks in de volle grond want wortelen verspenen is niet makkelijk.
  • Kiwibes is een besvormige vrucht die er vanbinnen uitziet als een kiwi. Net zoals de gewone kiwi heeft de kiwibes een sterk zoete smaak. Deze vrucht kun je het hele jaar door planten, alhoewel ze de voorkeur geven aan de herfst en lente. Ze houden niet van kalk in de grond, maar wel van veel zon.
  • De citroenkomkommer heeft de vorm van een appel, de kleur van een citroen en de smaak van een komkommer. Deze vrucht mag je in vol zonlicht zetten. Het is ook een klimplant, dus zorg voor een rek of stokjes. Je kunt ze zaaien tussen april en mei.
  • Tomatillo is de Mexicaanse aardkers en is ook wel bekend als de groene tomaat. De tomatillo heeft een zoetzure smaak, maar die is niet te vergelijken met de smaak van een gewone tomaat. Deze vrucht plant je best in april zodat je ze in mei kunt uitplanten in je moestuin. Laat ze rijpen tot het omhulsel verdroogd is, dan zijn ze het lekkerst.
  • De muismeloen zijn kleine vruchten die een miniatuurvorm voorstellen van een watermeloen. Aan de binnenkant lijkt de muismeloen op een komkommer én daar smaakt ze ook naar. Ze wordt ook gekweekt zoals komkommer. Gebruik zeker een rek of stokjes, want het is een klimplant.

Stap 3: maak een moestuinplan

Wanneer je hebt gekozen welke je groenten je wil kweken, kun je uitmaken welke planten goede en slechte buren van elkaar zijn. Met andere woorden: welke planten een gunstig of juist een ongunstig effect op elkaar hebben. Tomaten en komkommers zet je bijvoorbeeld best niet naast elkaar. . Doe hier voldoende research naar en maak vervolgens een moestuinplan op, waarbij je uittekent welke plant waar komt voor het beste effect. Blijven schetsen tot je de juiste puzzel hebt gemaakt!

Stap 4: groenten kweken in serre, volle grond of bakken

Voor een succesvolle oogst is het belangrijk dat je moestuin voldoende zonlicht geniet: zes uur zonlicht per dag is ideaal! Kies dus niet voor een schaduwrijke plek.

Wil je het meeste uit je moestuin halen? Dan is een serre een goed idee. Door het glas ontstaat er in een serre een microklimaat boordevol extra zonlicht en warmte. Je groenten kunnen ook rustig groeien en zijn beschut tegen wind en zware regenvallen. Er zijn verschillende soorten serres. Heb je een kleine tuin? Dan kun jij ook een serre kopen. Er is werkelijk voor iedereen wat wils! In het Experience Center van ACD® helpen we je graag kiezen op basis van hoeveel tijd je wilt besteden aan het moestuinieren en de grootte van je tuin.

Je kunt er altijd voor kiezen om je groenten in open lucht in volle grond te kweken. Maakt niet uit wat je reden is, het kan. Je gaat alleen meer last hebben van zware gevolgen van wind en regenvallen. En dat kan snel in je nadeel spelen. Het gebeurt ook heel vaak dat groenten binnen worden opgekweekt vooraleer ze buiten worden geplant, maar dat kun je niet met alles doen.

Wist je dat je ook groenten en fruit kunt kweken in potten en bakken? Handig als je een kleinere tuin hebt! Naast het praktische kiezen sommige mensen hiervoor omdat ze het gewoon heel mooi vinden. Vooral snelgroeiende planten en klimplanten zijn interessant om te kweken in potten. Vruchtgroenten zoals tomaten groeien in de hoogte en nemen dus niet veel plaats in. Let wel op dat je een stevige plantenbak hebt voor deze soort, door de wind en het gewicht van de plant kunnen ze namelijk snel omvallen. Snijgroenten zijn ideaal om in platte bakken te kweken, omdat hun wortels niet zo diep gaan. Dat zijn groenten zoals rucola, snijbiet en spinazie.

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie om zelf je groenten te kweken? Check onze blogs en volg ons op Instagram https://www.instagram.com/acd_eu/.