Afgelopen zomer was echt heel droog. In Ukkel viel er in juli en augustus samen slechts 23 mm neerslag, ofwel 23 liter per vierkante meter. Dit was voornamelijk te merken aan gazons: de mooie, groene vlakten verkleurden eerst geel, dan bruin. Vaste planten hebben een dieper wortelgestel en kunnen langer zonder neerslag, maar ook bij hagen werden na verloop van tijd de toppen van de takken en twijgen dor en bruin.

Ook in de moestuin gingen er blaadjes hangen, of stierven planten volledig af. In veel moestuinen. Maar niet in de mijne. Graag deel ik mijn tips en tricks hoe mijn biologische moestuin de zeer droge zomer van 2022 met glans heeft doorstaan.

De grond is de basis

Voor een gezonde moestuin in evenwicht is de grond het aller-aller belangrijkst.
Denk aan: een bodem waar zowel macro-als micro organismen zich thuis voelen, waar er voldoende organische stof aanwezig is en waar slechte bacteriën en schimmels wegblijven. Zo’n bodem kan je makkelijk zelf maken, maar je moet wél consequent zijn om de bodem te blijven verbeteren. Meng, vooraleer je start met je moestuin, veel compost of gedroogde koe-kippen-paardenmest door de bodem. Deze laatste bestaat ook handig in zakken waardoor het niet ruikt en geconcentreerder is.

Heb je gezaaid of geplant?

Vergeet dan niet te mulchen : door de naakte aarde te bedekken met bladeren, takjes, compost of kant-en-klare mulch bescherm je de bodem tegen temperatuur schommelingen (te koud, te warm), hevige neerslag en vorst. De insecten in de bodem zullen je bedanken! En laat het ook deze insecten zijn die voor jou minuscule gangen en tunneltjes graven in de bodem en zo deze luchtig houden.

Geef niet elke dag water

Planten in pot drogen snel uit – die vormen dus een uitzondering. Voor andere planten in volle grond of grote bakken werkt dit wel. Geef je moestuinplanten niet elke dag water. Geef ze ruim water wanneer je ze zaait of plant, en de eerste weken nadien ook. Laat vervolgens steeds meer tijd tussen de watergift, zo stimuleer je dat de plant zélf op zoek gaat naar water in de diepere bodemlagen, waardoor het voor jou een stuk makkelijker wordt! In een zeer langdurige, droge zomer kan je om de 3 weken nog een plens water geven, want ook in de diepere grondlagen komt er minder water voor.

Indien je water geeft: in de avond Met hoge temperaturen verdampt water enorm snel. Geef nooit in de ochtend water, maar in de avond wanneer de zon achter de horizon verdwijnt. Het water dat je ’s avonds geeft kan langzaam in de bodem trekken, de planten kunnen dit optimaal opnemen en zijn zo weer in topvorm om de hoge temperaturen te baas te kunnen.

Terracotta potten: olla’s

Vertrek je op vakantie gedurende langere tijd en kan niemand voor je planten te zorgen? Olla’s zijn speciale ‘bloempotten’ met een dekseltje: je graaft ze in de bodem, vult ze met water en zet het dekseltje erop zodat er geen takjes of blaadjes in kunnen. Als de grond rondom de pot uitdroogt, zal het water vanbinnen in de terracotta olla door de wand migreren, naar de grond. Gek toch?! Dit werkt super, ik heb in al mijn verhoogde bakken zo’n olla’s staan en na 2 weken vakantie en hete temperaturen stonden mijn moestuinplanten er fantastisch bij.

In de ACD® serre

In mijn ACD® serre heb ik optimaal gebruik gemaakt van een professioneel schaduwdoek om mijn planten te beschermen tegen verbranding en sterke zonnestralen. Ook is de hordeur in combinatie met de automatische raamopener een echte hulp: wanneer het warm wordt overdag gaat het dakraam automatisch open en in de avond sluit die weer.

Je hoeft niet te wachten tot komende lente om verbeteringen aan te brengen in je moestuin; de bodem verbeteren en mulchen kan perfect nu in de herfst. Ook kan je alvast je hordeur en automatische raamopener van ACD® bestellen, de installatie kan je in de lente doen.