Na een mild najaar, met temperaturen tot zelfs 20 graden in oktober, is het nu plots koud. Tijd om opnieuw die sjaal, muts en handschoenen boven te halen en in de tuin te duiken! Ook in december zijn er nog moestuinklusjes die kunnen gebeuren.
De winter is de ideale periode om je moestuinpotjes uit te kuisen, en je gereedschap schoon te maken en goed weg te bergen. Laat nooit snoeischaren of ander materiaal buiten slingeren, regen en koude doen de levensduur aanzienlijk verminderen en laten je materiaal roesten.

Na één keer nachtvorst hangen de meeste planten slap, van sommigen zien de blaadjes en stengels zelfs zwart door de koude. Deze planten kan je nu afknippen tot aan de grond. Het snoeiafval leg je vervolgens mooi tussen de planten op de grond zodat het bodemleven onder een mooi dekentje de winter in kan. Bovendien bescherm je zo de bodem tegen koude temperaturen en zal de bodemstructuur niet kapotvriezen. Ook in mijn ACD® Prestige serre blijft de bodem de hele winter bedekt: ik gebruik fijne houtvezels (mulch) die ik in de lente inwerk waardoor de bodem ook verbeterd wordt. In mijn moestuinbedden leg ik een dikke laag zelfgemaakt compost.

Vergeet ook de vogels niet! Verwen deze met een zelfgemaakt kerstcadeautje zoals een handgemaakte vetbol met verse pitten, zaden en kokosvet. Hoe maak je dit?

  • Neem één deel kokosvet en één deel zaden/pittenmengsel
  • Smelt het kokosvet in een pan tot het vloeibaar geworden is
  • Voeg de zaden en pitten hieraan toe en laat enkele minuten afkoelen
  • Giet het mengsel in een opengesneden lege brik verpakking (bijvoorbeeld van melk)
  • Leg daarin een touw en laat ruim uitsteken
  • Na enkele uren is de massa hard geworden, kan je het mengsel uit de verpakking halen en ophangen met het touwtje