Een serre is een interessante investering voor wie houdt van tuinieren. Je breidt namelijk de mogelijkheden van je groentetuin uit en creëert een beschut microklimaat dat het kweekseizoen verlengt. Maar welke gewassen kun je allemaal telen onder glas? Wat doe je in de koude serre in de winter? En wat kan je planten in je serre van augustus tot december?

De serre voor beginners

First things first: wat is een serre? Een serre is een vorm van glastuinbouw om planten te kweken. Serres komen voor in de landbouw, maar ook wie wil beginnen met tuinieren  kan een serre plaatsen.

Serres bieden veel mogelijkheden voor je tuin:

  • Dankzij de warme temperatuur en veel lichtinval in de serre start je vroeger met kweken in het voorjaar en geniet je langer van je oogst in het najaar.
  • Voorzaaien in de serre kan al vanaf februari.
  • Tuinier je in bakken? In de winter biedt de serre een beschutte plek om planten in potten of moestuinbakken te laten overwinteren.
  • De serre kan in de winter dienen als opslagplaats voor je tuinmeubels en tools.
  • Serres dienen ook als leefruimte. Zet er een tafel en stoelen in, hang wat lichtjes op en je hebt de perfecte setting voor een romantisch diner onder de sterrenhemel!

Tip! Hoewel de warmte en het zonlicht veel voordelen bieden, kan het in de serre in de zonnige zomermaanden (juni, juli, augustus) ook té warm worden. Het zonlicht kan je planten dan uitdrogen of zelfs verbranden. Voorzie daarom een schaduwdoek van ACD® om hard, heet zonlicht te weren.

Ga je een moestuin met serre aanleggen?

Kies dan goed welke soort serre je nodig hebt. Er zijn grote en kleine modellen, muurserres en vrijstaande serres, serres met rechte en met schuine wanden …

Welke groenten kun je kweken in de serre? 

Je kan net als in de volle grond ook sla, courgette, bieten en wortels in je serre kweken. Maar de zonrijke serre leent zich vooral voor zuiderse groenten die in ons klimaat minder goed gedijen. Denk aan aubergines, komkommers en pepers. Zelfs tomaat kweken  gaat vlotter in de serre én je hebt vroeger tomaten dan wanneer ze buiten groeien.

Welke fruitsoorten kun je kweken in de serre?

Ook met fruit kun je in de serre de exotische toer op gaan. Naast aardbeien zijn druiven, vijgen, citrusvruchten, perziken en zelfs meloenen leuk om te voorzien op je plantenkalender voor de serre.

Tip! Let in de serre extra goed op voor plagen en ziektes, want die verspreiden in deze gesloten omgeving natuurlijk sneller dan in de open lucht. Verlucht je serre, hou ze proper en vernieuw de grond regelmatig.

Welke bloemen kun je kweken in de serre?

Wanneer je een moestuin gaat aanleggen zijn bloemen namelijk een leuke aanvullingen op eetbare gewassen. Ze zorgen voor extra kleur en geur, trekken bijen en vlinders aan én je kunt ze natuurlijk verwerken in een mooi boeket om cadeau te doen of om je eigen woning mee op te fleuren. Sommige bloemen zoals lavendel, Oost-Indische kers, geranium en viooltjes houden ook slakken weg, wat jouw groenten in de serre dan weer ten goede komt.

Wat doe je in de serre in de winter?

Het late najaar (november en december) gebruik je vooral om je serre voor te bereiden voor het volgende jaar. Maak je zaaikalender  en moestuinplan op, ruim de serre op en bereid de grond voor. Vanaf januari en februari kun je dan alvast voorzaaien in de serre. Haal de zaailingen bij nachtvorst dan wel nog binnen, want het kan nog flink afkoelen en in een koude serre kiemen je zaadjes natuurlijk niet.

Tip! We spreken van een koude serre als er geen verwarmingselementen aanwezig zijn. Wil je toch meer halen uit je serre in de winter? Dan kun je bijvoorbeeld de Phoenix of Palma verwarming van ACD® installeren. Extra handig is dat deze kachels meteen ook instaan voor ventilatie.

ACD<sup>®</sup> serre in de winter

Ook in de winter staat het leven in de serre niet stil

 

Op zoek naar nog meer tips en advies om de plantenkalender voor je serre om te zetten in de praktijk?

We’ve got you covered. Lees meer op onze blog en volg ons op Instagram of Facebook voor regelmatige updates en begeleiding in jouw moestuinproces!