Als er één ding is waar moestuiniers geen vat op hebben, is het wel het weer. De voorbije maand heeft het zeer veel geregend, en daar zien de moestuinen van af. Meestal heb ik in februari al de eerste groenten gezaaid in mijn verhoogde moestuinbakken, maar de grond lijkt nu wel modder. In de volle grond is het niet beter. Ik zaaide er al erwtjes, maar bij een hevige regenval spoelden ze weg. De resterende erwtjes lagen niet meer onder de aarde en werden vervolgens opgepeuzeld door een familie muizen. Ook dat is de natuur, denk ik dan maar. Hopelijk hebben ze genoten van de maaltijd.

Om de bodemstructuur te verbeteren en ervoor te zorgen dat de bodem snel terug in topconditie is, heb ik compost over de bodem uitgestrooid. Dit verbetert ook de drainage én houdt vocht vast indien het komende zomer weer kurkdroog wordt. Je weet maar nooit…

In mijn ACD® serre is het nu veel beter vertoeven. De ondergrond is vochtig, maar niet drijfnat. De stevige, glazen constructie heeft ervoor gezorgd dat alles goed beschermd werd tegen stormweer en regenval. De erwtjes die buiten wegspoelden of werden opgegeten, heb ik in zaaitrays voorgezaaid en kiemden perfect in gecontroleerde omstandigheden. Ook zaaide ik al bloemen voor: de afrikaantjes, lathyrus en viooltjes laten hun eerste groene blaadjes al zien. In de volle grond, lekker warm in mijn serre, zijn de vroege bloemkolen uitgeplant. Vorig weekend stond er een ijskoude wind, maar scheen er een klein zonnetje. Wat heb ik genoten, de temperatuur liep op tot wel 20 graden. Zo kan ik toch genieten van de lente in mijn ACD® Prestige serre, weer of geen weer.