Tijdens de lente doet jouw serre dienst als kweekruimte voor zaailingen, in de zomer staat ze vol met verse groenten en in de herfst kun je vaak nog even blijven oogsten van je zomerplantjes. Maar kun je ook je serre in de winter gebruiken, om zo het hele jaar door je hobby uit te oefenen én je tuininvestering extra te laten renderen? Wij zeggen volmondig ja en delen hieronder 5 mogelijkheden om je serre in de winter te gebruiken.

Tip! Maak je serre proper.
In oktober oogst je de laatste tomaten, aubergines, pepers en komkommers. Tijd om je planten op te ruimen, want tegen die tijd zijn ze vaak al aangetast door meeldauw en is het aangewezen de schimmel te verwijderen. Gooi trouwens zieke, door schimmels aangetaste planten nooit zomaar op de composthoop. Doe ze liever in de GFT-bak of breng ze langs in een containerpark in je buurt.

Beetje bij beetje komt je serre leeg te staan. Vóór je aan de slag gaat met je wintergewassen, is het een goed idee om je serre een najaarsschoonmaak te geven. Zeker als er groene aanslag op de ruiten staat, is het belangrijk om die te verwijderen zodat het zonlicht nog goed naar binnen kan.

Haal alle planten eruit en kuis goed de hoekjes van de serre op. Was daarna de ramen flink met warm water en een biologische zeep. Je serre ontsmetten met javel is niet zo’n goed idee, aangezien het bleekwater in de grond trekt en schade kan aanrichten aan de bodem, de insecten die daar leven en de planten die jij in je serre gaat kweken.

1. Planten kweken in een koude serre

Veel beginners in de serre denken dat het kweken ophoudt in het najaar, maar niets is minder waar! Voor wie zijn serre écht wil laten renderen gaat het oogstplezier gewoon door. Zo kun je in oktober nog verschillende groenten kweken in de serre. Dat kan in bakken, maar ook als vaste planten in je serre. Vroege slasoorten, veldsla,, winterspinazie, winterpostelein en kervel kun je in het najaar nog planten in je koude serre. Die oogst je dan in de vroege winter voor lekkere verse wintersalades, stomende curry’s en hartverwarmende soep.

2. Voorzaaien in de serre tijdens de winter

De temperatuur in je serre is in de winter meestal tussen de 5 °C en 10 °C. Perfect om vanaf eind februari of begin maart verschillende plantjes zoals radijzen en wortelen voor te zaaien. Ze kiemen goed in de winterzon en vanaf april/mei kun je ze uitplanten in de volle grond of in moestuinbakken. Let op: in de winter kunnen de temperaturen in de serre ‘s nachts nog dalen tot het vriespunt. Dan neem je jouw zaailingen best binnen om ze te beschermen tegen vorst.

Wil je tijdens de winter nog vroeger beginnen met zaaien in de serre? Dan kun je ervoor kiezen om je serre te verwarmen. Dat kan met verschillende serre-accessoires zoals een ACD® Phoenix of Palma verwarmingselement. Voor een elektrische kachel heb je natuurlijk wel elektriciteit nodig in je serre. Goed nieuws als je een muurserre hebt, want dan is het vrij simpel om de elektriciteit van binnen via de muur door te trekken.

Phoenix – Deze kachel is gemakkelijk te regelen en veilig in gebruik. Met krachtige ventilator, geschikt voor serres tot 20 m².

Palma – Ondanks zijn compacte vorm, is deze kachel erg krachtig. En niet onbelangrijk: hij oogt mooi. Hij past dus perfect in jouw serre, tot 12 m².

Tip! Voorzie noppenfolie in de serre in de winter.
In de winter is het een goed idee om een stevige noppenfolie aan te brengen aan de binnenkant van je serre. Noppenfolie is namelijk isolerend en kan zo de temperatuur in je serre met een paar graden doen stijgen. Het beschermt je vaste planten in de serre zodat je bepaalde gewassen ook in de winter zorgeloos kunt blijven verder oogsten. Je maakt de folie vast met clips, die makkelijk inhaken op het profiel en de constructie van je serre.

3. Planten overwinteren in de serre

Heb je verplaatsbare moestuinbakken waar je geen raad mee weet in de winter? Of staan er exotische planten in je tuin die je tijdens de winter op een vorstvrije plek moet zetten? Dan is je serre de ideale plaats om ze te laten overwinteren. Planten in potten of een moestuinbak pak je in de winter in met noppenfolie. Zijn het exotische planten die écht niet tegen de koude kunnen? Voorzie dan ook vlies- of vriesdoeken en indien mogelijk een elektrische kachel.

Tip! Je oogst inkuilen.
Wil je langer genieten van de aardappelen, prei, wortelen, bieten en kolen die je tijdens de winter moeilijk kunt kweken? Geen probleem, want door ze in te kuilen kun je ze makkelijk een paar maanden bewaren. Een oeroude methode, maar zeer effectief!

Inkuilen doe je zo:
● Maak een kuil van ongeveer 25 centimeter diep.
● Bekleed de kuil met kippengaas, zodat muizen en ratten niet bij je oogst kunnen.
● Vul de kuil op met stro en stop er de groenten in.
● Schik de groenten zodat ze elkaar net niet aanraken voor een optimale luchtcirculatie, die ziektes en schimmels helpt vermijden.
● Maak de kuil dicht met stro en aarde.

4. Een beschutte plek voor kippen en andere tuindieren

Ga je zelf je serre in de winter niet gebruiken, of wordt het louter een opslagplaats? Dan kan je misschien wel je tuindieren laten genieten van deze warme, beschutte plek. Zet bijvoorbeeld je kippenhok ‘s winters in de serre zodat jouw kippen warm en beschut kunnen rondlopen en slapen.

Tip! Kippen in de serre.
Wist je dat kippen in de serre ook je wintergewassen ten goede komt? De kippen geven namelijk warmte af én ademen CO2 uit. Twee dingen waar jouw planten van houden!

5. Je serre in de winter gebruiken als tuinkamer

Tenslotte kun je ook zelf in alle rust genieten van je serre in de winter. Ongeacht welke soort serre je hebt, kun je hem namelijk gezellig aankleden als tuinkamer! Perfect om in de winterzon een boek te lezen, ‘s avonds naar de sterren te kijken of een cozy winterbarbecue te organiseren. Vertoef in de pracht van jouw tuin zelfs bij koude of een beetje regen.

→ Lees ook: wat is een serre? Het verschil tussen een serre, tuinkamer en veranda uitgelegd.

Tip! Je grond voorbereiden voor de lente.
Is het einde van de winter nabij en komt de lente eraan? Dan is het tijd om de grond in je serre voor te bereiden voor de lente. Het is aangeraden om de bovenste tien centimeter van de grond elk jaar te verversen om plagen, ziektes en onkruid te vermijden. Geef de grond in je serre ook een gezonde boost met een groenbemester. Winterse sneeuwbui? Maak dan van de gelegenheid gebruik om een laagje sneeuw over je grond te verspreiden. Het vocht zal het overtollige zout in de grond wegspoelen en zo zorgen voor een frisse, gezonde bodem!

Wil je nog meer tips over je serre plaatsen, onderhouden en gebruiken? Check onze informatieve blogs en volg ons op Instagram voor dagelijkse moestuinupdates!