Het weer is wisselvallig in maart. Wat regen, zelfs sneeuw, en we hebben zelfs al wat zomerse lentedagen gehad. Deze weersveranderingen maken het nogal moeilijk om buiten al aan de slag te gaan, maar in je ACD® serre kan je al volop beginnen voorbereiden en zaaien!

In mijn ACD® serre zaaide ik al onder meer erwten, kolen, tuinbonen en veel bloemen zoals cosmos, oost indische kers, afrikaantjes, goudbloem en reukerwten. Ik maak gebruik van handige zaaitrays zodat ik de planten er makkelijk kan uithalen (1 plantje ga ik uitplanten op 1 plaats in de moestuin).

Dit kan met de achterkant van een lepel: je steekt dit in de potgrond en wipt als het ware het plantje eruit.

Het voordeel van voorzaaien is dat je planten krijgt die

Mooi stevig zijn: dankzij optimale lichtinval en koele nachten zullen de planten niet beginnen strekken of dun worden en omvallen. De stam is steviger, de blaadjes volgen zich kort op elkaar.
Gezonder zijn: planten die buiten in de serre zijn opgekweekt zijn al gewoon aan alle externe factoren zoals insecten, schimmels … en kunnen zich daardoor ook beter weren als ze nadien buiten gezet worden
Sneller oogst geven: omdat ze beter groeien, gaan ze sneller bloeien, groenten en vruchten produceren. Hierdoor kan je sneller oogsten en ook de oogst meer spreiden gedurende het- hele jaar
Minder last hebben van vraat: in onze moestuin lopen er muisjes, en die eten graag een graantje mee. Erwten, bonen … vinden ze heerlijk. Door voor te zaaien in de ACD® serre, kunnen ze niet aan de zaden aan. Wanneer ik de planten op hun definitieve plaats uitplant, is het plantje al groot genoeg en eten ze er niet meer van.

Veel voordelen dus, en je ACD® serre is een perfecte manier om je hiermee te begeleiden!