Kriebelt het in je groene vingers en wil je een eigen moestuin aanleggen? Wat fijn! Bij ACD® helpen we je graag om je hobby te ontwikkelen, niet alleen met onze hoogwaardige serres maar ook met tips en inspiratie om succesvol te tuinieren . In deze blog helpen we beginners op weg: een moestuin aanleggen in 4 stappen!

Stap 1: kies de juiste plek

Ga je in je eigen tuin een moestuin aanleggen of huur je een plekje in een volkstuin? Start je meteen met grote kweekplannen of wil je eerder een kleine moestuin aanleggen? Of heb je enkel een terras of balkon en denk je aan tuinieren in bakken? Er zijn zoveel mogelijke plekken om een moestuin aan te leggen!

Maak voor jezelf uit hoeveel plaats je hebt, maar ook hoeveel tijd. Want een grotere moestuin vergt natuurlijk ook meer toewijding. Heb je veel tijd en ben je liefst elke dag met je handen in de aarde bezig, dan kun je een groter deel van je tuin omtoveren tot een moestuin. Wie minder tijd of ruimte heeft, maar wel wil genieten van eigen kweek, kan een groen hoekje creëren met bijvoorbeeld een kleine (muur)serre of een moestuin aanleggen in bakken.

Tip! Kies je voor een serre? Zorg er dan ook voor dat deze op een gunstige plek staat. Dat is het liefst met de lange zijde naar het oosten gericht en ergens waar hij niet te veel wind vangt.

Stap 2: kies het juiste moment

Misschien denk je wel: ik wil nú meteen beginnen tuinieren! Maar wanneer is het juiste moment voor het aanleggen van een moestuin? Best start je in het voorjaar met zaaien zodat je vanaf mei kunt uitplanten en de hele lente en zomer lang geniet van je lekkere oogst. Een moestuin aanleggen in het najaar is dus geen goed plan, want het is te koud en je kunt bijna niets kweken. Ligt het werk in het najaar dan helemaal stil? Neen, want je kunt alvast de tuin opruimen, een zaaikalender opmaken, een moestuinplan tekenen en de grond voorbereiden op het komende moestuinseizoen. Zeker voor beginners die een moestuin aanleggen is vroeg begonnen, half gewonnen.

Stap 3: maak een plan

Zijn zo’n zaaikalender en moestuinplan echt nodig? Yes! Met voldoende voorbereiding en een duidelijke planning zal jouw oogst namelijk meer kans hebben op succes. Maak ten eerste een overzicht van welke moestuingroenten je wil kweken. En of je eventueel ook andere moestuinplanten zoals fruit, kruiden en bloemen een plek wil geven in je tuin. Vervolgens maak je een moestuinplan op, ofwel een plattegrond van je moestuin die aangeeft waar je welke gewassen zult telen. Handig om overzicht te behouden, maar ook om het volgende jaar de juiste wisselteelt te kunnen toepassen.

Maak ook een zaai-, plant- en oogstkalender op. Zo heb je zicht op wanneer je welke taken in de moestuin te wachten staan. Kweek je ook onder glas? Maak dan een aparte plantenkalender voor je serre op, want de meeste gewassen kun je daar al vroeger voorzaaien en uitplanten omdat ze warmer en beschut staan.

Stap 4: verzamel alle benodigdheden

Eens je weet wat je wil kweken en hoe je jouw tuin gaat inrichten, verzamel je alle benodigdheden om met je moestuin te beginnen.
Denk aan:

  • Moestuinbakken en/of potten
  • Eventueel een serre
  • Potgrond
  • Meststoffen
  • Bodemverbeteraars
  • Zaaitrays en -potjes
  • Tuingerief zoals een schep, een snoeischaartje en een hark
  • Bamboestokken of spiralen om tomaat te kweken

→ Ontdek nog meer (serre)benodigdheden en accessoires voor je moestuin.

Let’s get started!

Alles in gereedheid gebracht om je eigen moestuin aan te leggen? Let’s get started! Lees in onze gids ‘tuinieren voor beginners  nog meer tips om van je eerste moestuin een succes te maken.

Op de Instagrampagina van ACD® voorzien we je dagelijks van tips en inspiratie die het aanleggen van je moestuin nog aangenamer maken. Tag ons @acd_eu in jouw moestuinfoto’s en maak deel uit van onze groene community!