Een serre als educatief microklimaat? Bij BuSO De Hoge Kouter in Kortrijk komt dat idee tot leven. Enkele jaren geleden werd de schooltuin volledig vernieuwd en werd een grote dubbelkap ACD® serre geïnstalleerd, die in drie zones werd onderverdeeld. Een materiaalruimte, een kweekkas en een verwarmde tuinklas. 

“In de tuin en serre bereiden we leerlingen met een lichte verstandelijke beperking voor op een job in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij de groendienst,” vertelt tuinleerkracht Keven Vandenbunder. “We begeleiden daarnaast leerlingen met een zwaardere beperking die wellicht niet zullen werken. Maar ook zij genieten van de mogelijkheden van onze tuin en krijgen er les over de natuur, insecten, planten … Wat bijdraagt aan hun welzijn en ontwikkeling.”

Een hele andere manier van lesgeven, geeft Keven aan: “In de tuin is er meer vrijheid dan in een leslokaal: leerlingen mogen rondlopen en babbelen. Maar de tuin geeft ook een andere vorm van verantwoordelijkheid. De leerlingen moeten zelfstandiger zijn en zich net als wij laten verrassen door de perikelen van de natuur. Geen enkele les is hetzelfde, want alles hangt af van het weer en wat er groeit in de tuin.”

“We proberen veel nieuwe dingen uit en dan mislukt er ongetwijfeld wel eens iets – zo gaat dat in een tuin. Die balans van voor- en tegenspoed zorgt dat wij veel over de persoonlijkheid van onze jongeren leren. En dat zij voeling krijgen met de wereld en de natuur. Zo was er een leerling die heel bang was van insecten. Door zijn handen in de aarde te steken, te leren over het nut van insecten en ermee in aanraking te komen is die angst weggegaan.”

Naast de grote serre huist bij BuSO De Hoge Kouter ook een pluktuin, een vijver met bijenburcht, een ‘plantenkliniek’ voor kamerplanten en een winkeltje waar leerlingen de oogst verkopen aan het schoolpersoneel.