Als planten groeien, absorberen ze water via hun wortels en geven het als waterdamp af via hun poriën. Ze zweten, net als wij. De mate waarin dit gebeurt is sterk afhankelijk van het vochtgehalte van de lucht in de serre. Hoe droger het is, hoe sneller de planten zullen verschijnen. Het risico is dat ze dan wegkwijnen doordat ze te veel water verliezen. Om dergelijke problemen te voorkomen, moet je daarom de luchtvochtigheid in jouw serre tot een minimum beperken. De luchtvochtigheid is direct gerelateerd aan de temperatuur in jouw serre. Hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger de lucht kan zijn. De hoeveelheid water in de lucht wordt uitgedrukt als een percentage dat overeenkomt met de hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de verzadiging bij een bepaalde temperatuur. Deze meting wordt gedaan met een hygrometer die leest als een thermometer. Er bestaan tegenwoordig elektronische apparaten die dit percentage direct op hun display aangeven.

Er wordt gezegd dat de lucht vochtig is wanneer de hygrometrie bij 20°C 75% bereikt en overschrijdt. Als het onder de 35% komt, is de lucht droog. De meeste planten die in serres worden gekweekt, hebben tijdens hun groeifase een luchtvochtigheid nodig tussen 40 en 75%. Tropische planten waarderen de vochtigheid dicht bij verzadiging omdat ze water uit de lucht halen via luchtwortels. Wees echter voorzichtig als de luchtvochtigheid in uw serre hoger is dan 80%. De omstandigheden die zo ontstaan zijn dan gunstig voor de snelle ontwikkeling van grijze schimmel en noedels!

In de winter kan de luchtvochtigheid het beste op een laag niveau worden gehouden (25 tot 40%).Een goede luchtvochtigheid in de serre voorkomt ook ongelukken als gevolg van vroegtijdige oververhitting in perioden met veel zon. Het matigt buitensporige temperatuurschommelingen. De eenvoudigste manier om de luchtvochtigheid in uw serre te verhogen en op peil te houden is door water te verspreiden over de grond met een gieter of slang. Je kan ook water in sommige planken bewaren. Als jouw serre klein is, reserveer dan een kleine sproeier voor deze taak. Hiervoor moet je echter één of twee keer per dag spuiten, of zelfs meer in zeer felle zonneschijn. Een terracotta luchtbevochtiger kan dit.

Verzamel regenwater

Maak gebruik van het dakoppervlak van jouw serre om regenwater op te vangen. Het is gratis en beschikbaar. Installeer hiervoor goten aan de voet van elke helling en plaats een opvangbak aan de uitgang van elke regenpijp. Rust elke tank uit met een deksel om te voorkomen dat een kind erin valt en om te voorkomen dat het water groen wordt onder invloed van het licht. Het water wordt opgevangen door er een gieter in te dompelen. Beter nog, als je de voorzorgsmaatregel heeft genomen om de gieter op een vrij hoge steun te monteren, vul je jouw gieter met behulp van een kraan die aan de basis is geïnstalleerd.