2020 is het derde jaar op rij dat Nederland een uitzonderlijke droogte meemaakt waardoor de diepe waterreserves steeds verder uitgeput raken. Ieder moment dat er een paar regendruppels uit de lucht komen vallen, ben ik ontzettend blij. Regen is zo ontzettend belangrijk voor de natuur én natuurlijk voor je moestuin. In deze blog lees je 3 tips die mij helpen om mijn moestuin groen te houden tijdens de droogte.

  • Vang regenwater op met een regenton naast je hobby serre

Het opvangen van regenwater is een slimme en duurzame oplossing. Het is beter voor het milieu én scheelt in je portemonnee. Regenwater opvangen is zo gemakkelijk, dat eigenlijk iedereen het zou moeten doen!

Op mijn volkstuin heb ik ervoor gekozen om het regenwater van mijn hobby serre op te vangen. De serre is 3,06 bij 2,98 meter groot en aan de achterkant heb ik twee regentonnen staan. Via een regenpijp stroomt het regenwater van het dak zo de tonnen in. Wanneer ik water nodig heb, haal ik simpelweg met een grote gieter water uit de regenton.

  • Geef gericht water en maak kuiltjes bij je planten

Wanneer de grond erg droog is, loopt het water gemakkelijk de verkeerde kant op. Om ervoor te zorgen dat het water naar de wortels gaat van mijn planten, maak ik altijd kuiltjes om de plant, zodat ik gericht water kan geven en het water niet wegstroomt. Op deze manier zakt het water gericht de bodem in. Met een gieter geef ik water bij de stam van de plant en niet op de bladeren. Natte bladeren kunnen namelijk verbranden in de zon.

  • Geef niet te vaak water
    Ik probeer altijd zo zuinig mogelijk met water om te gaan. Wanneer het droog is, ben je misschien geneigd om extra vaak water te geven. Je kunt dit beter niet te vaak doen. Wanneer je namelijk vaak een beetje water geeft, groeien de wortels van je planten naar boven, waar de grond ook weer snel uitdroogt. Je kunt beter één keer per week veel water geven. De wortels zullen dan namelijk meer moeite doen om op zoek te gaan naar water. Dit maakt je plant sterker en weerbaarder tegen droogte.

Samen met ACD® ga ik dit avontuur in 2020 aan. Wil je ook een serre aanschaffen? Neem een kijkje bij www.acd.eu of stuur een mailtje naar info@acd.eu