De serre doet in het voorjaar dienst als opkweekruimte voor je groenten en bloemen en tijdens de zomer biedt het onderdak aan onder andere tomaten, pepers, paprika’s en komkommers. Maar wat doe je in het najaar en de winterperiode? Leeg laten staan is geen optie, je wilt immers dat jouw investering optimaal gaat renderen. Wij geven tips!

 

Geef de tomaten nog wat tijd
Eind september en begin oktober oogst je nog volop tomaten, maar ook aan het eind van die maand is het nog niet afgelopen. Laat de tomaten nog even hangen, zolang het niet vriest in de serre. Met behulp van een zwakke najaarszon worden de meeste vruchten alsnog rijp. Oogst meteen ook de laatste aubergines, pepers en paprika’s en ruim eind oktober de komkommerplanten definitief op. Tegen die tijd zijn de meeste planten aangetast door meeldauw en is het aangewezen de schimmel te verwijderen.


TIP
Gooi zieke en aangetaste planten nooit zomaar op de composthoop, doe ze in de GFT-bak of ga meteen langs een containerpark in de buurt.


Klaar voor de winter
Als de serre uiteindelijk leeg komt te staan kun je maar beter een stevige noppenfolie aanbrengen. Je maakt de folie vast met clips, die makkelijk inhaken op het profiel en de constructie van je serre. Noppenfolie heeft namelijk de eigenschap de temperatuur binnenin met een paar graden te doen stijgen. Het beschermt je wintergewassen zodat je ook dan zorgeloos kunt blijven verder oogsten.


TIP
Voorspelt de weerman-of vrouw hevige vorst, dan kun je ook gebruik maken van vlies-of vriesdoeken om je planten extra te beschermen.

 

Nu nog planten?
Menig tuiniers denken dat de moestuin ermee ophoudt in het najaar, maar in de serre gaat het oogstplezier gewoon door. Je kunt in oktober nog vroege slasoorten planten, maar ook veldsla, winterpostelein en kervel een kans geven. Om ze zelf te zaaien is het nu te laat, maar bij diverse tuincentra vind je nog steeds plantgoed.

 

Exotische planten overwinteren
Wil je de serre in het najaar en de winter vooral gebruiken als vorstvrije plek om je planten in te overwinteren, dan is het aangewezen om ze ook dan in te pakken met noppenfolie. Probeer bij hevige vriestemperaturen een elektrisch vuurtje te voorzien, of kies voor verwarmingselementen op basis van petrol. Exotische potplanten wikkel je in vries-of vliesdoeken en geef je – niet onbelangrijk – regelmatig water.

 

Over inkuilen
Tijdens de zomer kun je groenten oogsten en meteen verwerken. In het najaar en tijdens de winter is dat een ander verhaal. Inkuilen, is de boodschap. Aardappelen, prei, wortelen, bieten en kolen kun je op die manier met gemak maanden bewaren. Meestal doe je dat op een beschut plekje in de moestuin, maar het kan ook in de serre, waar de omstandigheden meestal iets gunstiger zijn.

 

Inkuilen doe je zo

  • Maak een kuil van om en bij de 25 centimeter diep.
  • Bekleed de kuil met kippengaas, zodat ongedierte als muizen en ratten niet bij je oogst kunnen.
  • Vul op met stro en stop er de groenten in.
  • Schik de groenten zo dat ze elkaar net niet aanraken, om ziekten en schimmels te vermijden. Zo krijg je een optimale luchtcirculatie.
  • Maak dicht met stro en aarde.