Ziekten en plagen in de serre: voorkomen is beter dan genezen

Schimmels en nare insecten heb je liever niet in je serre. Ze kunnen je droom van een rijkelijke oogst laten wegsmelten als sneeuw voor de zon. Wanneer je deze spot in je tuin is het meestal al te laat : preventief de nodige maatregelen treffen is de boodschap. De meest voorkomende problemen zijn bladluizen, slakken en phytophtora, maar voor elk probleem is er een oplossing!

Bladluizen

Wie bladluizen zegt, zegt mieren. Tot grote verbazing van vele zijn het echter niet de mieren die je planten aantasten, maar de luizen zelf. Wat doen die miertjes dan? Wel, de bladluizen scheiden een suikerachtig goedje af, honingdauw, dat mieren graag lusten. Mysterie opgelost! De bladluizen daarentegen eten maar al de graag de sappen uit je planten, waardoor deze planten gaan verzwakken en uiteindelijk ten onder gaan.

Om bladluizen te voorkomen, kan je nuttige insecten zoals lieveheerbeestjes en galmuggen aantrekken. Dit doe je door geen gif te gebruiken in je tuin, en door je moestuin te combineren met bloemen. Denk daarbij aan eetbare bloemen zoals oost indische kers en komkommerkruid, maar ook plukbloemen zoals cosmos en dahlia zijn een goede keuze.

Slakken

Slakken wringen zich door alle spleten en kieren van je serre en kunnen zo ook je plantjes in mum van tijd kaal eten. Tomaten hebben hier meestal geen last van – slakken vinden tomaten niet lekker. Het frisse groen van komkommer, paprika’s en aubergines kunnen ze wel smaken. Check regelmatig of je geen vraat ziet, want vanaf ze de groeipunt opgegeten hebben zullen de meeste planten stoppen met groeien.

 

 

Heb je kippen? Of eenden? Laat ze in de winter lekker scharrelen in je moestuin. Alle slakken eitjes en baby slakjes smullen ze met plezier op. Of loop zelf een rondje door de tuin, verzamel de slakken in een pot en zet ze enkele straten verder uit in de natuur

Phytophtora (aardappelziekte)

Dé meest gevreesde ziekte voor alle tomatenliefhebbers. Deze schimmel is zeer hardnekkig en als je hem éénmaal gehad hebt en de schimmelsporen in de grond zitten, is het moeilijk om er nog van verlost te geraken. Vanaf je een plant ziet met een donkere vlek op het blad, is het aangeraden om dit blad onmiddellijk te verwijderen zodat de overige planten niet aangetast worden.

Je kan ervoor kiezen om elke twee weken lavameel te verstuiven over je planten. Lavameel droogt schimmelsporen uit, waardoor die minder kans hebben om zich te ontwikkelen tot een heuse plaag. Bovendien moet je tomaten onder een afdakje of in de serre kweken, want natte bladeren stimuleren de verspreiding van schimmels.