Altijd plezier

Het is altijd weer een plezier om in de hobbyserre binnen te komen, zeker overdag natuurlijk. (Hoewel de hobbyserre zijn romantiek ook al heeft bewezen op nazomeravonden bij kaarslicht, maar daarover meer later op het jaar) Het minste zonnestraaltje, en die zijn er zeker wel in de eerste maanden van het jaar warmt de hobbyserre al snel op tot een aangename plaats om in te werken. Op sommige dagen zelfs in t-shirt! Dat werken kan overigens alle kanten uit in de hobbyserre, het hoeft niet altijd met potgrond en zaadjes te zijn want wat geeft er nog langer plezier dan tomaten? En meer vreugde dan een bloemkool? Een tafeltje met bankje! Ik doe hier vanalles: schrijven, rustig alleen ontbijten, gezellig samen eten, naar de kippen kijken… Ik kan het iedereen aanraden om zo’n hoekje in zijn hobbyserre te proppen, uren plezier heb je van die paar vierkante meter!

Maar goed, ondertussen kan er ook écht getuinierd worden. Wanneer je het een beetje goed aanpakt kan je nu de hobbyserre nog volzaaien en -planten met groenten en kruiden om nog te oogsten voor je de tomaten, komkommers, pepers en paprika’s plant.

Na jaren verschillende indelingen getest en gehertest te hebben kom ik bij de volgende logische indeling uit. Op één deel komen de tomaten (op het plannetje C) en op het andere deel komen de pepers en paprika’s (A) en de augurken en komkommers (B).
> afbeelding onderaan blog

       

Nu de logica:

Het C-bed met de tomaten wordt eerder op het jaar volgeplant dan de A- en B-bedden waar pas in mei of soms juni de pepertjes en paprika’s de grond in gaan. Dus op het C-bed komen in het vroege voorjaar de groenten en kruiden die sneller groeien (want ze moeten dus ook sneller weg). Op het plannetje zie je ook “bed” E, D en F. D&E zijn geen bedden, maar een zaaibak en zaaitafel die aan de ramen van de hobbyserre hangen, deze twee zijn ideaal om groenten, kruiden en bloemen in voor te kweken. Hoewel je er ook snelgroeiende groenten zoals radijs of spinazie in zou kunnen telen, maar dat doe ik dan weer eerder onder mijn koude bakken die in de moestuin staan. > afbeelding onderaan blog

Aardappelen, wortelen en witloof zaai

Deze plant ik in grote potten (F) die in de hobbyserre blijven tot ze geoogst worden. Ik heb in het verleden wel eens aardappelen in de volle grond van de hobbyserre geteeld, maar kwam dan toch in problemen met de volgende teelt die eigenlijk al de grond in moest. Dus nu doe ik het al een paar jaar zo en eigenlijk werkt het veel beter omdat de grond in de potten veel sneller opwarmt.

Laat je op het eerste zicht niet afschrikken door de namen die boven de groenten staan. Omdat het ook in de hobbyserre belangrijk is om vruchtwisseling toe te passen deel ik de groenten in groepjes in naargelang hun familie. Elk jaar schuif ik de groepen één plekje door zodat beestjes of andere plagen die in de grond zitten minder schade kunnen aanrichten. Wanneer je je aan deze indeling houdt hoef je hier zelf niet over na te denken, maar wil je er toch meer over lezen dan kan dat in elk goed moestuinboek. Ik kan je ten zeerste De Moestuin Van Mme Zsazsa aanbevelen.