Soorten serres: ACD<sup>®</sup> serre uit aluminium en veiligheidsglas

Ontdek de verschillende soorten serres en welke het meest geschikt is voor jouw tuin.

 

Droom je van een serre die jouw moestuin naar een volgend level tilt? Groot gelijk! Een serre is namelijk een geweldige aanvulling op je moestuin die je toelaat om nog meer en langer te kweken. Maar omdat er veel verschillende soorten serres bestaan, zie jij misschien door het bos de bomen niet meer. Daarom lijsten wij voor jou de verschillende opties op met al hun voor- en nadelen. Na het lezen van deze pagina weet jij zeker welke serre het meest geschikt is voor jouw tuin en moestuinplannen!

→ Lees ook: wat is een serre? De voornaamste functies en het verschil met een tuinkamer en veranda.

 

Een nieuwe of een tweedehands serre kopen

Bij ACD® zetten we duurzaamheid voorop. We vinden het dan ook een goed idee om te checken of je een serre van iemand anders een tweede leven kunt geven. Zelf je groenten kweken is sowieso al een stap richting een duurzame levensstijl. Met een duurzaam aangekochte serre – lees: een serre die je tweedehands koopt – doe je nog een extra groene inspanning!

ACD® serres gaan lang mee met hun sterke materialen en innovatief ontwerp. Je kunt dus van generatie op generatie de groene vingers én de kweekserre doorgeven. Dankzij de zelfdragende aluminiumfundering van de serres, die een betonfundering onnodig maakt, kun je ACD® serres ook makkelijk verplaatsen. Doet iemand in je familie of vriendenkring zijn serre weg of zie je ergens een oude serre te koop staan? Dan kun je zeker kijken of dit een optie is voor jouw moestuin.

Let wel: hoewel een tweedehands serre kopen een duurzame optie is, wil je misschien ook een serre die je helemaal naar eigen stijl en noden kunt ontwerpen. Bij een nieuwe serre van ACD® kies je de grootte, het model en de extra opties uit ons uitgebreid gamma aan de hand van wat jij nodig hebt in je tuin.

 

Verschillende soorten materialen voor serres

Wanneer je een nieuwe ACD® serre gaat kopen, moet je weten dat er verschillende soorten materialen zijn waaruit ze kan bestaan. Een serre is, naast de bouten waarmee ze wordt samengezet, gemaakt uit twee materialen: het materiaal van het frame en van de ruiten.

Materiaal van het frame: hout, kunststof of aluminium

Het frame van je serre wordt meestal gemaakt uit hout, kunststof (PVC) of aluminium. Hout oogt warm en zacht, maar vraagt veel onderhoud omdat het een organisch materiaal is. Je moet het dus regelmatig schoonmaken en behandelen. Kunststof is dan weer vrij onderhoudsvriendelijk en goed isolerend, maar voor velen esthetisch een stuk minder mooi.

De beste optie is dan aluminium, waaruit onze serres bij ACD® altijd zijn gemaakt. Dit materiaal is sterk, gaat lang mee, is makkelijk in onderhoud én er zijn veel mogelijkheden qua look en feel van het materiaal. Bovendien werken we voor onze ACD® serres met circulair aluminium, wat wil zeggen dat het gerecycleerde materialen zijn die ook weer opnieuw gerecycleerd kunnen worden. Extra punten voor duurzaamheid, dus!

Materiaal van de ruiten: glas of polycarbonaat

Om voldoende licht en warmte van de zon binnen te laten zodat je planten goed groeien, is het materiaal van je ruiten van groot belang. Glas is dan de meest voor de hand liggende keuze, maar er bestaat ook polycarbonaat als alternatief. Polycarbonaat is een dubbelwandige kunststof die in verschillende diktes bestaat. Voor serres wordt meestal polycarbonaat van minstens 6 mm gebruikt om een voldoende hoge isolatiewaarde te voorzien.

 

Polycarbonaat als materiaal voor een serre

Een serre met polycarbonaat wordt soms gekozen als alternatief voor een glazen serre, maar heeft als nadeel dat het niet zo lang mee gaat.

 

Polycarbonaat gebruiken voor een serre heeft echter ook verschillende nadelen. Kunststof is niet sterk en gaat niet lang mee. Het is erg onderhevig aan weersinvloeden en slijtage en moet dus na enkele jaren vervangen worden om een mooie uitstraling en goed werkende isolatie te garanderen. Omdat het dubbelwandig is, kan er in de kanalen ook lucht en dus condensatie optreden.

Het is dus een beter idee om een glazen serre te kopen. Ook dan zijn er weer verschillende mogelijkheden:

  • Tuinbouwglas houdt de warmte in de serre goed vast en laat een prima lichtinval toe. Het is relatief sterk, maar zwaar en vereist dus een sterke serreconstructie. Bovendien is het minder veilig: als tuinbouwglas breekt, versplintert het in grote, scherpe stukken die gevaarlijk zijn voor verwondingen.
  • Floatglas is glas dat wordt gesmolten in een blikken bad. Het heeft gepolijste oppervlakken van regelmatige dikte en wordt nog vaak gebruikt, maar steeds meer vervangen door zijn geharde variant.
  • Veiligheidsglas is gehard floatglas. Door een specifiek thermisch productieproces wordt de weerstand verhoogd en krijg je glas van topkwaliteit. Daardoor is je serre minder gevoelig voor bijvoorbeeld hevige wind, hagel en sneeuwval. Breekt veiligheidsglas toch, dan gebeurt dit in heel veel kleine stukjes met stompe randen zodat je je er niet aan kunt verwonden.

Bij ACD® werken we steevast met serres uit veiligheidsglas, dat de prijs-kwaliteitsverhouding van je serre verhoogt én voor optimale veiligheid zorgt. Bovendien voorzien we onze serres van een gehamerd glazen dak, dat de intensiteit van de zonnestralen beperkt en zo voorkomt dat je planten verbranden. Dit gehamerd glazen dak is ook gemaakt van gehard veiligheidsglas.

Wat met tunnelserres?

Een tunnelserre bestaat uit een gebogen frame bedekt met een folie uit kunststof. Dit type serre is goedkoper dan wanneer je een glazen serre zou kopen, maar je verliest wel aan kwaliteit. Zo is een tunnelserre heel licht en windgevoelig, waardoor hij bij een storm of hevige regenbui kapot kan gaan. Voor een duurzame langetermijninvestering is een tunnelserre dus niet ideaal!

Een muurserre of een vrijstaande serre
Binnen het aanbod aluminium hobbyserres van ACD® heb je verschillende opties om tot de serre van jouw dromen te komen. Ten eerste kies je tussen een muurserre of een vrijstaande serre. Je keuze daartussen is vooral afhankelijk van je beschikbare ruimte. In een grotere tuin kun je een vrijstaande serre plaatsen, verder van je woning en omringd door je moestuin. Heb je minder plaats of wil je minder ver moeten lopen om jouw planten te verzorgen? Dan is het een goed idee om een muurserre tegen een wand van je huis of een bijgebouw te zetten. Beide types zijn beschikbaar in verschillende groottes en met afwerking op maat van jouw noden.

 

 

Een serre met rechte of schuine wanden
Daarnaast kun je ook kiezen tussen een serre met rechte wanden of schuine wanden. Schuine wandserres zijn uniek en exclusief bij ACD® verkrijgbaar. Dit type serre is interessant omdat het gewicht van het dak beter wordt verdeeld, de wind makkelijker over de serre heen wordt geleid en er meer licht- en warmteopvang is in de vroege lente en het najaar.

Een serre met schuine wanden is dus extra veilig als jouw tuin veel wind vangt. Is dat niet het geval? Dan is een serre met rechte wanden zeker een mooi alternatief dat bovendien toelaat om meer verticaal te tuinieren in je serre.

Glazen serre ACD<sup>®</sup> (model nog aanvullen) met schuine wanden

Een schuine wandserre is extra veilig als jouw tuin veel wind vangt.

Glazen serre ACD<sup>®</sup> (model nog aanvullen) met rechte wanden

Een serre met rechte wanden laat toe om ook verticaal te tuinieren.

 

Het juiste formaat voor jouw serre
Serres zijn er – letterlijk – in allerlei vormen en formaten. Van de kleinste Piccolo P03 tot de grote S208H. Welk formaat jij kiest, hangt ten eerste af van wat je plannen zijn voor je serre. Wil je er slechts enkele gewassen in kweken die in de volle grond niet goed gedijen? Of wil je je serre in de winter gebruiken als knusse eet- en leefruimte? Dan kun je gerust een kleiner model kiezen. Wil je meer gewassen kweken en/of je serre ook gebruiken als opslagruimte voor je tuinmeubilair? Dan kijk je beter naar de grotere modellen.

→ Lees ook: de serre voor beginners. Dé gids om te starten met moestuinieren onder glas.

Ten tweede hangt de grootte van je serre natuurlijk ook af van hoeveel beschikbare ruimte je hebt. Dacht je dat je een gigantische tuin moest hebben om te kunnen moestuinieren in een serre? Niets is minder waar! Het Urban-gamma van ACD® richt zich namelijk specifiek op wie minder plek heeft. Stadstuin, koertje of terras? Die voorzie je zonder problemen van onze kleine Piccolo’s en Miccolo’s.

 

Kleine Urban Gardening serre ACD<sup>®</sup>

Het Urban-gamma van ACD® is perfect voor kleine stadstuinen, koertjes of terrassen.

 

Kies jouw favoriete RAL-kleur

Hoewel je zeker de zilverkleurige tint van het aluminium kunt behouden, is het extra leuk om je serre te personaliseren in je favoriete RAL-kleur. Niet alleen kun je zo je eigen stijl doortrekken, je kunt het kleur van je serre ook esthetisch afstemmen op de omgeving. Heb je bijvoorbeeld een zwarte omheining rond je tuin, dan matcht een serre uit onze Blackline-collectie daar perfect bij. Een (gebroken) witte serre oogt dan weer mooi wanneer je meer houten accenten in je tuin hebt. En een donkergroene serre gaat subtiel op in het landschap wanneer je tuin omgeven is door bomen en bos.

Mag het iets meer zijn? Wees dan niet bang om te kiezen voor een statementkleur zoals felrood, roze of paars. Dat is fun én trekt bovendien de bijen extra aan om een bezoekje te brengen aan jouw moestuin. Happy vibes gegarandeerd.

Extra features en accessoires voor je serre
Wanneer je het model, de afwerking en de kleur van je serre hebt bepaald kun je verdere serrebenodigdheden uitkiezen. Denk aan een hordeur en een automatische raamopener voor voldoende ventilatie. Of werk- en zaaitafels om je serre verticaal in te richten. Alles is mogelijk!

Helemaal klaar om de serre van je dromen te kopen? Ga langs bij een ACD®-verdeler in je buurt voor meer uitleg en om je bestelling te plaatsen. Of je kan onze serres bewonderen in het ACD® Experience Center in Roeselare (West-Vlaanderen). Tot snel!