Je eigen groenten kweken zet verse voeding op tafel, verkleint je impact op het klimaat en heeft een positieve impact op je gezondheid. Wil je er graag mee starten, maar weet je niet welke moestuinplanten je kunt kweken in jouw tuin? Of je nu een kleine of een grote tuin hebt, wilt moestuinieren in volle grond of plantenbakken en elke dag gaat tuinieren  of slechts sporadisch. Ontdek onze tips om moestuinplanten uit te kiezen voor jouw tuin.

Moestuinplanten: vier seizoenen lang genieten van eigen kweek

Velen denken dat je enkel in de zomer de vruchten van je moestuin plukt, maar niets is minder waar. Wie zijn groentetuin goed plant, geniet doorheen de vier seizoenen van eigen kweek. Extra handig is een serre of kweekkas. Doordat je een microklimaat creëert, zijn de planten in de serre minder onderhevig aan weersomstandigheden en kou. Je verlengt als het ware het kweekseizoen: in het voorjaar start je vroeger met zaaien, in het najaar geniet je nog langer van je oogst.

Maak zeker een zaaikalender  en een plantenkalender voor de groenten in je serre en moestuin in volle grond. Zo heb je steeds een overzicht van wat je moet zaaien en planten, maar kun je jouw moestuinplanten ook zo organiseren dat je het hele jaar door oogst hebt.

Tip! Voorzie op je plantenkalender niet alleen groenten, maar ook fruit, kruiden en zelfs bloemen.

Moestuinplanten voor beginners

Start je net met groenten planten? Begin dan klein. Het is beter om langzaam te ontdekken welke moestuinplanten in jouw tuin passen, dan meteen overrompeld te worden door al het werk. Want ja: een moestuin aanleggen  vraagt veel tijd en toewijding. Goede moestuinplanten voor beginners zijn wortelen, radijzen, sla, spinazie, rucola en courgette.

Lees ook: tuinieren voor beginners. Alles wat je moet weten om te starten met je eigen (moes)tuin. 

Goede moestuinplanten voor een plantenbak

Wie een kleine tuin of enkel een terras heeft, kan ervoor kiezen om te tuinieren in bakken . In principe kun je bijna alle moestuinplanten in bakken kweken, maar houd er wel rekening mee dat ze meer water en voeding nodig hebben. Planten in bakken hebben namelijk minder plaats om te groeien en geen rechtstreeks contact met de vocht- en voedingsrijke natuurlijke bodem.

Goede opties voor een moestuin in plantenbakken zijn:

  • Bonen
  • Erwten
  • Maïs (zet die dan wel vast met een spandraad of bamboestok)
  • Aubergine
  • Zoete aardappel
  • Snijbiet
  • Sla
  • Tomaat
  • Kruiden

Moestuinplanten in de schaduw

Heb je weinig zon in je tuin? Courgetten en tomaten kweken  is dan geen optie, maar er zijn wel andere moestuinplanten die houden van de schaduw. Vooral bladgroenten, die veel water bevatten dat zou verdampen in de volle zon, zijn echte schaduwliefhebbers. Denk aan pluksla, spinazie, postelein, rucola, andijvie en paksoi. Ook groenten die (deels) onder de grond groeien hebben niet veel zon nodig: wortel, ajuin, lente-ui, knoflook, radijs, rode biet en aardappel.

Combinatieteelt en wisselteelt

Houd voor je moestuinplanten rekening met combinatieteelt. Bepaalde gewassen zijn namelijk goede of juist slechte buren van elkaar. Zo vormen tomaten en basilicum een topteam in de moestuin en wordt het succestrio van pompoen, maïs en klimboontjes ook wel eens ‘de drie zusters’ genoemd. Dit omdat de boontjes op stengels van de maïs kunnen klimmen en de pompoenen als bodembedekker de grond koel en vochtig houden. Radijs en komkommer zijn dan weer niet zo’n goede buren, net als peterselie en sla. Ook wortel en tomaat plant je best niet te dicht bij elkaar.

Let naast combinatieteelt ook op afwisseling van je moestuinplanten. Plant niet elk jaar hetzelfde op dezelfde plek, maar zorg als het kan voor wisselteelt tussen verschillende gewassen om je grond gezond te houden en mogelijke plagen geen kans te geven.

Zelf zaaien of moestuinplantjes kopen?

Ga je zelf zaaien of koop je opgekweekte groenteplantjes in de winkel of online? Zelf je moestuinplanten (voor)zaaien is goedkoper, maar vergt natuurlijk wel meer werk en geduld. Zo kun je veel gewassen al vanaf half februari voorzaaien in de serre, maar neem je ze ‘s nachts best nog binnen om ze te beschermen tegen vorst. Jonge zaailingen zijn ook gevoeliger dan de groenteplantjes voor de moestuin die je online of in de winkel koopt. Daarom moet je ze, voor je ze uitplant, afharden of laten wennen aan het buitenklimaat.

Wil je moestuinplantjes (online) kopen in België? Neem dan zeker een kijkje tussen de verdelers van ACD®. Daar vind je ongetwijfeld een tuincentrum in je buurt dat niet alleen moestuinplanten verkoopt, maar waar je ook ACD® serres kunt bewonderen.

Wat kan ik nu in mijn moestuin planten?

Wil je de handen uit de mouwen steken, maar weet je niet wat je nu in je moestuin kan planten? Check een overzicht per maand voor informatie over wat je nu kunt planten en zaaien in de serre of in de volle grond.

Op zoek naar nog meer tips en advies over moestuinplanten?
Lees meer op onze blog en volg ons op Instagram of Facebook voor regelmatige updates en begeleiding in jouw moestuinproces!