Het nieuwe moestuinseizoen is voor mij nu dan echt van start gegaan. Het weer is nog erg onvoorspelbaar, maar ieder moment gebruik ik op een andere manier. Bij regen en wind zit ik lekker binnen met een kop thee en ga ik aan de slag met het maken van plannen en het bestellen van zaden. Terwijl als het zonnetje lekker schijnt, ben ik in mijn hobbyserre te vinden om alvast de eerste klusjes af te maken. In deze blog neem ik jullie mee in mijn voorbereidingen om van het nieuwe moestuinseizoen een succes te maken.

Moestuinieren is meer dan alleen groentes kweken. Om ervoor te zorgen dat je het hele jaar biologische en verse groentes hebt, is het belangrijk om te plannen. Momenteel ben ik druk bezig met allerlei voorbereidingen. Om jullie mee te nemen in dit proces, heb ik een onderscheid gemaakt in drie verschillende stappen.

Zaden organiseren en inventariseren

Aangezien er duizenden verschillende soorten en rassen groentes zijn, is het ieder jaar weer een lastige keuze om te kiezen welke groentes er in je moestuin komen. Zelf ben ik ieder jaar veel te enthousiast en in iedere plantenwinkel moet ik altijd “even” bij de zaden kijken. Ieder jaar wil ik iets nieuws uitproberen: het is verslavend. Om mezelf een beetje onder controle te houden, begin ik altijd eerst om de zaden die ik nog heb te organiseren. Vorig jaar heb ik een leuk kistje gekocht waar ik mijn zadenzakjes gemakkelijk in kan bewaren. Dit kistje pak ik erbij en ik maak een inventarisatie van de soorten en hoeveelheden die ik nog heb. Vaak staan op de zakjes ook een houdbaarheidsdatum. Deze datum controleer ik op dat moment ook, aangezien de kiemkracht na een bepaalde periode afneemt. Dit verschilt natuurlijk wel per soort, dus gooi je zaden niet zomaar weg. Zelf houd ik onderstaande globale indicatie aan:

  • Tot 3 jaar
    Bieten, maïs, pastinaak, peterselie, prei, wortels, snijbiet, spinazie, uien
  • 3 tot 5 jaar
    Aubergine, boerenkool, bonen, broccoli, courgette, erwten, pepers, pompoen, radijs, sla
  • Meer dan 5 jaar
    Komkommer, kool, meloen, tomaat

 

Tip 1: Kies altijd gewassen die jij en je familie ook echt lekker vinden om op te eten. Dat maakt het moestuinieren extra leuk en je kunt aan de slag in de keuken om de groente om te toveren tot een bijzondere maaltijd.

Tip 2: Begin je dit jaar voor het eerst met een moestuin? Zorg dan dat je een goed basisassortiment hebt en vul dit ieder jaar aan.

Moestuinplan maken

Het maken van een moestuinplan is belangrijk om een beetje structuur aan de brengen in je groene omgeving en daarnaast krijg je zo een goed overzicht van welke zaden en accessoires je nodig hebt. Naast dat ik het gewoon erg leuk vind om een moestuinplan te maken, is het ook interessant om ieder jaar terug te kijken naar je oude plannen. Zo kun je ook goed rekening houden met wisselteelt.

Dit seizoen heb ik ook weer een moestuinplan gemaakt. Aangezien ik nu een moestuin én een volkstuin heb, was het even een uitdaging om te beslissen welke groentes ik waar wil gaan laten groeien. Ik heb ervoor gekozen om de kruiden en plukgroentes in mijn moestuin achter in mijn tuin te zetten, want dan kan ik gemakkelijk kleine hoeveelheden sla of kruiden plukken. De wat grotere planten, zoals courgette en pompoen, krijgen een mooie plek op mijn volkstuin.

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, heb ik dit jaar ook een nieuwe hobbyserre die ik helemaal vol kan zetten met allerlei nieuwe experimenten. Zo ga ik dit jaar voor het eerst aan de slag met paprika’s, komkommer en aubergine. Ik ben heel erg benieuwd!Wil jij dit jaar ook een moestuinplan maken? Lees dan mijn blog Stappenplan: hoe maak je een moestuinplan? om aan de hand van een handige stappenplan en tips een mooi plan te maken.

   

Nieuwe zaden kopen of bestellen

Nadat je je zaden georganiseerd en geïnventariseerd hebt én je een moestuinplan hebt gemaakt, heb je een goed overzicht van welke zaden je nog mist. Tegenwoordig kun je op heel veel verschillende plekken zaden kopen. Zelf bestel ik altijd mijn zaden, omdat het online assortiment vaak net iets uitgebreider of specialer is. Ik vind het namelijk leuk om groentes te kweken die je niet zomaar in een supermarkt vindt, bijvoorbeeld een gele courgette of fiesta maïs.