Hoewel sommige dagen nog flink zomers aanvoelen is de herfst bij moment al tastbaar. Vooral wanneer de wekker afloopt. Sinds wanneer is dat nog zo donker om zeven uur?
Ook in de serre voel je dat de zon veel van zijn kracht heeft verloren, de tomaten rijpen een pak minder snel en ik kan nog maar drie komkommers per dag oogsten ipv 7. (Of zo voelde dat toch.)

Om de afnemende zon zijn werk te kunnen laten doen neem je stelselmatig alle bladeren onder de afrijpende tomaten weg tot de vruchten van de hoogste tros tegen september ook in de zon hangen. De plant kan nu al zijn energie in de vruchten stoppen ipv het te moeten verdelen tussen bladeren en vruchten. Verminder tegelijk ook de watergift, het teveel kan moeilijker verdampen en kan de vruchten doen barsten.

    

Maar het is minstens zo belangrijk om aan de toekomst te denken. Wat als de tomaten uit de serre zijn? Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar met een serre ben je in de koudere maanden van het jaar, net zoveel als in de zomermaanden. En er valt nog veel meer te oogsten dan sla en bloemkolen. Wat dacht je van bietjes, venkel, snijbiet en een hele selectie verse kruiden en blaadjes?

 

Ik wacht tot de ergste hitte is verdwenen om dan weer alle zaaitrays te vullen om in oktober uit te planten. Rechtstreeks in de grond kan je dan ook nog vanalles zaaien, maar door nu al voor te zaaien win je extra tijd. Zaai ook zeker groenten en kruiden waar je nu nog van kan oogsten in de moestuin: snijbiet, peterselie, snijselder… Deze planten kunnen best wel wat koude verdragen, zeker wanneer je ze beschermt met wat stro, maar hard groeien doen ze natuurlijk niet. De serre biedt dan die extra bescherming die het verschil maakt.

In plaats van nu te zaaien (of wanneer je vergeten te zaaien bent) kan je in oktober ook wat plantjes van buiten naar de serre verhuizen. Maar niks beats natuurlijk lekker verse jonge kruiden en blaadjes.

Wat doe je in september:

  • Geef minder water, maar laat je planten ook geen dorst lijden.
  • Sluit ‘s nachts de deuren
  • Blijf voor voldoende ventilatie zorgen, zet ramen en deuren open op droge dagen
  • Zaai groenten voor de teelt na de tomaten
  • Bewaar zaad van lekkere tomatenrassen
  • Pluk de bladeren van de tomaten én komkommers
  • Haal planten die er ziek uitzien weg