De vorige keer zei ik het ook al, maar wat is het toch ontzettend lekker weer. Veel zon, een lekkere temperatuur en avonden die steeds langer worden. De tomatenplantjes groeien goed en alles in de tuin wordt groener en groener (ook van het onkruid). Met deze hoeveelheid zon is een schaduwdoek echt een aanrader.

De dagen worden langer en het aantal zonuren is flink toegenomen. Mei is gemiddeld de zonnigste maand van het jaar. Het is dan ook erg belangrijk om je plantjes te beschermen tegen het felle zonlicht om een te hoge temperatuur en verbranding te voorkomen. Mijn hobby serre staat de gehele dag lekker in de zon en het wordt gauw warm binnen. Oververhitting in je serre kan ervoor zorgen dat je planten verbranden of dat de grond uitgedroogd raakt. Er zijn verschillende oplossingen om je serre te beschermen tegen direct zonlicht en te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt.

Zelf vind ik het erg handig om te werken met een schaduwdoek, aangezien dit zowel het zonlicht als de warmte tegenhoudt. Bij mijn serre heb ik een schaduwdoek dat precies qua afmetingen aansluit, ideaal dus. Het schaduwdoek bestaat voor 50% uit aluminium strips en voor 50% uit een licht doorlatende stof. Het doek wordt aan de serre gemonteerd met een stevige draad waardoor het wordt opgehangen als een gordijn. Op deze manier kun je het doek dicht schuiven wanneer de zon schijnt en openschuiven bij minder zonnig weer waardoor je maximaal licht in je serre krijgt. Door het gehamerde glas in het dak worden ook zonder schaduwdoek de eerste zonnestralen gebroken en een gefilterde lichtopbrengst doorgelaten.

Tip: Dit schaduwdoek is ook te gebruiken in de winter. Door de structuur van het doek beschermt deze dan je serre tegen vorst en je hoeft het doek niet op te ruimen.

Bescherm je plantjes dus goed, want het zou zonde zijn om hierdoor je oogst kwijt te raken. Mijn tomatenplanten zijn in ieder geval erg tevreden over hun fijne klimaat!