Komkommers zijn de perfecte zomergroente, ze zorgen voor een frisse bite in elk slaatje, je kan er tzatziki en gazpacho mee maken en je kan er zelfs je drankje mee pimpen. En mooi zijn ze ook al.
Veel plaats heb je er niet voor nodig, twee planten zijn al genoeg om een hele zomer alle komkommergerechten uit te proberen. Zeker wanneer je ze een plekje geeft in de serre. Maar hoe hou je ze nu gezond?

1. Komkommers zijn geen tomaten
Tomaten worden gelukkig in een droge omgeving waar de wind goed door hun bladeren kan. Komkommers hebben het liever vochtig, in de grond, maar ook boven de grond. Geef ze vaak (2-3 keer per week) water en zorg dat het water goed vastgehouden wordt door een dikke mulchlaag aan hun voeten te leggen. Maak bij het water geven de mulchlaag goed nat, door de verdamping van het water krijg je het vochtige klimaat waar komkommers gelukkig van worden.Dat vochtige klimaat kan je beter vasthouden wanneer je de planten in een hoek van je serre zet. De tomaten die mogen dan in het midden, laat de wind hun bladeren maar goed doorblazen.

2. Klimmen, leiden, snoeien en dieven. Of niet.
Je ziet het meteen wanneer deze planten gelukkig zijn, ze zullen snel en uitbundig alle ruimte die ze krijgen innemen om tegen te klimmen. Buiten mogen ze ongestoord hun gang gaan, maar in de serre is er wat meer controle nodig of ze palmen de hele tent in. Net zoals bij tomaten leid ik ze hier met een stevig touw richting plafond, en net zoals bij tomaten snoei ik de zijscheuten weg zodat de planten enkel aan de stam vruchten vormen. Overzichtelijk!

Maar je hoeft komkommers en augurken niet per se te leiden of te snoeien, augurken worden zelfs nooit gesnoeid. De planten groeien zo snel dat je het evengoed volledig los kan laten ipv alles krampachtig in goede banen proberen te leiden. Laat je de planten klimmen dan kan het in het begin nodig zijn om de ranken in de goede richting te duwen, maar eens ze vertrokken zijn komt het wel goed. Laat je de planten niet klimmen, spreid de ranken dan uit en bedek de grond met een mulchlaag van stro zodat de vruchten proper liggen.

     

3. Plukken is (blijven) oogsten
De hoeveelheid komkommers die je over de hele periode oogst verloopt helemaal in samenwerking met de plant. Wanneer je de vruchten niet te groot laat worden en zeer geregeld plukt beent de plant je bij met nieuwe bloemetjes. Maar wanneer je de volgroeide vruchten lang laat hangen neemt de plant gas terug en verschijnen er minder nieuwe bloemen. Ook de hoeveelheid vocht en voeding die je voorziet is bepalend voor het aantal nieuwe vruchten. Wie haalt er wie in?

4. Relax
Panikeer niet als er ineens vruchtjes onder de planten liggen. De planten maken altijd veel meer bloemen aan dan dat er vruchten kunnen gedragen (gevoed) worden, de vruchtjes waarvoor niet voldoende vocht en voedsel voorhanden is stoten ze af. Vooral in droge en warme periodes zal dit opvallen, niks om ongerust over te zijn dus.

      

5. Toppen
Op een gegeven moment heeft de plant de top van de serre bereikt, maak de plant dan goed vast zodat hij door het gewicht van de vruchten niet naar beneden zakt en knip de top van de plant. De twee bovenste dieven haal je deze keer niet weg, ze zetten het werk verder. Je hoeft ze niet te leiden, ze vinden vanzelf de weg naar beneden wel. Wanneer ze te hard in de weg gaan zitten kan je ze afknippen en andere dieven hun rol laten overnemen.