Groenten en fruit reizen vaak rond de wereld voordat de eindbestemming wordt bereikt. Het is goed om even stil te staan waar onze voeding allemaal vandaan komt. We zijn gewend om in de winter mooie rode aardbeien te kunnen kopen. Om deze aardbeien te kunnen kweken is veel zon en warmte nodig: ze komen uit een ver land en leggen vele kilometers af voordat ze bij ons op het bord liggen. Het transport creëert veel CO2 en heeft een nadelig effect op het milieu.

Je moestuin is een waar paradijs. Voor de insecten, bijen, wormen in de bodem, maar ook voor jou. Het is namelijk een luxe om voedsel te kunnen eten uit eigen tuin. Wist je dat elke hap die je neemt uit je eigen moestuin een positieve invloed heeft op de hele voedselketen? De keten van jouw eigen moestuin is namelijk veel meer waard dan je denkt!

De klassieke voedselketen

In de klassieke voedselketen worden groenten en fruit met liefde gekweekt bij een gepassioneerd land- en tuinbouwer. Deze kwekers zijn meestal grootschalig: ze gebruiken tractors, zaai- en plantmachines, machines om te wieden, te oogsten enzovoorts. Voeding wordt op het één vast moment geoogst en opgeslagen in kratten of in bulk. Er komt een transporteur die alles oplaadt en naar een distributeur of een veiling brengt. Van deze veiling wordt ons voedsel opnieuw getransporteerd: deze keer naar een warenhuisopslagplaats, en nadien richting de individuele winkels.

 

Na dit transport wordt ons voedsel vaak opgeslagen in niet natuurlijke omstandigheden. Gigantische koelcellen waar speciale gassen zorgen dat geoogst fruit niet verder rijpt en dus niet overrijp in de supermarkten terechtkomt. Of net andersom: gassen die ervoor zorgen dat niet-rijpe watermeloenen plots mooi rood zien zodat ze kunnen geconsumeerd worden.

 

De voedselketen via lokale handelaars

Bij lokale handelaars, of lokale initiatieven, koop je via een tussenplatform rechtstreeks van bij de kweker. Hierdoor krijg je versere groenten op je bord. De landbouwer oogst zijn groenten op het juiste moment en via een transport gaan ze naar het verdeelcentrum van de lokale handelaar. Soms komt de landbouwer ook langs op een verkoopdag bij de lokale handelaar. Zo heb je connectie met de persoon die die je groenten gekweekt heeft, wat de smakelijkheid van je groenten sowieso ten goede komt! Doe gerust eens een babbeltje.

De voedselketen van jouw eigen moestuin

In je eigen moestuin gaat het er net iets anders aan toe. Met je eigen moestuin kan je je eigen voedsel kweken, oogsten en opeten. Dit is de kortste keten! Biologisch en vers, wat je zaait kan je enige tijd later smakelijk opeten. Niet alle groenten zijn het hele jaar beschikbaar, maar een moestuinplanning kan helpen om het hele jaar door zoveel mogelijk oogsten. Bovendien kan jouw ACD® serre hierbij een steentje bijdragen: het klimaat in een ACD® serre is perfect om zelfs in de winter groenten te kunnen kweken. Wanneer je iets wil eten, pluk je het gewoonweg van de plant. Er rest je naderhand nog enkele stappen van je tuin naar je huis – of indien je een volkstuintje hebt dat verder van huis gelegen is moet je misschien een fietsrit maken. Verser dan dit kan niet: er zijn geen tussenpersonen, geen gemotoriseerd transport, geen lange wachttijd tussen de oogst en wanneer je alles gaat klaarmaken.

Mijn keten van mijn ACD® serre tot de keuken is 32 meter. Hoe kort is die van jou?