Aardbeien uit de moestuin zijn zo lekker. Ik heb de klassieke rode aardbei in mijn moestuin staan, maar ook soorten die proeven naar framboos, ananas en zelfs naar snoepjes. Mijn favoriet blijft de bosaardbei: klein en bomvol smaak, en deze groeit simpelweg tussen de vaste planten als bodembedekker. Augustus en september zijn de beste maanden om zelf een aardbeienveldje aan te leggen. Je kan ervoor kiezen om planten te kopen in een gespecialiseerd tuincentrum, maar als je zelf al aardbeien hebt staan (of je hebt vrienden en kennissen met aardbeien) kan je makkelijk zelf stekken nemen.

Hoe aardbeien zelf stekken?

Aardbeien maken in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers: dit zijn kleine stengels die vanaf eind juni tevoorschijn komen. Laat je die kleine stengels de vrije loop, dan gaan ze op een gegeven moment op zoek naar een stukje grond waar ze makkelijk gaan wortelen. Na verloop van tijd maken deze uitlopers weer nieuwe uitlopers, en de uitlopers van de uitlopers maken ook weer uitlopers, zodat in een mum van tijd heel de bodem vol aardbeienplanten staat.

 

Stappenplan:

  • Zoek een uitloper waaraan je een vertakking ziet, een soort bolletje (knoop) met beginnende aardbeienbladeren aan. Soms zie je ook al beginnende wortels.
  • Knip de uitloper met het jonge plantje af.
  • Je kunt de jonge plantjes in een pot met potgrond steken. Hierin zullen de jonge plantjes goed kunnen wortelen. Wanneer ze voldoende geworteld zijn, kunnen ze op het nieuwe perceel geplant worden.
  • Als de baby aardbeienplant goed vastzit in de potgrond, knip je de uitloper (het steeltje) van de moederplant af.

Vergeet niet de bodem te verbeteren: aardbeien houden van grond die goed het water vasthoudt. Wanneer je ze op hun definitieve plek zet, meng je dus eerst goed wat compost of een andere bodemverbeteraar door de bodem en geef overvloedig water.