Wat een leuk zonnig weertje. De vogels beginnen te fluiten en maken nestjes in struiken en bomen. Bijen zoemen rond mijn oren wanneer ik in de moestuin klusjes opknap. En de vlinders, ja, die zijn ook al wakker geworden. Dit prettige lenteweer is wel heel verraderlijk, want het doet vermoeden dat je al veel buiten kan planten. Voor sommige planten kan dit perfect, denk aan vaste planten en sierheesters. Maar de meeste moestuinplanten blijven toch liever nog even in je ACD® serre of binnenhuis staan.

Tot en met 15 mei kan het nog flink vriezen ’s nachts, Ijsheiligen wordt dit genoemd. Deze ijsheiligen zijn de naamdagen van enkele katholieke heiligen die vallen tussen 11 tot 15 mei. In de streken die onderhevig zijn aan vier seizoenen, kan er dus nog nachtvorst optreden tot de naamdag van de laatste ijsheilige voorbij is. Betekent dit dat er 16 mei nooit nachtvorst is? Nee, maar het geeft een goede indicatie die meestal correct is.

Planten die nu al perfect kunnen voorgezaaid worden in trays in je ACD® Prestige serre zijn onder andere bloemen (denk aan lathyrus, zonnebloemen, viooltjes … ), erwten, peultjes, kolen en zomerprei. Bij sterke nachtvorst gaat er een extra plastic kap over de trays, of ik dek de zaailingen af met vliesdoek. Geef niet te vaak water, alleen wanneer de potgrond uitgedroogd aanvoelt. In de volle grond van je serre zaai je radijzen, spinazie, sla of kruiden. Wanneer je vanaf mei je paprika, tomaat en andere planten uitplant, zet je die er simpelweg tussen zodat de bodem mooi bedekt blijft.
Planten die op een zonnige dag in je ACD® Prestige serre kunnen genieten van de zonnestralen, maar ’s nachts (tot de nachtvorst geweken is) op de vensterbank in huis blijven, zijn onder andere tomaat, paprika, aubergine en alle andere tropische planten. Bij koude nachten lopen ze een onherroepelijke groeiachterstand op die ze nooit meer inhalen. Hierdoor krijg je pas heel laat vruchten en een lagere oogst, of kunnen de planten zelf volledig afsterven.

Tip van Sofie

Eet je graag vroege aardappelen? Stop ze nu al in een kweekzak of een grote bloempot gevuld met grond en plaats ze in je ACD® Prestige serre. Dankzij de eerste zonnestralen warmt de grond snel op waardoor de aardappelen misleid worden en denken dat het al mei is. Ze kiemen sneller, en produceren veel vroege aardappeltjes die jij vanaf eind juni al kan oogsten.