Wil je starten met moestuinieren in de serre, maar heb je nog heel wat vragen voor je eraan begint? Geen nood. In deze gids over de serre voor beginners bundelen wij van ACD® alles voor jou op één plek. Ontdek alles wat je moet weten over moestuinieren onder glas, van de voordelen tot het uitkiezen van de ideale serre en weetjes per kweekseizoen.

Het verschil in klimaat tussen de serre en de volle grond

Laten we beginnen bij het begin. Waarom zou je kiezen voor tuinieren in een serre – of een plantenkas zoals we ze in Nederland noemen? De serre biedt meerdere voordelen, maar het grootste profijt haal je uit het verlengen van de seizoenen. In het voorjaar warmt de grond er sneller op, waardoor je eerder kunt beginnen met groenten kweken. In het najaar houd je de warmte dan weer iets langer binnen, waardoor je planten minder snel last krijgen van de koudere nachten. Handig, toch? Zo kun je (bijna) het hele jaar door zaaien, planten en oogsten in je serre.

Een ander verschil met moestuinieren in de volle grond is dat je planten in de serre beschut staan tegen de wind en de regen. Op die manier krijgen ze alle ruimte en tijd om stevig te groeien – althans, als jij ze goed in de watten legt! Want planten in je serre moet je regelmatig water geven, aangezien hun watertoevoer niet van de regen komt en volledig van jou afhankelijk is.

Naast temperatuur, wind en water is ook ventilatie belangrijk in de serre. Net zoals in huis voorkomt verluchting dat het té warm wordt. Je wil namelijk een constante temperatuur aanhouden om je planten optimaal te laten groeien. Maar ventilatie voorkomt ook schimmels en andere ziektes. Zeker in de zomermaanden laat je dus de deuren en ramen van de serre zo veel mogelijk open staan.

Extra handig: een automatische raamopener toevoegen aan je serre. Dit ACD®-accessoire voelt aan wanneer de temperatuur te hoog oploopt en opent vanzelf het raam om verkoelende, frisse lucht binnen te laten.

Serre raamopener

De ideale serre voor jouw moestuin

Er zijn verschillende soorten serres met elk hun eigen voordelen en mogelijkheden. Weet je niet goed welke serre het meest geschikt is voor jouw moestuinplannen? Geen probleem. Om jou als beginner wegwijs te maken, zetten we alle types even op een rij.

Kleine of grote serre

Welke serre je kiest, hangt natuurlijk af van het beschikbare oppervlak. In een grote tuin kun je logischerwijs een grotere serre plaatsen. Maar laat je niet afschrikken als je minder plaats hebt: ook voor een kleinere (stads)tuin, koertje of terras zijn er mogelijkheden. Kijk maar naar de ACD® Piccolo P03 van 3,56 m2 of de nog kleinere muurserre Miccolo M03 met een oppervlakte van 1,85 m2.

Een echte serre voor beginners is er niet, want het is een investering waarvan je wil dat ze met je meegroeit. Een duurzame oplossing die je niet alleen kiest voor je hobby van vandaag, maar ook voor de toekomst. Je kiest dus beter een serre die nu nog iets te groot is dan een model dat doorheen de jaren te klein wordt voor jouw moestuinplannen. Extra interessant: de ruimte in de serre die je momenteel niet benut kan altijd dienst doen als bergruimte voor tuingerief of als gezellige relaxhoek.

Tip! Denk niet alleen aan kweken op de grond, maar ook aan verticaal tuinieren. Met behulp van hangpotten, legplanken, werktafels en andere accessoires creëer je een optimale inrichting van jouw serre, zelfs als je een kleiner model kiest.

Muurserre of vrijstaande serre

Wist je dat er naast vrijstaande serres ook muurserres bestaan? Die bestaan uit drie in plaats van vier zijden en worden tegen de gevel van je huis of een bijgebouw geplaatst. Opnieuw handig wanneer je minder plaats hebt én dankzij de verbinding met je huis is het makkelijker om leidingen voor water, verwarming en elektriciteit door te trekken naar je serre. Dat is op zich niet nodig, maar wel een welkome extra als jij een kraantje, verlichting of een verwarmingselement in je serre wil voorzien.

Belangrijk: je serre moet stevig in de grond staan. Kies daarom de juiste fundering voor je serre. Dat kan een betonfundering zijn, maar nog praktischer is de zelfdragende aluminiumfundering die standaard bij je ACD®-serre hoort.

Serre met schuine of rechte wanden

Zowel muurserres als vrijstaande serres zijn verkrijgbaar met schuine of met rechte wanden. Als uniek concept van ACD® bieden serres met schuine wanden enkele bijzondere voordelen:

 • De schuine wanden zorgen voor een verminderde winddruk, omdat de wind beter over de serre heen wordt geleid.
 • Het gewicht van het dak wordt beter verdeeld wat zorgt voor een stabielere constructie.
 • Meer en betere lichtinval is natuurlijk bijzonder gunstig voor je planten.

Tuinkamers

Ga je jouw serre niet alleen gebruiken om in te kweken, maar ook als een tuinkamer om in te genieten van je tuin? Dan zijn de ACD® tuinkamers perfect voor jou. Je kunt er meerdere knusse hoeken in creëren om bijvoorbeeld een winterbarbecue te organiseren of gezellig te lezen in de eerste lentezon. Of kies voor het model Bora Bora dat naast de binnenruimte ook een overdekte lounge heeft.

Let op: een tuinkamer is niet hetzelfde als een veranda! Een veranda wordt meestal aan je huis gebouwd en is voorzien van isolatie. Een tuinkamer kan ook los staan en is niet geïsoleerd.

→ Lees ook: wat is een serre?

De oriëntering van de serre in je tuin

Waarschijnlijk heb je al een plek in je hoofd uitgekozen die perfect is om jouw serre te plaatsen. Maar heb je ook rekening gehouden met de ideale oriëntering? Denk ten eerste aan het zonlicht. Je wil in de serre een lekker warm klimaat creëren voor exotische planten, dus vermijd plekken met te veel schaduw. Idealiter plaats je de serre met de lange zijde naar het oosten en met de korte zijde (die met de deuropening) naar het zuiden. Zo profiteer je maximaal van de opkomende zon en vermijd je de té felle zuiderzon.

Houd vervolgens ook rekening met de wind. Zet je serre op een plaats die beschut is, bijvoorbeeld waar een haag of een muurtje in de buurt is. Een onbeschutte serre koelt te snel af tijdens koude nachten én is vatbaarder voor stormschade.

Omdat je in de zomer best twee keer per dag een bezoek brengt aan je serre om je planten water te geven, zet je ze liefst niet te ver van je woning. Hoe korter je voedingsketen, hoe beter, toch?

Welke groenten kweek je in de serre?

In de serre kun je klassieke Vlaamse groenten zoals wortel, ajuin, witlof en selder kweken. Maar wist je dat een serre ook perfect is om eerder zuiderse groenten in te kweken? Deze planten – zoals tomaten, aubergines en verschillende soorten pepers – houden van de warmte van de zon en daarvoor is je serre uitermate geschikt..

Tijdens de koudere herfst- en wintermaanden is de serre dan weer de ideale plek om lekker voedzame bladgroenten zoals veldsla en spinazie te oogsten. Maar ook bepaalde koolsoorten, prei en rapen kunnen perfect in de serre.

Naast groenten kun je in de serre natuurlijk ook fruit kweken. Kies dan voor exotisch fruit zoals sappige meloenen, aardbeien, druiven en zelfs kiwi’s. En heb je er al aan gedacht om je serre te gebruiken om bloemen te kweken? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Let op: net zoals in je moestuin is ook in de serre combinatieteelt belangrijk. Bij combinatieteelt deel je jouw gewassen op in groepen op basis van hun versterkende eigenschappen. Zo zijn boontjes, pompoenen en maïs een goed trio en houdt basilicum schadelijke insecten weg van je tomaten. Maar bepaalde gewassen kunnen ook juist een ongunstig effect op elkaar hebben. Doe voldoende research en maak steeds een grondplan op voor je serre op om te voorkomen dat je planten elkaar verhinderen, ziek maken of voor ongewenste plagen zorgen.

De serre voor beginners: weetjes en tips per seizoen

Klaar om van start te gaan in jouw eigen serre? Ontdek hier hoe je seizoen per seizoen te werk gaat.

De serre in de winter

Serre in de winter

Dacht je dat er in de serre in de winter niets te beleven valt? Think again. Want hoewel de wintermaanden in de tuin natuurlijk de rustigste zijn, kun je al behoorlijk veel voorbereiden voor het komende seizoen.

 • In de winter is het een goed idee om je serre door te spoelen. Dat wil zeggen dat je hem laat vollopen met water en dat water laat wegtrekken, zodat het overtollige zout uit de grond wordt gefilterd. Sneeuwt het? Dan kun je ook een laagje sneeuw over de grond leggen voor hetzelfde effect.
 • Maak de ruiten en het aluminium frame van je serre schoon met water en een beetje zeep om mos en kalk te verwijderen.
 • In de winter kun je heerlijke wintergroenten oogsten zoals selder, spruitjes, kolen, pastinaak, prei … Wil je nog meer kweken in de winter? Dan kan je jouw serre bijverwarmen met het Phoenix of Palma verwarmingselement van ACD®.
 • Heb je vorstgevoelige planten op je terras of in je tuin? Dan kunnen ze in de serre overwinteren.

Phoenix – Deze kachel is gemakkelijk te regelen en veilig in gebruik. Met krachtige ventilator, geschikt voor serres tot 20 m².

Palma – Ondanks zijn compacte vorm, is deze kachel erg krachtig. En niet onbelangrijk: hij oogt mooi. Hij past dus perfect in jouw serre, tot 12 m².

 

Serre in de lente
 

De serre in de lente

Niets zo fijn als die eerste lentekriebels. Ook in de serre begint er dan vanalles te groeien en te bloeien. Genieten!

 • Dankzij de bescherming van je serre kun je extra vroeg beginnen tuinieren. Zo kun je in maart al beginnen voorzaaien in je serre. Dalen de temperaturen toch nog? Bescherm je zaailingen dan met een vliesdoek.
 • Zorg net voor je begint te planten voor een goed gevoede grond met een laagje meststoffen en bodemverbeteraar.
 • Warme lente? Vergeet dan niet om voldoende te ventileren. Gebruik eventueel een automatische raamopener die zelf aanvoelt wanneer het tijd is voor wat frisse lucht.
 • Geef je plantjes regelmatig water.
 • In de lente kun je vanalles zaaien, van kruiden tot rode biet, erwtjes en peultjes, koolgewassen … Ook is de lente het perfecte moment om verschillende soorten sla te planten in de serre.

Serre in de zomer

De serre in de zomer

De zomer is dé periode om heerlijk te tuinieren, maar ook om van je zelfgekweekte oogst te genieten.

 • Een schaduwdoek in je serre voorkomt dat je planten uitdrogen of verbranden door de felle zomerzon.
 • Water geven is in de zomer nóg belangrijker. Doe dat liefst twee keer per dag: een keer ‘s ochtends voor het warm wordt en een keer ‘s avonds wanneer het weer afkoelt.
 • Niet alleen water is cruciaal: ook regelmatige voeding doet je planten goed.
 • Laat de deuren en ramen van je serre tijdens de zomer altijd open staan om voldoende ventilatie te voorzien.
 • Eigenlijk kun je de hele zomer door verschillende groenten en fruit zaaien, planten en oogsten in de serre. Van tomaten tot komkommer, spinazie, sla, aardbeien, paprika, kolen …

Serre schaduwdoek
 

Serre in de herfst

De serre in de herfst

 • In de herfst kun je meestal nog lekker lang oogsten wat je in de zomer hebt geplant.
 • Je plantjes van koolgroenten (zoals bloemkool, boerenkool en broccoli) kun je in de herfst planten.
 • Wil je nog zaaien in de herfst? Kies dan voor gewassen die niet gevoelig zijn voor de koudere temperaturen zoals winterspinazie, postelein en veldsla.
 • Wees in de herfst alert voor slakken in de serre!
 • Einde van het seizoen? Dan is dat het perfecte moment voor een najaarsschoonmaak.

Extra accessoires en serrebenodigdheden
Je serre op zich is één ding, maar wist je dat er nog heel wat accessoires en benodigdheden zijn die je kunt toevoegen? Zo kun je de inrichting van je serre verticaal uitbreiden met legplanken, zaaitafels en werktafels. Bij ACD® koop je die steeds in een pakket waar alle nodige bevestigingsmaterialen in zitten.

Er zijn ook praktische hulpmiddelen zoals een aluminium oprijlaan. Handig voor kruiwagens, maar het maakt je serre ook toegankelijk voor rolstoelen.

Ontdek de aluminium oprijplank voor serres

Of wat dacht je van tomatenhaken, een precisiethermometer, een wateringbakje of een druppelkit? Wat je ook nodig hebt: wij voorzien je er graag in!

Klaar om een serre te kopen? Vraag meer info bij één van onze verdeelpunten of breng een bezoekje aan ons Experience Center in Roeselare. We helpen je graag verder om de serre te kiezen die past bij jouw tuin, persoonlijke smaak en moestuinplannen.