Het grote voordeel van een serre is dat je jaarrond kan tuinieren. Zelfs wanneer het buiten vriest, sneeuwt, hard regent of waait, is de temperatuur in je serre aangenaam. Om deze reden zullen groenten zoals sla, snijbiet, winterkervel en zelfs radijsjes nog groeien in de wintermaanden.

Je serre warmt zich optimaal op indien het zonnetje op de ramen schijnt. Maar daarvoor moet je serre wel helemaal schoon zijn. Hierbij mijn tips om je serre snel spik en span te krijgen.

Tip 1: gebruik altijd warm water om je serre schoon te maken. Met warm water krijg je namelijk alles veel sneller gekuist.

Tip 2: gebruik ecologisch reinigingsmiddel. Het schoonmaakwater kan naar beneden lopen, op de bodem, waar straks jouw lekkere groentjes zullen groeien. Het is vanzelfsprekend dat je hier geen chemische stoffen in wil.

Tip 3: maak de ramen en het frame nat met een vochtige doek, gedrenkt in een lauw sopje met ecologisch reinigingsmiddel, en gebruik nadien een ramenwisser zodat opgedroogde druppels en strepen geen kans krijgen.

Tip 4: kuis niet alleen de ramen en het aluminium frame, maar licht ook zachtjes de rubbers aan de zijkanten op. Onder deze rubbers kruipt namelijk veel vuil waardoor het na een tijd groen kan uitslaan.

Tip 5: vergeet de dakgoten en de regenpijp niet. Hier hoopt veel vuil op, zoals bladeren, takjes, … en vermijd je dat dit vuil nadien in je regenton valt.

Tip 6: maak je serre minstens 2 keer per jaar schoon. Ik doe één kuismoment in het najaar, en één in het voorjaar.