Het idee dat je een grote tuin nodig hebt om te kunnen tuinieren is al lang passé. Ook wie een kleine (stads)tuin of enkel een terras of balkon heeft, kan planten kweken én zelfs een beginnen. Ontdek hieronder onze tips voor tuinieren in bakken!

Waarom tuinieren in bakken?

Tuinieren in bakken is een goed alternatief voor wie geen ruimte heeft voor een moestuin in de volle grond of een serre. Bijvoorbeeld in een kleine stadstuin, op een koertje of op een balkon. Tuinieren in bakken is plaatsbesparend en bovendien flexibel, want je kunt de bakken en potten verplaatsen wanneer je wilt. Ideaal in een huurwoning!

Bovendien brengt groenten kweken  je lekker vers voedsel én draagt het bij aan een groenere wereld. Tuinieren in je moestuin is tenslotte een leuke hobby die goed is voor je fysiek en mentaal welzijn. Het is zo fijn om buiten te zijn, in verbinding met de natuur en gefocust op het doen groeien van je planten.

Tip! Zorg voor een goede voorbereiding. Net zoals men een moestuinplan en plantenkalender voor de serre maakt, is een zaaikalender en een overzicht van je planten geen overbodige luxe bij moestuinieren in bakken.

Een groentetuin in bakken

Je vraagt je misschien af: welke moestuinplanten zijn geschikt om in bakken te kweken? In principe kun je alle planten in bakken zetten. Maar daar hebben ze wel minder plaats om te groeien en geen rechtstreeks contact met de vocht- en voedingsrijke natuurlijke bodem. Op een overdekt terras of balkon krijgen je planten ook geen regenwater. Ze zijn dus afhankelijk van jou om voldoende water en voeding te krijgen.

Deze planten hebben relatief weinig water nodig en zijn dus ideaal voor beginners die tuinieren in bakken:

  • Bonen
  • Erwten
  • Maïs (zet die dan wel vast met een spandraad of bamboestok)
  • Aubergine
  • Zoete aardappel
  • Snijbiet

Ben je er zeker van dat je genoeg tijd en toewijding hebt om je groentetuin in bakken optimaal te verzorgen?

Dan kun je ook groenten kweken die meer water en/of verzorging nodig hebben zoals tomaat, sla, paprika, courgette en komkommer.

Tip! Als je grote bakken hebt kun je zeker meerdere planten in één pot kweken. Maar let op voor slechte buren zoals radijs en komkommer of sla en peterselie die elkaar tegenwerken. Ook munt plant je beter apart, want het woekert erg en zou dus de hele bak overnemen.

De beste bakken voor je moestuin

Er zijn verschillende opties wanneer je een moestuin gaat aanleggen in bakken: hout, plastic, terracotta … Maar welke is nu de best keuze?

Groenten kweken in houten bakken

Hout is esthetisch een goede optie door zijn warme, authentieke look. Maar hout vergt ook veel onderhoud, zeker als het buiten blijft staan. Bovendien is kwalitatief hout de laatste jaren erg duur geworden, waardoor het budgettair een grotere investering vraagt. Minder kwalitatief hout gaat dan weer niet lang mee.

Wat wel fijn is aan houten bakken is dat je ze makkelijk zelf kunt maken én gerecycleerde materialen kunt gebruiken. Groenten kweken in houten bakken kan dus zeker, maar houd rekening met een hoger budget en meer onderhoud.

Groenten kweken in plastic bakken

Sommigen vinden kunststof of plastic bakken minder mooi dan hout, maar er zijn vandaag al zoveel opties dat je zeker een look vindt die bij jouw stijl past. Groenten kweken in plastic bakken is bovendien makkelijk: de potten zijn licht (en dus makkelijk verplaatsbaar) en houden goed vocht vast. Kunststof is ook onderhoudsvriendelijk: het materiaal verkleurt weinig tot niet als het buiten staat kan niet kapot vriezen.

Omdat deze bakken zo goed water vasthouden, is het belangrijk om voldoende drainage te voorzien zodat je plantenwortels niet verrotten als ze te veel water krijgen. Kies daarom een pot met gaatjes onderaan of boor ze zelf in de bodem van de bak. Regent het veel? Zet je plastic bak of pot dan op pootjes zodat overtollig vocht goed kan wegstromen.

Vind je plastic niet zo duurzaam?

Veel bakken worden uit gerecycleerd plastic gemaakt en geven afval dus een tweede leven. Bovendien gaat een sterke moestuinbak uit harde plastic vaak een leven lang mee.

Tip! Let op met groenten kweken in zwarte plastic bakken. Zwart geeft dan wel een mooie, hedendaagse en strakke look, het trekt ook de warmte van de zon aan waardoor je plant kan uitdrogen of verbranden.

Groenten kweken in terracotta potten

Terracotta tuinpotten worden vaak gebruikt om bloemen, bomen en struikgewassen in te planten, maar ook voor moestuingroenten zijn ze prima geschikt. Ze zijn mooi én ademend waardoor je plantenwortels meer lucht krijgen en je wortelrot voorkomt.

Een nadeel van terracotta is dat het heel poreus is en daarom veel water opneemt. Water dat je natuurlijk liever aan je planten zelf geeft. Zuiderse kruiden (zoals oregano, tijm en rozemarijn) houden juist wel van een droge grond en staan daarom goed in een terracotta pot.

Daarnaast kan terracotta een kalklaag krijgen doorheen de jaren. Sommigen vinden dat verkleurde terracotta een mediterrane charme uitstraalt, maar wie hier niet van houdt moet de kalklaag steeds handmatig verwijderen. Terracotta is bovendien vorstgevoelig (het kan breken als het écht heel koud wordt) en ook heel zwaar, dus moeilijk in je eentje te verplaatsen.

Tip! Naast potten die je op de grond zet, kun je ook verticaal tuinieren in bakken. Extra handig wanneer je grondoppervlak niet zo groot is. Verticaal tuinieren doe je bijvoorbeeld met hangpotten aan je overkapping of pergola. Of met bakken die je aan de railing van je balkon of je terraspoortje kunt bevestigen. Ook hangmanden of plantenzakken voor aan de muur zijn praktisch én leuk om te zien.

Grond kopen voor je moestuinbakken

Heb je jouw bakken klaar? Dan is het nu tijd om grond te kopen voor je moestuin. ‘Gewone’ grond uit de tuin is namelijk te dik en zwaar voor planten, zeker wanneer ze minder ruimte hebben om te wortelen. Liever heb je luchtige, voedingsrijke grond om je planten écht goed te doen groeien.

De ideale grond voor je moestuinbak bestaat uit drie componenten:

  • Onderaan je bak komen hydrokorrels, die zorgen voor goede afwatering maar houden ook lang water vast. Perfect om je planten van genoeg water te voorzien zonder dat ze ‘verdrinken’ bij hevige regenval of wanneer jij iets te enthousiast aan de slag ging met de gieter.
  • Daarboven komt een bodemverbeteraar. Deze grondsamenstelling met gedroogde stalmest stimuleert de wortels om te groeien.
  • Tenslotte voorzie je een laag potgrond: dé basis voor moestuinieren in bakken. In potgrond zit standaard een basisbemesting voor 6 à 8 weken, handig om je jonge planten goed te laten groeien. Daarna voeg je indien nodig zelf voeding toe op basis van de noden van je plant.

Hydrokorrels, bodemverbeteraar en potgrond vind je allemaal bij een tuincentrum in je buurt. Check onze verdelerlijst om te ontdekken in welke tuincentra je ook ACD® serres kunt bewonderen.

Op zoek naar nog meer tips en advies voor tuinieren in bakken?

Lees meer op onze blog en volg ons op Instagram of Facebook voor regelmatige updates en begeleiding in jouw moestuinproces!