Bij combinatieteelt combineer je verschillende gewassen in je moestuin. Je kweekt ze in één en hetzelfde bed, in rijen of kriskras door elkaar. Een goede combinatieteelt zorgt voor een tuin in harmonie met veel nuttige insecten. Bovendien kan deze techniek zorgen voor meer opbrengst per oppervlakte, waar zowel jij als je planten gelukkiger gaan worden.

Enkele voorbeelden

Een van de meest gekende combinatieteelten is “de drie gezusters”. De indianen in Amerika gebruikten deze techniek zeer lang geleden al. Bij deze combinatieteelt worden maïs, pompoenen en bonen op dezelfde plaats geteeld. De maïsplanten dienen als steun voor de bonen die om de stam heen kronkelen. Deze bonenplanten brengen van nature stikstof aan in de grond en geven voeding voor de maïsplanten. Win-win voor beide gewassen. De pompoenplant kruipt sterk vertakt met zijn grote bladeren over de grond en houdt op een natuurlijke wijze het onkruid tegen. Op deze manier versterken de drie gewassen elkaar.

Nog een andere populaire combinatie is in je ACD® serre, naast je tomaten, basilicum plantjes kweken. Niet alleen ziet het er leuk uit en is basilicum lekker en gezond, de geur van basilicum zal witte vlieg en andere schadelijke insecten op afstand houden.

Voordelen van combinatieteelt in de moestuin

Combinatieteelt zorgt voor verschillende voordelen. Gebruik dus deze techniek als je op een eenvoudige en natuurlijke manier je moestuin wil indelen.

·       Natuurlijke plantenbescherming: zaai verschillende bloemen tussen je gewassen. Ze trekken lieveheersbeestjes aan, die onder andere bladluizen opeten. Wanneer je goed voor ze zorgt, blijven de lieveheersbeestjes overwinteren in je moestuin waardoor je volgend jaar eveneens van deze natuurlijke bescherming kan genieten

  • Bestuiving: groenten hebben nood aan bijen en hommels om vruchten te vormen. Denk bijvoorbeeld aan courgettes, waar je een mannelijke bloem en een vrouwelijke bloem hebt. Het stuifmeel van de mannelijke bloem moet op de vrouwelijke stamper terechtkomen om een courgette te kunnen vormen. Combinatieteelt met andere gewassen en bloemen trekken bestuivers aan, waardoor je een betere vruchtzetting hebt en dus meer groenten kan oogsten.
  • Meer oogst per oppervlakte: sommige planten hebben een diep wortelgestel (bijvoorbeeld maïs), en andere wortelen oppervlakkig (zoals sla). Combineer deze twee voor een maximaal rendement van het vocht dat in de bodem zit. Of plaats tussen de  planten die breed groeien (vb struikboontjes) bamboestokken zodat hoog groeiende planten zoals staakbonen ertussen kunnen klimmen.
  • Onkruid onderdrukken: kruipende planten kunnen je moestuin op een natuurlijke wijze onkruidvrij houden. Zoete aardappel bedekt in een mum van tijd de bodem in je verhoogde bakken of in je ACD® serre tussen de tomaten.