Pepers bestaan er in alle vormen en maten: pittige, zoete, kleine, ronde … Zelf eet ik graag milde pepers om er een lichtpikante chili saus van te maken.
Maar hoe kweek je eigenlijk deze lekkernij in je eigen ACD® serre?

 

Zaaien

Om pepers te kweken, heb je zaadjes nodig. Vul een zaaitray met zaaigrond en leg hierop de zaadjes. Bedek ze met potgrond en spray vochtig met een plantenspuit. Best laat je ze kiemen bij 20°C, is het kouder dan zal het kiemen langer duren of kan het zelfs zijn dat de zaden helemaal niet kiemen. Vanaf de peperplanten gekiemd zijn, hebben ze veel zon nodig. Zet ze aan een zonnig raam op het zuiden, of gebruik een speciale groeilamp indien je niet veel licht ter beschikking hebt.

Wil je liever niet zaaien, dan kan je ook een plant kopen in een tuincentrum of ruilen met kennissen en vrienden.

Zaailingen verspenen

Wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen, dit is ongeveer twee weken à één maand na het zaaien, kan je de peperplantjes verspenen en verplaatsen naar een grotere pot. Dit kan bijvoorbeeld een P9 potje zijn. Vul het potje met moestuin potgrond, duw met je vinger er een gaatje in en plaats het peperplantje erin. Geef voldoende water en zet de zaailing op een warme plaats aan het raam.

De bodem

De bodem in je ACD® serre moet in topconditie zijn. Een bodem die in slechte staat is, arm aan organische stof en bodemleven, zal ook een arme oogst geven. Meng daarom minstens 10 cm compost door de bodem, of gebruik een andere bodemverbeteraar in korrelvorm. Ook de zuurtegraad van de bodem (pH) moet in orde zijn zodat de planten alle voedingsstoffen kunnen opnemen. Een ideale pH is licht zuur en heeft een waarde tussen de 6 en 6,5. Je kan een bodemanalyse uitvoeren om deze te testen, in meeste tuincentra zijn er teststripjes beschikbaar of kan je je bodem zelfs gratis laten testen.

De omgeving

Pepers hebben graag een warme omgeving, daarom is je ACD® serre ideaal om hierin pepers te kweken. Te heet is echter niet goed, dan kan de peperplant zijn bloemen plots laten vallen. Zorg dus dat je deur en je dakraam steeds open staat bij warm weer. Het dakraam kan je makkelijk automatisch laten openen door middel van de automatische raamopener: het piston zet uit bij warm weer en duwt zo het dakraam naar boven.

Voldoende water

Peperplanten hebben voldoende water nodig, maar overdrijf niet. Best geef je elke week een grote hoeveelheid water. Geef je maar een klein beetje water, dan zal het snel verdampen bij warm weer en kunnen de plantenwortels er niet van genieten. Een gietbeurt die enkele minuten duurt zal daarentegen in de diepere grondlagen dringen waardoor de wortels er wél aan kunnen.

Bestuiving

Peperplantjes moeten bestoven worden, dit kan door de wind, bijen of handmatig. Het stuifmeel moet op de stamper terechtkomen. Gebeurt dit niet, dan zal het bloemetje afvallen en heb je geen peper.