Algemeen

Deze wintergroente behoort tot de Valerianaceae familie. De wetenschappelijke naam is Valerianella olitora. Het is een inheemse plant die al heel lang wordt gebruikt. Afhankelijk van de regio wordt het boursette, sweetie, raiponce, tarwesalade, hazenoor genoemd. In Zwitserland heet het rampon en in Engeland heet het veldsla. Het is niet ongewoon om hem na de oogst op de velden te vinden, maar de teelt ervan dateert pas uit de 17e eeuw. Veldsla is rijk aan vitaminen en wordt in salades gegeten; alleen of gemengd met andere groenten zoals cichorei of rode bieten.

Het is een tweejarige plant die zich kenmerkt door een rozet van groene bladeren die afhankelijk van de soort in grootte en vorm verschillen. De wortels zijn talrijk en dun en nemen de eerste 25 cm van de grond in beslag. In het tweede jaar, na de winter, ontwikkelt de plant zijn bloemenpiek en wanneer deze volgroeid is, geven de bloemen een onaangename geur af; zelfbevruchting is de regel. De afgeronde zaden zijn grijze dopvruchten. Hun grootte hangt af van de variëteit. Er zijn kleine en grotere (600 tot 1000 per gram). De houdbaarheid varieert tussen 5 en 10 jaar. De gemiddelde ontkiemingsperiode is 8 dagen, afhankelijk van het klimaat.

Indeling

Rassen van veldsla worden in twee hoofdgroepen ingedeeld:

  • Grootzaad veldsla

Het groepeert de hoogproductieve en langbladige rassen (hazenoor). De smaak van deze rassen komt niet overeen met die van kleinbladige veldsla. In deze groep vinden we Hollandse grootzaad lamssla, groen met een vol hart, koninklijk rond ras, valgros, enz.

  • Fijngezaaide veldsla

Deze rassen hebben een lagere opbrengst maar zijn beter bestand tegen de winterse kou. Hun bladeren zijn kleiner en groener. De delicatesse van hun smaak is voorbehouden aan echte fijnproevers. Rassen zijn onder andere: Etampes groene veldsla, Cambrai groen, etc.

Vereisten

Veldsla kan onder alle chinese bomen worden geteeld en is zeer goed bestand tegen de kou, dus ideaal voor de teelt in een tuinserre. Aan de andere kant vreest de veldsla voor hitte, en daarom moet het niet te vroeg in de zomer worden gezaaid. Veldsla stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. De meest gunstige zullen vers zijn, van goede fysieke consistentie, vrij van onkruid en ook een goede stevigheid hebben. Veldsla is een weinig eisende plant die altijd wordt geteeld na andere gewassen waarvan hij profiteert van de bemesting. Het is een typisch voorbeeld van een vanggewas na een aardappeloogst, bijvoorbeeld. In sommige gevallen kunnen nitraatstikstoftoepassingen worden overwogen (2 kg ammoniumnitraat per hectare).

In het algemeen is de grondbewerking beperkt tot uitgraven en harken. In alle gevallen moet de bodem vrij zijn van onkruid. Dit wordt mechanisch of chemisch bereikt met behulp van een onkruidverdelgingsmiddel (bijv. een product op basis van een monoïde).

Cultuur

In het algemeen is de grondbewerking beperkt tot uitgraven en harken. In alle gevallen moet de bodem vrij zijn van onkruid. Dit wordt mechanisch of chemisch bereikt met behulp van een onkruidverdelgingsmiddel (bijv. een product op basis van een monoïde).

Om de teelt te vergemakkelijken (schoffelen en wieden), raden wij aan om licht te zaaien in rijen die 20 cm uit elkaar liggen (schoffelbreedte). De zaden worden begraven met een lichte hark, waarna de grond serieus wordt geploegd. Een goede watergift is in dit stadium van het gewas vaak noodzakelijk.

Een zaai begin augustus maakt al een oogst in oktober mogelijk. De planten worden uitgespreid tot half september om in de winter en het voorjaar te oogsten. Na maart wordt elke teelt onmogelijk gemaakt door de planten die gaan zaaien. Het telen van het gewas beperkt zich tot schoffelen en wieden; alles wordt gedaan om de planten te beschermen tegen onkruid en droogte.

Oogsten

Oogst zodra de rozetten eerlijk gezegd gevormd zijn. Ze worden met een mes op de grond afgesneden en de bladeren buiten de basis worden verwijderd, die vaak geel of beschadigd zijn. In geval van zware vorst is het raadzaam om het gewas te beschermen met frames en matten. Deze bescherming maakt het ook mogelijk om schonere en minder vochtige producten te oogsten. Per M² kan tot 1 kg blad worden geoogst. Veldsla is zeer resistent tegen ongedierte. Roest en meeldauw vallen de plant echter aan in de herfst en winter. Ze komen voor in te natte bodems of in slecht verdunde gewassen.