Ben jij al een fervente moestuinier of overweeg je om je eigen groenten te kweken in je tuin? Dan heb je er misschien al aan gedacht om een serre te plaatsen. Maar wat is een serre eigenlijk? En wat is het verschil tussen een serre, een veranda en een tuinkamer? We leggen het uit in deze blog.

Wat is een serre en waarvoor wordt ze gebruikt?

Een serre is een vorm van glastuinbouw die bedoeld is om planten in te kweken. We kennen serres van in de landbouw, maar ook als thuiskweker kun je een serre plaatsen. Een serre bestaat meestal uit glas, aluminium en inox bouten.

Een serre creëert als het ware een microklimaat, met de optimale temperatuur en veel lichtinval. Daardoor verleng je het kweekseizoen. Bovendien biedt ze bescherming tegen wind en regen, waardoor je niet alleen inheemse maar ook zuiderse planten een plaats kunt geven in je moestuin. Ben je in de winter minder actief in je serre? Dan is het de perfecte plek om gevoelige planten te laten overwinteren of als opbergruimte voor je tuinmeubelen.

Er zijn verschillende soorten serres. Zo zijn er grote serres voor wie een ruime tuin heeft en compacte modellen voor een stadstuin of terras. Muurserres die je aanbouwt tegen je gevel en vrijstaande serres. Serres met schuine wanden en serres met rechte wanden. Wat je kiest hangt vooral af van het beschikbare oppervlak, de windgeleiding en natuurlijk wat je zelf het mooist vindt.

Muurserre – MR3H

Serre schuine wanden – S2

Serre rechten wanden – R307H

 

Verschil tussen serre, veranda en tuinkamer

Serre, kas, veranda, tuinkamer … Er zijn verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar betekenen ze allemaal hetzelfde? Neen!

Een serre – of een kas zoals men ze in Nederland noemt – is specifiek bedoeld voor groenten kweken. Of fruit, kruiden, planten, bloemen … Een serre is niet geïsoleerd, maar wel voorzien van fundering zoals een zelfdragende aluminiumfundering of betonfundering. Je kunt een serre afwerken met verschillende accessoires zoals zaaitafels, automatische raamopeners en tomatenhaken.

Een veranda daarentegen is wel geïsoleerd en wordt meestal als verlengde van een woning gebouwd. Ze dient niet meteen om in te kweken, wel om gezellig in te vertoeven ongeacht het seizoen.

Wanneer we spreken over een tuinkamer gaat het meestal over een losstaande kamer in de tuin die uit glas, maar ook uit hout of baksteen gemaakt kan zijn. Een tuinkamer kan zelfs gewoon een overkapping zijn waaronder je stoelen zet om heerlijk te relaxen.

 

Een serre kan prima dienst doen als tuinkamer wanneer er geen of maar weinig planten in staan. Aangekleed met zetels, lichtjes en andere decoratie creëer je meteen een gezellig oase waarin je geniet van buiten, maar toch afgeschermd zit van wind en regen. Zo kun je al van de frisse lentezon genieten omdat het in je serre lekker warm is. En het zomerseizoen verlengen zonder je zorgen te maken om de eerste herfstbriesjes. De perfecte indian summer vibes!

Wil je graag een serre plaatsen in jouw tuin? Of je nu een beginner bent of al veel weet over moestuinieren: bij ACD® helpen we je graag verder om de serre van je dromen te kiezen. Ga langs bij onze verdeelpunten of maak een afspraak in ons experience center in Roeselare. Tot snel?

Maak een afspraak