Wanneer je aan iets nieuws wil beginnen, moet je starten bij nul. Dat geldt ook voor wie wil starten met moestuinieren in een serre. Omdat mensen vaak de vraag stellen hoe de montage van een serre en alles vooraf gebeurt, geven we acht chronologische tips & tricks rond dat topic.

1. Vergunning aanvragen

Om een losstaand bijgebouw in je tuin te plaatsen heb je een vergunning nodig. Dus ook voor het plaatsen van een serre. Maar niet altijd. Het kan zijn dat je een vrijstelling krijgt en dus geen vergunning moet hebben voor je serre. De voorwaarden daarvoor zijn:

 • De oppervlakte van je bijgebouw mag maximaal 40 vierkante meter zijn.
 • Als het de bedoeling is dat iemand in het bijgebouw zal wonen is er wel een vergunning nodig.
 • De serre mag maximum 3,5 meter hoog zijn.
 • Het bijgebouw moet binnen een straal van 30 meter van je huis verwijderd zijn.
 • In de zijtuin moet de serre op 3 meter afstand van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin moet dat op 1 meter afstand van de perceelsgrens zijn.

Er kunnen nog extra voorwaarden zijn voor het krijgen van een vrijstelling, maar daarvoor ga je best contact op met je gemeente.

2. Welke serre wil je plaatsen?

Ben je zo’n grote twijfelaar die niet snel grote knopen doorhakt? De aankoop van een serre blijft een enorme investering. Daarom is het ook niet makkelijk om een keuze te maken als ACD® zoveel soorten serres verkoopt. ACD® verkoopt serres met schuine of rechte wanden, muurserres en tuinkamers. Die soorten verkopen we in verschillende formaten en kleuren.

Soorten serres

 • Een serre met schuine wanden biedt een optimale licht- en warmteopvang. Dankzij de schuine wanden ontsnapt je serre gemakkelijk aan harde windvlagen en wordt het gewicht van de wanden beter verdeeld, wat zorgt voor optimale stevigheid.
 • Een serre met rechte wanden bespaart meer plaats waardoor je ruimte 100% benut kan worden. Deze soort maakt het mogelijk om in de hoogte te kweken omdat ….
 • Elke klassieke serre kan gebruikt worden als tuinkamer. Maar ACD® verkoopt ook tuinkamers op zich. Ben je een optimale levensgenieter die nog op zoek is naar een extra ruimte om tot rust te komen? Dan kies je best voor de tuinkamer.
 • Naast losstaande serres kun je ook voor een muurserre kiezen. Deze soort staat tegen een woning of bijgebouw. Dat zorgt dat er gemakkelijker leidingen voor verwarming, water of elektriciteit kunnen gelegd worden. Bij deze serre heb je ook de keuze voor een rechte of schuine wand.

De grootte van je serre

Als beginnende moestuinier wil je misschien klein beginnen, maar kies je serre niet te klein. Misschien start je vandaag met enkele basisgroenten, maar groeit gaandeweg je interesse en begin je ook met zeldzame groenten en fruit of zelfs tropische planten kweken. Door invloed van vrienden kun je planten ruilen, nieuwe uitdagingen aangaan, enzovoort. Wist je trouwens dat een iets grotere serre in prijs per vierkante meter soms voordeliger is? Bekijk daarom een serre als een langetermijninvestering, eentje die je kunt meeverhuizen of zelfs verkopen wanneer je kiest voor een zelfdragende aluminiumfundering.

Dit schema helpt je in je zoektocht naar de juiste serre. Wat we je nog willen meegeven is: elke serre die je ziet kun je zelf omtoveren tot een tuinkamer. De urban serre en muurserre kun je evengoed in je gigantische tuin op het platteland zetten. Dacht je nu dat je in een tuinkamer geen planten kon zetten? Natuurlijk wel! Het is maar om je een duidelijk beeld te geven.

Raak je er niet aan uit en ben je benieuwd naar hoe onze serres er in het echt uitzien? Maak een uitstap naar het ACD® Experience Center.

3. Waar plaats je best je serre?

Voor je de serre plaatst, teken je best uit waar je de serre zal zetten. Wij geven je enkele tips voor de juist plaats.

 • Zoals je hebt gelezen in de eerste alinea is het verplicht dat je serre in de zijtuin op 3 meter en in de achtertuin op 1 meter afstand van de perceelsgrens moet liggen.
 • Er zijn een heleboel planten die veel zonlicht nodig hebben, dus het is niet verstandig om je serre op een plek te zetten met veel schaduw.
 • Als je serre niet beschut is tegen wind en dus op een open vlakte staat, worden je planten te weinig beschermd tijdens koele nachten. Plaats daarom je serre naast een haag, maar houd voldoende afstand zodat die niet te veel schaduw creëert.
 • Qua oriëntatie plaats je je serre met het bovenste gedeelte van het dak (nok) op de noord-zuid as, met deuropening naar het zuiden. Zo profiteren je groenten maximaal van de opkomende zon.
 • Plaats de serre niet te ver van je huis. Zo zal die veel meer gebruikt worden en krijgen de planten een optimale verzorging.

4. Welke fundering kies je?

Dankzij een fundering heeft je serre een extra stevige basis. Het is letterlijk de onderkant waar je serre op steunt. De fundering is van uitermate belang, want het beschermt de serre tegen alle mogelijke druk vanuit de grond. Vorst in de winter bijvoorbeeld zorgt ervoor dat het grondwater op ongelijkmatige manier de serre de hoogte induwt. En in de zomer zorgt het wegtrekken van het grondwater voor verzakkingen. Je kunt kiezen tussen aluminiumfundering en betonfundering.

Een aluminiumfundering heeft een zelfdragend profiel en dat heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het voor een ideale bescherming die seizoensgebonden druk kan opvangen. Daarnaast is de grond niet afgesloten van de grond buiten de serre, waardoor je de serre makkelijker kan spoelen zonder de grond te moeten vernieuwen. Wanneer je wil verhuizen kun je de serre gewoon meenemen. Het plaatsen van dit type fundering duurt ook veel minder lang dan een betonfundering aangezien er geen beton wordt gegoten. Mocht je interesse hebben in een serre van ACD®, dan heeft je serre sowieso een zelfdragende aluminiumfundering.

Wanneer je kiest voor een betonfundering wordt de serre als onroerend goed beschouwd. Het nadeel van deze fundering is dat je je serre daarom niet kunt meeverhuizen. Daarnaast komt er bij de plaatsing van een betonfundering heel wat kijken. Zo moet die 60 à 70 centimeter diep zijn, net onder de vorstgrens. Het vlak waarop de serre komt te staan moet egaal zijn, de serre moet waterpas staan in de breedte. Het oppervlak van de fundering moet schuin aflopen (ongeveer 0,5 tot 1 centimeter per lopende meter) en dat over de volledige lengte van de serre zodat het regenwater kan aflopen. Conclusie, er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden als je voor een betonfundering kiest.

5. Welk type glas kies je?

Voor de beglazing van je serre kun je kiezen tussen twee soorten glas: tuinbouwglas of veiligheidsglas. Veiligheidsglas is, zoals de naam het zegt, de veiligste keuze. Het ondergaat een specifieke behandeling om de veiligheid van mensen en dieren te garanderen. Het glas breekt in heel kleine stukjes met afgevlakte kanten, waardoor het risico op verwondingen beperkt is. Tuinbouwglas, daarentegen, breekt in grote stukken waar je je snel aan kan snijden.
ACD® is de enige serrefabrikant die gehamerd glas gebruikt voor het dak van hun huismerk. Gehamerd glas breekt zonnestralen zodat er in de serre minder kans is op verbranding terwijl er zo goed als geen lichtverlies is. Langs de zijkanten zit helder glas zodat je van buitenaf de resultaten in je serre ziet en je tijdens het moestuinieren ook lekker naar buiten kunt kijken.

6. Verankering

Bij verankering zet ACD® je serre vast met ankers diep in de grond, aan de hoeken van je serre. Vanaf je zeven ruiten hebt, krijgt je serre ook ankers in het midden van het zelfdragend profiel. De putten waarin de ankers zich bevinden worden dan opgevuld met beton. Komt je serre op een betonvloer of stenen muurtje te staan? Dan verankert men de serre met een L-steun en een vijs die men op zijn beurt vast draait in een plug in het beton.

7. Grond klaarmaken

Zorg dat je voor de montage de grond klaarmaakt. Ontruim het gebied waar de serre op zal staan. Spit eventueel de aarde eens om en zorg voor een stevige ondergrond. Die werkjes zijn makkelijker als de serre er nog niet staat.

8. Montage

Elke serre wordt geleverd in een zelfbouwpakket. Dankzij de zeer uitgebreide en duidelijke handleiding is dat voor iedereen makkelijk zelf te doen. Maak optioneel gebruik van de ACD® Montagekit, daar vind je alle materialen die je nodig hebt bij het opzetten van je serre. Vraag ernaar bij je bestelling, want die wordt niet standaard bijgeleverd.
Woon je in België en denk je eraan om de serre door een vakman te laten monteren? Dat kan! Onze ACD®-medewerkers staan te popelen om dat voor jou te doen. Voor meer info kun je ons steeds contacteren.

Kies je om je ACD® serre zelf te plaatsen? Bekijk onze volledige videohandleiding.