Wanneer ik ’s avonds thuis kom, is het al bijna schemer. En ook ’s morgens lijkt het alsof de zon zich gedurende een lange tijd verstopt. De tuin lijkt in winterslaap te gaan, waardoor de meeste moestuiniers ook de neiging hebben om minder tijd in de moestuin te vertoeven. Maar niets hoeft minder waar te zijn, zelfs in de herfst kan je blijven tuinieren.

Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een dikkere jas en eventueel een sjaal bij gruw herfstweer. Steek die handen uit de mouwen en ga lekker aan de slag!

 

Therapeutisch tuinieren

 

Zit je met de handen in de grond, of met je vingers planten te verzorgen? Automatisch zorgt dit voor een instant-gelukkig gevoel.

Wist je dat tuinieren ontspannend werkt en zelfs beter is dan bijvoorbeeld een relaxerend bad te nemen voor het slapengaan?

Je planten zien groeien, bloeien, er zelf zorg voor dragen en als je een moestuin hebt ook koken met de opbrengst geeft zoveel voldoening.

 

En: het is wetenschappelijk bewezen dat de bacteriën in de aarde de gelukshormonen in je lichaam stimuleren.

Aanplanten, dat doe je nu

 

Wil je de tuin volledig opnieuw aanleggen of kleine veranderingen maken? Fruitbomen, struiken of bessen planten of verplanten? Daar is nu het ideale moment voor.

Ook dit is een echte work-out voor je lichaam waar je instant happy van wordt.

Neem die spade vast en kies een ergonomische variant waar je makkelijk de grond mee in kan. Maak een put van ongeveer 2x zo groot als de wortelkluit die je wil planten, en strooi wat bodemverbeteraar in het plantgat. Meng met wat uitgegraven grond, zet de wortelkluit op het mengsel met de bodemverbeteraar en maak de put dicht.

Voor grote bomen plaats je best ook een paal zodat deze goed vaststaat.

Verbeter de bodem

Herfst betekent ook dat bladeren van de (meeste) planten gaan vallen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je alles piekfijn moet opruimen: gebruik een hark of een bladblazer om hoopjes bladeren te maken op enkele plaatsen in je tuin. Insecten zijn er dol op, en nuttige insecten eten dan weer de slechte op zodat je tuin mooi in balans is.

Heb je veel bladverliezende planten?

Dan kan je ervoor kiezen om een gedeelte van het tuinafval op een composthoop te doen. Deze compost kan je in de lente weer gebruiken bij je planten, waardoor je met je afval je eigen plantenvoeding maakt.

Kies altijd voor een goede combinatie van ‘nat’ materiaal (denk aan groenten en fruitresten) en ‘droog’ materiaal (zoals bladeren, takken … ). Door dit evenwicht te respecteren gaat het composteringsproces sneller verlopen. Heb je smeerwortel in je tuin? Dan kan je de bladeren snoeien en op de bodem leggen zodat voeding wordt afgegeven aan je bodem.