De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby serre op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn serre opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Na een mooie oogst is het altijd lastig om te besluiten dat het seizoen ten einde is. De dagen worden korter en de temperatuur daalt snel. De omstandigheden zijn voor veel planten dan niet meer optimaal en ze stoppen met groeien. Periodes van veel regen zorgen ervoor dat schimmels en andere ziektes snel groeien. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met opruimen.

Serre opruimen

Nadat je alle planten je serre hebt verwijderd en goed hebt gelucht, is het tijd om verder te gaan met opruimen. Zet alle overige spullen, zoals gereedschap, potten, krukjes etc. even buiten je serre, zodat je goed de gehele ruimte kunt schoonmaken. Pak een bezem en veeg spinnenwebben, stof en zand weg. Vergeet de hoekjes niet!
Geef ook tegelijkertijd je gereedschap even wat aandacht. Verwijder het vuil en maak de gereedschappen schoon, zodat ze in het voorjaar nog goed werken.

Ramen wassen

Het is belangrijk om je serre schoon en gezond te houden om zo een goede leefomgeving te behouden voor je planten. Mijn ramen zijn ieder seizoen weer goed vies van opspattende regen en planten die tegen de ramen aan zijn gegroeid. Na het verwijderen van de planten, was ik de ramen zodat deze weer helemaal schoon zijn en de zon goed doorkomt.

Automatische raamopener opbergen

In de winter is het erg belangrijk om je automatische raamopener, en dan vooral de cilinder, op te bergen op een plek waar geen vorst komt. De cilinder kan hier namelijk niet tegen. Bewaar deze gedurende de winter en monteer de cilinder terug in het voorjaar.

Zo, mijn serre is klaar voor de winter! Dit jaar ga ik voor het eerst experimenteren met het opnieuw zaaien van bepaalde groente in de winter in een koude serre. Sla en radijs staan als eerste op het lijstje. Met behulp van noppenfolie ga ik mijn serre extra isoleren en ik laat het schaduwdoek bewust hangen voor extra isolatie. Genoeg klusjes dus voor de komende weken.