Toen ik vanmorgen wakker werd, leek het of de zon iets sneller opkwam dan enkele weken geleden. Het begint te kriebelen: ik wil naar buiten. Zaaien. Verspenen. Alles zien groeien. Voor de meeste planten is het nog te vroeg, maar dat weerhoudt met niet om al volop plannen te maken in mijn hoofd. Zo wil ik in 2021 duurzamer leven. Eigenlijk heel eenvoudig: ik wil minder plastic afval verzamelen. Meer nadenken over hoe duurzaam iets geproduceerd is vooraleer ik het koop. En vooral : meer zelf kweken! Groenten, fruit, lekker uit eigen tuin. Gezonder ook, want wist je dat zelfgekweekte groenten meer vitaminen bevatten dan de groenten die je in de winkel koopt?

Groenten die in de winkelrekken liggen, worden vaak onrijp geplukt, anders zouden ze rot worden door al dat transport. Dit gaat gepaard met veel smaak- en vitamine verlies. Geef mij dus maar een lekkere portie vers geplukte groentjes uit eigen tuin of serre.

Dankzij mijn serre heb ik het voordeel om jaarrond te kweken: nu staat er bijvoorbeeld winterspinazie in, maar ook nog sla. Het winterzonnetje doet wonderen voor al dat fris, krakend groen. Ik laat er ook planten overwinteren die niet goed tegen de vorst kunnen, zoals een bananenboom. Voor onze kinderen is er in te tuin nog voldoende te beleven: mulchen (de bodem bedekken met een laagje bladeren tegen de vorst), eieren rapen van onze kippen en het gazon bladvrij houden. Want buiten spelen is toch zoveel leuker, en het zou toch zonde zijn als de wasmachine niet op volle toeren kan draaien (modderige broeken gegarandeerd)!

Wat denk je, zou ik toch al beginnen met zaaien in huis? Paprika’s en pepers bijvoorbeeld? Ik kan het niet laten, in mijn hoofd is het al lente!