Sinds ik vorige maand mijn paprika’s en pepers voorzaaide in huis, heb ik veel nagedacht over mijn moestuinplan. Ik kan binnen namelijk niet álle moestuinplanten kwijt, anders kunnen we binnenkort niet meer aan de ontbijttafel omdat die gevuld staat met trays en potjes in allerlei vormen en maten. Ik gebruik daarom mijn ACD® serre als voorzaaiplaats. Te koud zeg je? Nee hoor, verschillende groenten en bloemen kunnen goed tegen een stootje. Sommigen hebben zelfs een koudeperiode nodig om te kiemen, zoals bieslook. Zaai erwtjes binnenshuis en ze schieten de hoogte in als slungelige planten. Deze, en verschillende andere groenten, zet ik daarom nu in potjes in de serre.

De trays waarin ik zaai, zet ik op een opklaptafeltje. Deze is niet meer weg te denken bij de inrichting van mijn serre : wanneer in mei de tomaten erin gaan, duw ik op 2 knopjes en het tafeltje klikt zo naar beneden. Op deze manier moet ik niet jaarlijks met bouten en moeren aan de slag om zo’n tafeltje eruit te halen. Opgeruimd staat netjes!

Wat kan je nu voorzaaien in de serre?

  • reukerwten (lathyrus) met hun prachtige bloemen, groeien graag traag, en zijn daarom ideaal om nu te zaaien zodat ze sterk zijn in het voorjaar. Ze worden in de zomer zo’n 2 meter hoog, dus voorzie buiten een klimrekje of bamboe stokken waar ze zich aan kunnen vastklampen.
  • tuinbonen: Verwar ze niet met sperzie- of snijboontjes, die je pas rond mei kan zaaien en helemaal niet van de koude houden. Tuinbonen kan je uitplanten in de tuin vanaf 5 cm hoogte. Ook heb je minder kans op bladluizen als je ze vroeg voorzaait. Win-win.
  • zomerprei: kan je uitplanten in je moestuin vanaf ze potlooddik zijn.
  • dop- en sluimererwten: laten na een tweetal weken hun eerste groen zien, en kunnen vanaf midden maart buiten uitgeplant worden.
  • kolen: kies voor vroege rassen. Dit staat vermeld op het pakje zaad.

Bij strenge nachtvorst kan je een vliesdoek over de plantjes leggen, om de toppen van de planten te beschermen. Anders kunnen ze plat gaan vallen, waardoor ze verzwakken (en het ziet er ook niet leuk uit).
 

Hoe correct voorzaaien?

Voorzaaien doe je in plastic (herbruikbare) zaaitrays, in lege eierdoosjes of rolletjes keuken- of wcpapier. Gebruik altijd zaai- en stekgrond, die is minder sterk bemest en is ideaal voor een rustige groei.  Geef niet te vaak water, alleen wanneer de potgrond uitgedroogd aanvoelt. Stop tijdelijk met watergeven bij hevige (nacht)vorst.

Ik hoop dat jullie evenveel voldoening en plezier ervaren met het voorzaaien als ik!