Wil je komende winter een volle moestuin? Dan moet je nu in actie schieten!

Binnenkort komen verschillende moestuinbedden al vrij, denk aan sla, bieten, boontjes, … Je kan dus nu al winterteelten beginnen voorzaaien in potjes, zodat je binnenkort de plantjes kan uitplanten op hun definitieve plaats. Je kan bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, paksoi, maar ook snijbiet, en allerlei slasoorten kan je perfect nog zaaien.

Stappenplan hoe voorzaaien

  • Gebruik een zaaitray of P9/P7 potjes
  • Vul ze met zaai- en stekgrond
  • Duw een gaatje in de potgrond, twee maal zo diep als de grootte van het zaadje
  • Laat het zaadje erin vallen
  • Doe het gaatje toe
  • Geef ruim water met een plantenspuit of zet het potje op een schotel dat je vult met water om onderaan water op te zuigen

De potjes kan je op een beschutte plaats zetten, je ACD® serre is hiervoor ideaal. Wellicht heb je nog een plaatsje tussen je tomatenplanten waar je een tray kwijt kan. Ik zet eveneens potjes op mijn 2 aluminium schappen van ACD® helemaal achteraan in mijn serre, daar vangen ze veel zonnestralen op en zullen ze snel kiemen. Ook verlies ik ze niet uit het oog, wanneer ik mijn serre binnenwandel zie ik in één oogopslag hoe ze gegroeid zijn.

Na het zaaien verschijnen eerst de kiemblaadjes. Als je nog eventjes geduld hebt, zullen nadien ook de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen en zijn ook de wortels onderaan het potje of de zaaitray zichtbaar. Vanaf nu mag je ze uitplanten in de volle grond, in je moestuinbak of in je ACD® serre.

Veel moestuinplezier!