Plannen aan het maken om je eigen groenten te kweken? Ben je al een overtuigde moestuinier en wil je een serre kopen om uit te breiden? Of misschien ben je wel op zoek naar een kleine serre om bloemen in te kweken of te gebruiken als leefserre? In ieder geval: je wil een serre kopen. Hieronder ontdek je van a tot z alles wat je moet weten over serres zodat je helemaal voorbereid bent voor je aankoop.

Wat is een serre waarvoor gebruik je ze?

Wat is een serre nu precies, en waarvoor dient ze? Een serre is een vorm van glastuinbouw die we kennen uit de landbouw, maar ook als thuiskweker kun je met een serre een microklimaat creëren in je moestuin. Zo zorg je voor de optimale temperatuur en lichtinval om planten te kweken die buiten in de volle grond niet of minder goed zouden groeien.

Bovendien verleng je met een serre het kweekseizoen, want je kunt in de herfst langer genieten van je oogst en in het voorjaar vroeg beginnen voorzaaien. Een serre van ACD® bestaat uit glas (veiligheidsglas), circulair aluminium en inox bouten en moeren. Dat heeft als voordeel dat deze kwalitatieve materialen de duurzaamheid van je serre vergroten, in tegenstelling tot wanneer je een goedkope serre uit plastic koopt.

Wist je dat … je een serre niet alleen kunt kopen om in te kweken, maar ook om in te richten als gezellige tuinkamer?

Je serre is namelijk een prima overkapping die voor beschutting zorgt tegen regen en wind, maar door zijn glazen wanden toch voor een outdoor gevoel zorgt. Het verschil met een veranda is dat een serre gewoonlijk niet geïsoleerd wordt.

Welke soorten serres zijn er?

Elke tuin is anders en vraagt om een ander type serre die voldoet aan jouw moestuinplannen. Er zijn dan ook verschillende soorten om uit te kiezen wanneer jij een serre gaat kopen:

 • Ten eerste zijn de serres van ACD® er in verschillende formaten – van de kleinste Piccolo P03 tot de grote S208H.
 • Daarnaast kun je kiezen voor een muurserre – die tegen een gevel wordt aangebouwd – of een vrijstaande serre.
 • Tenslotte zijn er serres met rechte en met schuine wanden. Dat is een esthetische keuze, maar ook een praktische omdat schuine wanden beter beschermen tegen windschade.

Naast het type serre kun je ook een afwerking in jouw favoriete RAL-kleur kiezen. Wil je een stijlvolle en tijdloze zwarte serre kopen? Neem dan een kijkje in ons Blackline-gamma. Liever wit, donkergroen of een opvallende kleur zoals geel, roze of knalrood? Ook dat is mogelijk!  

Benieuwd naar welke serre het meest geschikt is voor jouw tuin? Ons overzicht van de verschillende soorten serres  zal je zeker helpen om de juiste serre te kopen.

Wist je dat … je serres soms ook tweedehands kunt vinden? Dankzij de lange leefduur van een ACD® serre worden ze vaak van generatie op generatie doorgegeven. Misschien is er wel iemand in je familie die een serre heeft die hij of zij niet meer gebruikt? Of kun je een kijkje nemen op tweedehandswebsites zoals 2dehands, Facebook Marketplace of Marktplaats? Een tweedehands serre kopen is niet alleen goedkoper, het is ook een ecologische beslissing. En laat duurzaamheid nu net een waarde zijn die we bij ACD® hoog in het vaandel dragen.

Je serre plaatsen: van fundering tot de ideale plek

De serre van je dromen uitgekozen? Dan is het tijd om alles voor te bereiden voor de plaatsing. Check eerst of het in jouw gemeente en voor jouw situatie nodig is om een vergunning aan te vragen. Helemaal oké? Dan kun je een plekje in je tuin uitkiezen waar je jouw serre gaat plaatsen. Houd daarbij rekening met:

 • het uitzicht. Jouw serre mag gezien worden, maar moet ook in harmonie staan met jouw huis en tuin.
 • het zonlicht. Plaats je serre niet te veel in de schaduw. Liefst plaats je ze met de lange zijde naar het oosten en de korte zijde (met de deuropening) naar het zuiden om maximaal te profiteren van het zonlicht.
 • de wind. Een serre die te veel in de wind staat, koelt snel af en is vatbaar voor stormschade. Kies voor een beschutte plaats die toch de zon niet wegneemt.
 • de afstand tot je woning. Hoe korter je voedingsketen, hoe beter! Bovendien is het handig als je niet te ver moet lopen om je planten dagelijks water te geven.

Vervolgens ga je de fundering voorzien. Dat is belangrijk om je serre te beschermen tegen de druk van de grond. Zonder fundering kan de winterse vorst je serre de hoogte in duwen, terwijl het wegtrekken van het grondwater in de zomer je serre juist zou doen verzakken. ACD® serres komen standaard met een zelfdragende aluminiumfundering. Dat is handig om zelf te plaatsen, sluit de grond in de serre niet af én is makkelijk om later te verplaatsen als je bijvoorbeeld je serre wilt meenemen naar een nieuw huis.

Je serre plaatsen  kun je trouwens zelf doen dankzij de handige montagekit van ACD®. Schakel je toch liever een professional in? Dan kun je in België een beroep doen op ons netwerk van ervaren ACD®-installateurs.

Bekijk onze volledige videohandleiding voor het zelf monteren van je ACD® serre

Extra serrebenodigdheden en -accessoires toevoegen

Wist je dat we ook verschillende serrebenodigdheden hebben die het leven in de serre makkelijker maken? Zo zorgt onze automatische raamopener dat de temperatuur in jouw serre steeds optimaal blijft. Een hordeur verhoogt de ventilatie zonder dat ongewenste dieren (zoals honden en katten) en insecten in je serre kunnen komen. Met legplanken en werktafels richt je jouw serre bovendien verticaal in om nog meer uit de beschikbare ruimte te halen.

Bij aankoop van een ACD® serre geniet je van voordeelpakketten op verschillende accessoires. Denk maar aan het Starterspakket, perfect voor de beginnende moestuinier. Of ons Praktisch pakket, ons Design pakket of het uitgebreide Premium pakket die al jouw serrebenodigdheden en bevestigingsmaterialen bundelen.

Van start gaan in de serre: groenten kweken voor beginners

Tijd om je moestuinplannen uit te werken en na te denken over wat je in je serre gaat zetten. Ga je enkel groenten kweken of ook fruit, kruiden en bloemen? Ga je voor makkelijke beginnersplanten of waag je je al aan meer gevorderde kweekgewassen?

→ Check onze gids voor beginners in de serre  voor tips, inspiratie en een stappenplan.

Wat met je serre in de winter?

Natuurlijk vier je het hoogseizoen van je serre in de lente, zomer en vroege herfst. Maar wist je dat je jouw serre in de winter ook verder kunt gebruiken? Zo kun je:

 • in het najaar nog wintergewassen kweken zoals veldsla, winterspinazie, winterpostelein en kervel;
 • in het vroege voorjaar starten met voorzaaien voor de lente;
 • gevoelige planten laten overwinteren in je serre;
 • de serre gebruiken als beschutte plek voor kippen en andere tuindieren;
 • er een gezellige tuinkamer van maken of opslagruimte voor je tuinmeubelen.

Zo zie je maar, in de serre staat het leven nooit stil!

Een ACD® serre kopen

Helemaal klaar om de serre van jouw dromen te kopen? Ga langs bij één van onze verdelers voor je bestelling of maak een afspraak in ons Experience Center in Roeselare. Heb je toch nog vragen voor je een serre gaat kopen, dan beantwoorden wij of onze partners die met zorg. 

→ Maak een afspraak in ons Experience Center