Wist je dat zaden een houdbaarheidsdatum hebben? Om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, kan je best nagaan of je zaden nog zullen kiemen wanneer je ze gaat zaaien. Niets zo teleurstellend als vol goede moed aan de slag te gaan in je tuin, om na enkele weken nog steeds geen groen sprietje tevoorschijn te zien komen. Met dit handige overzicht kan je makkelijk nagaan hoe lang je zaden bewaard kunnen worden.

Bij de producent

De zaden worden door de zaadleverancier verpakt in een gecontroleerde omgeving met de juiste temperatuur en vochtigheid. Hierdoor gaan de zaden die in het zakje zitten niet plots beginnen kiemen of zullen ze hun kiemkracht niet sneller dan verwacht verliezen. Je hebt misschien ook al gemerkt dat de meeste zakjes zaad een blinkend laagje aan de binnenzijde hebben. Dit laagje vermijdt dat licht of zuurstof in het zakje kan komen en verlengt zo de houdbaarheid van je zaden.

Na de oogst en verpakking

Het eerste jaar na de oogst van de zaden kiemen minstens 90% van de zaadjes, nadien gaat de kiemkracht jaar na jaar achteruit. In werkelijkheid zijn de zaden van sommige groenten veel langer houdbaar. De zaadfabrikanten zetten meestal een houdbaarheidsdatum tot maximum 3 jaar na productiedatum van het zaad op hun verpakkingen, deze datum is meestal een jaartal dat op het zakje gedrukt staat.

Wettelijk kader

De houdbaarheidsdatum die op de zakjes zaad geprint staat, zijn niet willekeurig gekozen. Er is een wet om te bepalen wat de minimale kiempercentages per soort groente, fruit of bloemen moeten zijn. De zaadleverancier moet elk lot zaad testen op kiemkracht voor het ingepakt wordt volgens een standaardprocedure die hij moet volgen. Dat betekent dat de datum die op het zakje staat heel betrouwbaar is.

En wat bij je thuis?

Wil je zaden zo lang mogelijk kiemkrachtig houden? Bewaar ze dan op een koele, donkere en droge plaats. Bewaar de zaden in hun originele verpakking en sluit deze goed na gebruik. Gebruik je niet alle zaden in één keer, sluit dan de verpakking goed. Bewaar de zaden op een koele plaats, liefst rond de 15 °C het hele jaar door. Wanneer je niet zeker bent of je zaden nog kiemkrachtig zijn, kan je ook zelf een kiemtest doen. Je zaait hierbij enkele zaden voor, best doe je dit enkele weken voordat je écht van start wil gaan met de zaden te zaaien.

Overzicht

Gewas Gemiddelde houdbaarheid van zaden
Aardbei 3 jaar
Basilicum 3 jaar
Bieslook 3 jaar
Biet 5 jaar
Bloemkool 5 jaar
Boon 5 jaar
Courgette 4 jaar
Cosmos 4 jaar
Dahlia 5 jaar
Geranium 5 jaar
Kamille 4 jaar
Kervel 3 jaar
Komkommer 8 jaar
Koolrabi 4 jaar
Linzen 2 jaar
Maïs 3 jaar
Meloen 5 jaar
Munt 4 jaar
Pluksla 5 jaar
Oregano 3 jaar
Pompoen 4 jaar
Radijs 5 jaar
Rozemarijn 3 jaar
Spruitkool 5 jaar
Tomaat 10 jaar
Ui 2 jaar
Venkel 2 jaar
Wortel 3 jaar