In je ACD® serre kweek je jaarrond lekkere, verse groenten. Vaak zijn dit dezelfde soorten groenten, zoals tomaten, paprika’s, pepers, aubergines en zelfs lekkere meloenen. Om ziektes te vermijden zou je gewasrotatie moeten doen : hierbij teel je gewassen nooit op dezelfde plaats en laat je er minstens 3 à 4 jaar tussen.

Aangezien je de serre niet van plaats kan verzetten, dien je goed zorg te dragen voor de bodem. In deze bodem zitten ook veel wormen en andere insecten die alles in topconditie houden, vergeet ook niet om voor hen zorg te dragen.

Tip 1: hou rekening met de inrichting van je serre

Kweek je bijvoorbeeld tomaten en paprika’s in je serre, tracht dan jaar na jaar deze van plaats te veranderen. Kweek dit jaar de tomaten allemaal aan de linkerkant, en volgend jaar aan de rechterkant van je serre. Hetzelfde doe je met de andere groenten. Zo kan je toch gedeeltelijk aan gewasrotatie doen.

Lukt dit je niet?

Kweek dan in de winterperiode gewassen van andere plantenfamilies dan de gewassen die in de zomer in je serre stonden. Ik zet in de winter bladgewassen zoals sla in mijn ACD® prestige serre, en in de zomer staat deze bomvol zomerse groenten zoals tomaten, komkommers, paprikas en pepers.

Serre

Tip 2: kweek in potten of bakken

Potten of moestuinbakken die gevuld zijn met potgrond, komen niet in contact met de grond in de serre. Je kan dus gewoonweg wisselteelt of gewasrotatie toepassen in de potten zelf en ze, afhankelijk van het gewas dat je erin kweekt, jaarlijks van plaats veranderen.

Serre potten en bakken

Tip 3: hou de bodem in topconditie met de juiste producten

Lukken tip 1 of tip 2 niet voor je? Gebruik dan de juiste producten om je bodem in topconditie te
houden. Organische bodemverbeteraars met bacteriën bijvoorbeeld, die houden slechte ziektes op
een afstand. Of leg een laag zelfgemaakte compost op de bodem, deze voedt het bodemleven, je
planten en verbetert de bodemstructuur.