Een heel jaar door valt er overvloedig te oogsten uit onze moestuin. Meerdere gezinnen zouden hier dagelijks een heerlijke avondmaaltijd kunnen samenstellen. (Maar dat hou ik stil, want stel je voor dat ze hier ineens zouden staan.) Maar op geen enkel moment doorheen het jaar is het aanbod zo klein als nu. April en mei, twee maanden van schaarste die door de Engelstaligen onder ons zo schoon als ‘the hungry gap’ wordt omschreven. De hongerkloof… De maanden tussen de wintergroenten die nu echt wel bijna allemaal op zijn en de eerste nieuwe oogsten; erwtjes, peultjes, bloemkolen en asperges. Tomaten en komkommers? Toekomstmuziek!

Zoveel te groter je moestuin (en zoveel te beter je georganiseerd bent), zoveel te langer je de eerste (wintergroenten)periode kan rekken. Maar er komt toch snel een punt dat je het wel een beetje gehad hebt met die schorseneren, pastinaken en bladkolen.

Op dit moment leunen de mensen met een serre tevreden achteruit! Hier is het seizoen al begonnen! (Is het eigenijk ooit wel gestopt?) Bietjes, venkel, radijsjes, raapjes, jonge knoflook en uitjes, kruiden, selder en … blaadjes. Jonge, frisse, knapperige blaadjes. Oh, wat kan je daar nu heerlijke dingen mee maken. Deze hongerkloofpasta bijvoorbeeld. Ik pluk er zeker spinazie en de kleurige jonge snijbietblaadjes voor, maar ik vul ook al eens aan met de pittigere blaadjes van mosterd, rucola en raapsteel.

Heb ik nog meer tijd dan maak in nog snel een toertje door de moestuin. Wat knapperige stengelbroccoli past hier geweldig goed bij, het laatste minuutje mee in het pastawater is voldoende voor perfect beetgare scheuten. Staan er nog wat schorseneren of haverwortel? Heerlijk, even meegebakken met het sjalotje en het gerookt paprikapoeder.

Maar een lekker slaatje er naast is anders ook geen slecht idee. Een bergje sla, met daarover wat radijsjes in fijne plakjes, gesnipperde bieslook, beetje zout en lekkere olijfolie.

Hungry gap? Nooit van gehoord!

Recept uit Honger!

Voor 4 personen
– een groot vergiet spinazie, desgewenst aangevuld met andere blaadjes en kruiden
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 1 tl tijm, fijngehakt
– 1 tl oregano, fijngehakt
– 1 tl rozemarijn, fijngehakt
– cayennepeper, chilivlokken of een fijngesnipperd pepertje naar smaak
– 1 dikke mespunt gerookt paprikapoeder
– 5 eidooiers, losgeklopt
– 75 gram parmezaan
– 400 gram pasta
– boter, olijfolie, zout en peper

  • Hou je klaar, want met dit gerecht gaat het ineens allemaal snel. Terwijl je de sjalot bakt, moet de pasta al in het water zitten. Zet dus nu al een grote pot met gezouten water op het vuur, zodat de pasta kan koken wanneer je de groenten bereidt. En nu niet gaan stressen, alles komt goed!
  • Laat de pasta in het water zakken. Ik doe dat altijd door de pasta rechtop in beide handen te nemen, en dan te draaien, zodat de pasta uit elkaar waaiert, een beetje zoals een zandloper. Als je de spaghetti zo in het water laat zakken plakken de sliertjes nooit aan elkaar. Maar waarschijnlijk moet je dit zien om het te begrijpen. Negeer dus maar de vorige twee zinnen en ga verder met stap drie.
  • Doe de eidooiers in een kom en rasp er de parmezaan boven, kruid met peper en wat zout (let op: parmezaan is ook zout), meng goed en zet nog even aan de kant.
  • Laat wat boter met olijfolie smelten in een grote pan en bak hierin de sjalot tot de stukjes glazig zijn. Voeg dan de gesnipperde kruiden, het gerookt paprikapoeder, de cayennepeper of ander pittigs naar smaak en de knoflook toe en bak alles nog twee minuten. Nu mag de spinazie komen: doe de blaadjes er in een of twee keer bij en roer tot alles geslonken is. Proef of alles lekker afsmaakt of er nog meer peper, zout of pittigs bij moet.
  • Giet de pasta af en bewaar een kopje van het kookvocht.
  • Doe de pasta en een paar eetlepels van het kookvocht bij de spinazie, warm alles goed door boven het vuur, haal van het vuur en giet er dan het ei-parmezaanmengsel bij. Meng goed, lang en geduldig zodat het ei gelijkmatig gaart zonder een roerei te worden. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe tot je een lekkere romige saus hebt.
  • Schep in borden en rasp er nog wat parmezaan over.
Hier ontdek  je wat je deze maand allemaal kan doen in de moestuin en serre.

Veel plezier & smakelijk!