Een serre zonder tomaten, dat is zoals een café zonder bier. In een serre zijn de omstandigheden meer dan perfect om zelf de meest lekkere soorten te kweken. Een lekker zomerbbq? Laat die bruschetta’s maar komen! En doe er voor de kindjes maar wat snoeptomaatjes bij.

Zaaien of plantjes?

Ben je een beginnend moestuinier? Koop tomatenplanten in een gespecialiseerd tuincentrum. Dit is het meest eenvoudige en vraagt het minste tijd. Wil je liever iets moeilijker, dan kan je zelf zaaien vanaf half maart tot eind april. Niet vroeger, want tot half mei is er kans op nachtvorst. Kies een kwaliteitsvolle zaaigrond met perliet voor een goede drainage, en zaai een halve centimeter diep. Bevochtig met een plantenspuit en hou gedurende heel het kiemproces de grond goed vochtig, maar verzuip ze niet. De ideale temperatuur om de zaadjes te laten kiemen is 18-20 °C. Normaal zouden na een dikke week de eerste groene sprietjes tevoorschijn moeten komen.

Afharden – wat?

Als je planten vervolgens mooi gegroeid zijn, is het belangrijk om te af te harden. Tomatenplanten die altijd binnen staan hebben nog nooit een straaltje direct zonlicht gehad. Zet ze plots buiten, en de bladeren verbranden. Je kan zonnebrand vermijden door in de 2 weken voorafgaand dat je ze in de serre plaatst buiten te zetten. Op dag 1 is dit een half uurtje. Op dag 3 een tweetal uurtjes. En zo bouw je mondjesmaat op.

In de ACD® Prestige serre

Je plant de tomaten op een afstand van 40 à 50 cm van elkaar. Onderaan de stam bind je een draad die je tot boven leidt. Vervolgens steek je bovenaan in het frame van je serre tomatenhaken, waar je deze draad aan vastmaakt. Superhandig, want je kan je tomatenplant zo rondom je draad wikkelen als hij verder groeit.

Gebruik een professioneel schaduwdoek om overtollige zon op te vangen en de temperatuur in de volle zomer omlaag te krijgen. Ook is een automatische raamopener zeker geen overbodige luxe: deze zorgt dat het dakraam zelf open gaat als de temperatuur te hoog oploopt.

Verzorging

Geef nooit water op de bladeren. Dit veroorzaakt schimmelvorming waardoor je planten na verloop van tijd er de brui aan geven. Geef na het uitplanten water aan de voet, en verminder daarna de watergift tot 1 keer per 14 dagen of zelfs 1 keer per maand. De wortels gaan dieper de grond in en zoeken zélf naar water – wat het jou supermakkelijk maakt en geen gezeul met gieters meer. Win-win!

Vanaf de tomatentrossen zich vormen, mag je geleidelijk aan de onderste bladeren van de plant verwijderen. Hierdoor krijgen de tomaten meer licht waardoor ze sneller gaan rijpen. Geef de planten gedurende het groeiseizoen wat organische meststof en zeewierkalk om neusrot te voorkomen.

En vervolgens kan je genieten.. van een tomatensalade. Zelfgemaakte passata. Of kies je voor tomatensoep? Niets evenaart de smaak van zelfgeoogste, zongerijpte tomaten.